BREAKING NEWS

About

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Η ιστορία της φουστανέλας

Ένα από τα εθνικά μας σύμβολα, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσής μας, είναι η φουστανέλα. Ένα κομμάτι της ενδυμασίας των Ελλήνων που συνδυάστηκε με την ιστορία του τόπου. Ποια είναι όμως η ιστορία της φουστανέλας;
Στα χρόνια της Εθνεγερσίας, η φουστανέλα που φορούσαν οι καπεταναίοι και οι γέροντες ήταν μακριά. Έφτανε λίγο πιο κάτω από το γόνατο. Τα νεότερα παλικάρια τη φορούσαν πιο κοντή και ήταν πιο ελαφριά.
Υπήρχαν φουστανέλες με πολλές πτυχές. Τις πτυχές αυτές τις ονόμαζαν «λοξάς» ή «λαγκιόλια». Ήταν και άλλες με λιγότερες λόξες. Όταν οι λόξες ήταν λειψές έλεγαν για τον κάτοχο της ότι «του λείπουν λαγκιόλια».
Τις φουστανέλες, γενικά τις έφτιαχναν με άσπρο ύφασμα. Η ασπράδα της όμως δεν μπορούσε να κρατήσει πολύ. Οι συνθήκες ζωής των κλεφτών δεν επέτρεπαν τέτοια πολυτέλεια. Με τον ερχομό όμως της άνοιξης, λίγο πριν από την Λαμπρή, αλλά και στις λιγοστές καλοκαιριάτικες ανάπαυλες, έβγαζαν τις φουστανέλες για καθαριότητα. Μπορούσαν τότε να γευτούν για λίγο την οικογενειακή θαλπωρή. Λένε πως μερικοί δεν άλλαζαν τη φουστανέλα τους, παρά μόνο όταν αυτή γινόταν κουρέλι και δεν μπορούσε πια να φορεθεί.
Έτσι ο Κολοκοτρώνης και ο Αναγνωσταράς, όταν πολιορκούσαν την Τριπολιτσά, είχαν πάρει όρκο να μην αλλάξουν φορεσιά, προτού μπούνε σ' αυτήν ελευθερωτές.
Έλληνες και φιλέλληνες που έρχονταν από την Ευρώπη για να ενισχύσουν τον αγώνα, έβγαζαν με ευκολία τη φράγκικη στολή τους και φορούσαν με ευχαρίστηση και περηφάνια την ελληνική φορεσιά της φουστανέλας. Πολλοί ξένοι αγάπησαν την στολή αυτή, πολλοί πέθαναν στα πεδία των μαχών φορώντας την...

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα