BREAKING NEWS

About

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

ΑΡΧΑΙΟ ΛΕΟΝΤΙΟ

ΕΝΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΥ ΒΛΑΣΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ.
ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΟ 1954 ΚΑΙ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ !!
Την ανάδειξη του Αρχαίου Λεοντίου ζητά για μία ακόμη φορά με Υπόμνημα της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, με την προώθηση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών, την περίφραξη και φύλαξη του χώρου και την έναρξη συστηματικών ανασκαφών για την ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου της Αχαΐας. Ο πρόεδρος της επιτροπής και Δημοτικός Σύμβουλος Καλαβρύτων Αθανάσιος Φραντζής, παρέδωσε υπόμνημα στον Υπουργό Πολιτισμού κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Πάτρα στο οποίο αναφέρεται. Κύριε Υπουργέ,
Στην περιοχή των Δ. Δ. Βλασίας- Προφήτη Ηλία και Μ. Ποντιά του Δήμου Καλαβρύτων Ν. Αχαΐας, βρίσκεται θαμμένος ένας ολόκληρος αρχαιολογικός πολιτισμός.
Πιο συγκεκριμένα, τρία χιλιόμετρα περίπου βόρεια Αγίου Νικολάου
Βλασίας στο λόφο Καστρiτσι, σε μικρή απόσταση δεξιά της δημοσίας οδού Καλαβρύτων-Πατρών, βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας πόλεως του Λεοντίου.
Συγκεκριμένα σώζεται ο οχυρωματικός περίβολος με τους πύργους, οι οποίοι είναι τετράγωνης κάτοψης, εκτός από έναν Ν.Α. γωνία που είναι κυκλικός. Στο πλάτωμα του λόφου έχουν επισημανθεί ερείπια τριών σημαντικών κτηρίων.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ Το 1958 ο κ. Ν. Γιαλούρης πραγματοποίησε μικρής διάρκειας ανασκαφική έρευνα, που έφερε στο φως το κοίλον του θεάτρου. Το θέατρο βρίσκεται στα ΒΑ πρανή του λόφου και εντός των τειχών. Αποκαλύφθηκαν εννέα (9) σειρές εδωλίων αρκετά καλής διατήρησης.
Οι ανώτερες σειρές πρέπει, κατά τον ανασκαφέα, να ήσαν λαξευμένες στο βράχο. Πρόκειται για μικρών διαστάσεων θέατρο, του οποίου οι πάροδοι σώζονται ακόμα σήμερα σε ύψος 2μ. περίπου.
Από το σύστημα δόμησης των τειχών της πόλεως, που χρονολογούνται στον 4οΠ.Χ. αι. καταστρέφεται, πιθανώς να πυρπολήθηκε από τον Φίλιππο Έ της Μακεδονίας κατά την εκστρατεία του στην Αχαΐα.
Ο λόφος Καστρίτσι είχε μεγάλη στρατηγική σημασία διότι βρίσκονταν στα σύνορα Αχαΐας και Αρκαδίας και τα σωζόμενα κατάλοιπα στο λόφο αυτό είναι πολύ σημαντικά.
Εκ περισυλλογής οστράκων υπάρχουν ενδείξεις και για παλαιότερη κατοίκηση του λόφου από τα αρχαϊκά έως και τα προϊστορικά χρόνια.
Ανατολικά της Αρχαίας πόλης, πλησίον του συνοικισμού Μενυχτέικα προέρχονται από τάφο περικνημίδες Αρχαϊκής εποχής .
Λίγο ανατολικότερα, στο συνοικισμό Λομποκά, Δ.Δ. Μικρού Ποντιά έχει εντοπιστεί νεκροταφείο Μυκηναϊκών χρόνων, τμήμα του οποίου ανέσκαψε ο αείμνηστος Κυπαρίσσης το 1930.
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ Οι έρευνες και οι ανασκαφές έχουν σταματήσει από την εποχή του Ν. Γιαλούρη μάλλον ελλείψει πιστώσεων και μαζί με αυτές σταμάτησε κάθε προσπάθεια ανάδειξης των σημαντικών ευρημάτων της περιοχής που ανακαλύφθηκαν στο παρελθόν αλλά και όσων περιμένουν την αρχαιολογική σκαπάνη και το έμπρακτο ενδιαφέρον των επιστημόνων (αρχαιολόγων – ερευνητών και άλλων ) και την υλική συνδρομητής πολιτείας για να έρθουν στο φως και να καταγράψουν τον πολιτιστικό μας πλούτο, την βαριά και πολύτιμη κληρονομιά των Ελλήνων που χάνεται στα βάθη των αιώνων, την κληρονομιά ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Βεβαίως τελευταία, έχουν γίνει κάποια βήματα όπως, ένταξη της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου στο Γ΄ ΚΠΣ, ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας και έχει ξεκινήσει καθαρισμός του τοίχους της πόλεως, όμως ο ρυθμός των ενεργειών παραμένει αργός και βεβαίως δεν έχει ξεκινήσει συστηματική ανασκαφή.
Ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει,
Έρημος ακολουθώντας, την μοίρα της άγονης γραμμής που αποκαλείται ΚΑΛΑΒΡΥΤΟΧΩΡΙΑ, χωρίς δρόμους να εξασφαλίζουν την ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση σε αυτόν.
- Αφύλακτος, χωρίς περίφραξη, φωτισμό, υποδομές φύλαξης, έρμαιο και βορά, στα χέρια του οποιουδήποτε ανερμάτιστου κατ επίφαση Έλληνα που έχει σβήσει από την μνήμη του την φράση του αγνού πατριώτη ΈΛΛΗΝΑ Μακρυγιάννη.. ((αυτά όσα τάλαρα και να σας δώσουν μην καταδεχθείτε να τους τα δώσετε )) και του οποιουδήποτε αρχαιοθήρα αλλοδαπού που γνωρίζει καλύτερα από εμάς την ιστορία, την αξία και τον πλούτο του τόπου μας.
- Αναξιοποίητος, στην τουριστική Ελλάδα με την καλπάζουσα ανεργία που αγγίζει απόλυτα νούμερα στην Ελληνική ύπαιθρο – Καλάβρυτα – ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών και μια πολύ καλή επιχείρηση για την απασχόληση των ντόπιων, των νέων που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στα αστικά κέντρα
Κύριε Υπουργέ,
Η ανάδειξη του Αρχαιολογικού αυτού χώρου θα είναι προς όφελος όχι μόνο των Δ.Δ. της περιοχής, αλλά και των Καλαβρύτων και ολόκληρης της Αχαΐας διότι, θα έχουμε μία ακόμη πρόταση για τον Έλληνα επισκέπτη , αλλά και Ευρωπαίο που έρχεται στη χώρα μας από την μοναδική πύλη το λιμάνι της Πάτρας, όπου ανηφορίζοντας προς Καλάβρυτα θα μπορεί να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο, το επιβλητικό, μεγαλόπρεπο, αρχαίο θέατρο Λεοντίου, όπου η θέα από εκεί πάνω, ανταμείβει πλουσιοπάροχα κάθε περαστικό και στην συνέχεια τους Μυκηναϊκούς τάφους στα Μενυχτείκα -Μουρίκι - Λομποκά, και εφόσον επισκεφτεί και την Ι.Μ. Άγιου Νικολάου Βλασίας και Ι.Μ. Μακελαριάς να καταλήξει στα Καλάβρυτα ώστε εκεί να έχει το ορμητήριό του προς τα άλλα αξιοθέατα της περιοχής.
Για τους λόγους αυτούς, ΖΗΤΑΜΕ:
1) Να ενταχθεί στα έργα άμεσης προτεραιότητας ο ως άνω αρχαιολογικός χώρος,
2) Να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών,
3) Να περιφραχτεί και να φυλαχτεί ο χώρος,
Να ξεκινήσουν συστηματικές ανασκαφές για την ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου της περιοχής μας.


ΖΗΤΑΜΕ την ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΡΑ !!! Αρκετά 55 χρόνια αδιαφορίας !!!.

Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα