BREAKING NEWS

About

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Να γίνει και στην Ελλάδα…

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό τι τρόπους εφευρίσκουν οι ευρωπαϊκοί λαοί για τη διατήρηση της παράδοσης και της κουλτούρας τους. Σας μεταφέρουμε ένα περιστατικό που έζησε μια αναγνώστρια της «Λαύρας» όταν επισκέφθηκε τη Βαρκελώνη για ολιγοήμερες διακοπές. Όπως μας περιέγραψε, το πρωί μιας Κυριακής που έκανε τη βόλτα της στο κέντρο της πόλης, εντυπωσιάστηκε όταν περνώντας μπροστά από μια εκκλησία που μόλις είχε τελειώσει, είδε χορευτές με Ισπανικές παραδοσιακές φορεσιές να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς.
Σταμάτησε και παρακολούθησε το θέαμα και ρώτησε τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί τι ακριβώς γιόρταζαν και ποιο ήταν αυτό το σπουδαίο γεγονός που στάθηκε αφορμή για να συγκεντρωθεί τόσος κόσμος, μιας και η πλατεία ήταν κατάμεστη. Ένας από τους παρευρισκόμενους, δείχνοντας παραξενεμένος με την ερώτηση που του έκανε, της είπε γεμάτος απορία: «μα κυρία μου αυτό γίνεται κάθε Κυριακή, πρώτη φορά έρχεστε;».
Αλήθεια, γιατί κάποιες Κυριακές μετά τη Θεια λειτουργία και στις δικές μας Εκκλησίες δεν διοργανώνονται αντίστοιχες εκδηλώσεις; Άλλωστε αυτό το περίεργο για τους Έλληνες έθιμο, με τους παραδοσιακούς χορούς έξω από τις εκκλησίες, το έζησαν τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου και στην Ιταλία, στο Κρισπιάνο, όταν μετά τη Θεία λειτουργία είχε διοργανωθεί εκδήλωση στην οποία πήραν μέρος, παρουσία των αρχών και των φορέων της περιοχής. Θα είναι πραγματικά μια πολύ καλή ευκαιρία για να διατηρηθεί η παράδοση του τόπου μας, γι’ αυτό και προτείνουμε τόσο στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών, κ.κ. Χρυσόστομο, όσο και στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης να το σκεφτούν και να το θέσουν σε εφαρμογή.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα