BREAKING NEWS

About

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Σύλλογος Καλαβρυτινών Πάτρας !!!

Σύλλογος Καλαβρυτινών Πάτρας από το 1879 !!!
Ο Σύλλογος των Εν Πάτραις Καλαβρυτινών από το 1945
Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας από το 2002

Aπό το χθες στο σήμερα …
Του π. Προέδρου του Συλλόγου
Χρήστου Χαμακιώτη

Είναι πράγματι εκπληκτικό το γεγονός ότι ο Σύλλογος των Εν Πάτραις Καλαβρυτινών, ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος όπως ονομάζεται σήμερα, που ιδρύθηκε τον περασμένο αιώνα (1873) έζησε και διατηρείται μέχρι σήμερα ακμαίος, ακτινοβολώντας ζωντάνια και με έντονη δραστηριότητα. Αυτό οφείλεται στους πάντοτε δραστήριους και προοδευτικούς Καλαβρυτινούς, οι οποίοι όπου και αν βρέθηκαν έκαμαν ζωντανή την παρουσία των και μεγαλούργησαν διακριθέντες σε επιστήμες, τέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Μετά το 1800 και ιδιαίτερα μετά την Επανάσταση του 1821 η Πάτρα σαν πλησιέστερη πόλις προς την επαρχία των Καλαβρύτων γίνεται πόλος έλξεως πολλών, από διάφορες επαρχίες μεταξύ των οποίων και Καλαβρυτινών. Βλέπουμε λοιπόν την Πάτρα με την πορεία των χρόνων να αναπτύσσει αξιόλογον εμπόριον και ζηλευτήν βιομηχανία. Το λιμάνι που δεσπόζει της Πάτρας και της περιοχής που τροφοδοτεί εμπόριον και μεταφέρει ιδέες και νέους μετανάστες με την πάροδο των χρόνων γίνεται και μεταναστευτικόν.
Ανοίγονται νέες προοπτικές εξελίξεως και αναπτύξεως της πόλης των Πατρών που καλύπτει πλέον τις ανάγκες Πελοποννήσου, Νήσων Ιονίου και Στερεάς Ελλάδος.
Οι Καλαβρυτινοί σπεύδουν να ριζώσουν στην Πάτρα ανήσυχοι και προοδευτικοί κτίζουν σπίτια, αγοράζουν αγροκτήματα και δημιουργούν περιουσίες μη παραλείποντας να μορφώνουν τους νεώτερους απογόνους που μελλοντικώς αναδεικνύονται σε πολιτιστικούς και οικονομικούς παράγοντες της πόλης.
Συναντάμε λοιπόν στην Πάτρα Καλαβρυτινούς Γιατρούς, Δικηγόρους, Καθηγητάς, Γυμνασιάρχας, Δικαστικούς, Συγγραφείς, Ποιητές, Δημοσιογράφους, Τραπεζικούς, Αρχιτέκτονας- Μηχανικούς, Αξιωματικούς, Δ/ντας Υπηρεσιών, Πολιτευτάς, Νομάρχες, Βουλευτές, Υπουργούς, Εργοστασιάρχας και μεγαλοεπιχειρηματίες με ρίζαν Καλαβρυτινήν.
Δημιουργείται σιγά- σιγά μια μικρή στην αρχή παροικία Καλαβρυτινών που με την πάροδο των χρόνων μεγαλώνει και αυτομάτως δημιουργείται η ανάγκη δημιουργίας Συλλογικού Οργάνου δια την εύκολην επικοινωνίαν μεταξύ των, οπότε δημιουργούν τον Σύλλογο Καλαβρυτινών Πάτρας.
Τον Νοέμβριο του 1873 οι Καλαβρυτινοί που ζούσαν τότε στην Πάτρα με πρωτοβουλία του Γεωργίου Αναγνώστη Στριφτόμπολα συγκεντρώθηκαν σε Γενική Συνέλευση και συγκρότησαν Πολιτικόν Σύλλογο Καλαβρυτινών Πάτρας, «Η ΛΑΥΡΑ» για πρώτην φορά.
Αξίζει να σημειώσω ότι το πρώτο καταστατικόν του δημιουργηθέντος Συλλόγου διαβιβάζεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και υπογράφηκε από τον Βασιλιά Γεώργιο Α΄και Υπουργό Εσωτερικών Νικ. Μεταξά.
Ο Σύλλογος από 13 συμβούλους αντιπροσωπεύοντας τις 13 επαρχίες της μείζονος περιφέρειας Καλαβρύτων. Σαν πολιτικός Σύλλογος που από την δημιουργία του ήτο χαρακτηρισμένος, στις εκλογές υποστήριξε στην επαρχία Πατρών υποψήφιους Καλαβρυτινής καταγωγής και στην επαρχία Καλαβρύτων εκείνους που θεωρούσε ικανούς. (Μέχρι το 1984 κανένας από τους Καλαβρυτινούς της Πάτρας δε γνώριζε όσα πιο πάνω αναφέρω).
Ο αρχισυντάκτης της «ΗΜΕΡΑΣ» και αξιόλογος δημοσιογράφος Νίκος Πολίτης μας δίδει με το βιβλίο του πολλές και αξιόλογες πληροφορίες γύρω από τη ζωή και τη δράση των Καλαβρυτινών της Πάτρας και του Συλλόγου.
Παραθέτω κατωτέρω τους διατελέσαντες Προέδρους του εν λόγω Συλλόγου για το από 1873-1915 χρονικόν διάστημα
Γεώργιος Αναγνώστη Στριφτόμπολας 1873-1874
Νικόλας Καρατζάς 1874-1875
Γεώργιος Διαμαντόπουλος 1875-1879
Γεώργιος Ι. Γκολφινόπουλος 1879-1881
Γεώργιος Αναγνώστη Στριφτόμπολας 1881-1882
Νικόλαος Σαγιάς 1882-1886
Θεόδωρος Ζαϊμης 1894-1895
Νικόλαος Σαγιάς 1895-1897
Σωτήριος Ι. Γκολφινόπουλος 1897-1915

Το 1879 ο Σύλλογος εκδίδει το πρώτο φύλλον της εφημερίδας του υπό τον τίτλο «Η ΛΑΥΡΑ».
Ο Δικηγόρος Θεοδ. Καπετάνος με πύρινο κύριο άρθρο του καλεί τους Καλαβρυτινούς να ενταχθούν στους σκοπούς του Συλλόγου και να κάνουν καλήν χρήσιν της ψήφου των.
Το 1875 ο Σύλλογος φέρνει κατόπιν πολύς προετοιμασίας και άρτιας οργάνωσης, ως άλλωστε άξιζε, το ιστορικόν Λάβαρον της Αγίας Λαύρας, με τη συνοδεία Ηγουμένου και πολλών Μοναχών.
Ο λαός των Πατρών, σύσσωμος και με επικεφαλής τις Τοπικές Αρχές, τρεις Μουσικές και τα Προεδρεία των 19 Σωματείων που υπήρχαν στην Πάτρα, υποδέχονται στη πλατεία Τριών Συμμάχων κάτω από ενθουσιασμόν και ζητωκραυγές το Ιστορικόν Λάβαρον,
Στις δραστηριότητες του Συλλόγου πέραν των ομιλιών και παραστάσεων στις διάφορες Υπηρεσίες για θέματα της επαρχίας, εγένοντο πολλές συνεστιάσεις, εκδρομές και πολλές άλλες εκδηλώσεις κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου.
Φθάνουμε στην μεταπολεμικήν περίοδο, όπου ο Σύλλογος ανασυγκροτείται και πλαισιωμένος από διανοούμενους ανθρώπους αρχίζει πάλι τις δραστηριότητες τις οποίες μέχρι σήμερον συνεχίζει.
Συνοπτικά αναφέρω τους κατά καιρούς Προέδρους:
Νίκος Φιλιππακόπουλος 1945-1949
Ιωάννης Κόκκαλης 1949-1954
Θεοδ. Πολυχρονόπουλος 1954-1955
Αλέκος Σακελλαρόπουλος 1955-1965
Αλέκος Αποστολόπουλος 1965-1983
Χρήστος Χαμακιώτης 1983-1986
Αθαν. Κομνηνός 1986-1989
Γεράσιμος Ρηγόπουλος 1989-2000
Νικόλαος Ζαφειρόπουλος 2000-2002
Αθανάσιος Φραντζής 2002-
Στις αλλεπάλληλες ανανεώσεις των Δ.Σ δεν έλειψαν οι διαφωνίες, οι διενέξεις και οι αντιδικίες μέχρι δικαστηρίων, που αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον και την επιθυμίαν να υπηρετήσουν την Καλαβρυτινήν ιδέαν.
Ο Σύλλογος που μέχρι σήμερα λειτουργεί δημιουργικά με στόχον πάντα ενωτικόν και την σύσφιξη των μεταξύ μας σχέσεων, διαθέτει ιδιόκτητον κτίριον, επί της οδού Γούναρη αριθ. 39 και έχει έντονον την παρουσία του εις τα Καλαβρυτινά δρώμενα, εις την έδραν του Νομού με καθόλα πάντα άξιους συνεχιστάς.
Στις πλούσιες εκδηλώσεις του Συλλόγου περιλαμβάνονται εκτός των άλλων ο εορτασμός της Εθνικής μας εορτής 25ης Μαρτίου με συμμετοχήν εις στην παρέλασιν προπορευόμενου του Ιστορικού Λαβάρου, ομιλίαν και εκκλησιασμόν.
Η πραγματοποίησης εκδρομών με αθρόαν συμμετοχήν Καλαβρυτινού κόσμου εις την επαρχίαν και την διανομήν δώρων, η συμμετοχή εις τον εορτασμόν της 28ης Οκτωβρίου, η τέλεση κατ’ έτος Μνημοσύνου εις τον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξίου- παρεκκλήσι Αγίας Λαύρας, δια τα θύματα της Παγκαλαβρυτινής θυσίας με διακεκριμένους ομιλητάς δια το ιστορικόν της τελετής και η παράθεσις καφέ και αναψυκτικών είναι στις αρχές του Συλλόγου.
Πραγματοποιείται κατ’ έτος η κοπή χριστουγεννιάτικης πίτας σε κεντρικόν ξενοδοχείον με απαραίτητον ομιλίαν.
Η ετήσια αποκριάτικη χοροεσπερίδα, σαν κορυφαία εκδήλωση κλείνει τις εκδηλώσεις με κολακευτικές κριτικές και σχόλια του Πατρινού Τύπου.
Θα ήταν παράλειψης μου εάν δεν ανέφερα την κορυφαίαν προ 6ετια ανοιξιάτικη εκδήλωση για τα 130 χρόνια ζωής του Συλλόγου. Με άρτια οργάνωση, αθρόαν συμμετοχήν και με πλούσια εδέσματα εγένετο με κάθε επισημότητα ο εορτασμός εις το Μοναστήρι της Αναλήψεως Μιντιλογλίου.
Παρέστησαν Δήμαρχοι- αντιπρόσωποι του Δήμου Καλαβρύτων, του Δήμου Λευκασίου, του Δήμου Παΐων και του Δήμου Αροανίας, εγένετο η απονομή βραβείων εις αθλητάς δρόμου, ετιμήθησαν επίλεκτα πρόσωπα δια προσφερθείσας υπηρεσίας και παρετέθησαν άφθονα φαγητά εις την ολοήμερον διασκέδασιν μετ’ οργάνων, φροντίδα πάντα του Συλλόγου.
Με όσα πιο πάνω περιληπτικώς αναφέρω θεωρώ πλούσιαν την προσφοράν του Συλλόγου δυναμένη να χαρακτηρισθεί ως ιστορική αναγκαιότητα η ύπαρξίς του, η οποία αποτελεί τον μοναδικόν πόλον έλξεως του Καλαβρυτινού κόσμου της Πάτρας και της περιοχής της.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα