BREAKING NEWS

About

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

8ο ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

«Πλημμύρισαν» από χιλιάδες Καλαβρυτινούς και μη, τα γραφικά σοκάκια της Δάφνης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 8ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην έδρα του Δήμου Παΐων.
Χιλιάδες κόσμου, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας και του Δήμου Παΐων και συμμετείχε στο μεγαλύτερο –όπως αποδείχτηκε- πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού.

Για ακόμη μία φορά το Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί σε θεσμό, αναδείχτηκε σε σημείο αναφοράς για τους απανταχού καταγόμενους από την τέως επαρχία Καλαβρύτων κι όχι μόνο.
Κι εφέτος η μεγάλη αυτή πολιτιστική εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό και στην παράδοση της τ. επαρχίας Καλαβρύτων, έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να σμίξουν στη γενέθλια γη, να συναντήσουν παλιούς γνώριμους και συμπατριώτες, να αναπολήσουν όμορφες στιγμές από τον τόπο τους και να συμμετέχουν σ’ ένα μοναδικό πατροπαράδοτο γλέντι.
Η εκδήλωση ξεκίνησε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, οπότε η Δάφνη κατακλύστηκε από εκατοντάδες χορευτές και καλεσμένους.

Αρχικά, οι αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν τον πανέμορφο Λάδωνα και τις εγκαταστάσεις του ναυταθλητικού ομίλου κανόε- καγιάκ, που είναι γνωστές στο πανελλήνιο. Εκεί είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το μοναδικό φυσικό τοπίο, καθώς και την τοπική κουζίνα με τα παραδοσιακά προϊόντα.
Το απόγευμα όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η μεγάλη γιορτή.
Οι χορευτές των δέκα αποστολών που συμμετείχαν στην εκδήλωση (του Πολιτιστικού Συλλόγου Άσπρου του Δήμου Πολύκαστρου Νομού Κιλκίς, του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου Βέροιας «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ», του Χορευτικού Συλλόγου του Δήμου Άσσου Λεχαίου Κορινθίας, του Λαογραφικού Εκπολιτιστικού Χορευτικού Ομίλου Αγρινίου «Τα Μανουσάκια», του Πολιτιστικού Συλλόγου Κέρτεζης Καλαβρύτων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λυκούριας, της Κερπινής και του διοργανωτή, Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου) παρατάχθηκαν με τα λάβαρά τους, χωρισμένοι σε δύο γκρουπ, με σημείο αφετηρίας τις δύο άκρες της πόλης. Στη μία επικεφαλής της παραδοσιακής «πατινάδας» ήταν η ορχήστρα του Γιώργου Δαλιάνη και στην άλλη, τοπικοί καλλιτέχνες. Τα δύο γκρουπ των χορευτών ξεκίνησαν ταυτόχρονα από τις αφετηρίες τους, έχουν ως κοινό σημείο συνάντησης, την κεντρική πλατεία της Δάφνης. Εκεί «έσμιξαν» όλοι οι χορευτές –περισσότεροι από 400- δημιουργώντας με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες μια πανδαισία χρωμάτων την οποία συμπλήρωναν με μοναδικό τρόπο, οι ήχοι παραδοσιακής μουσικής από την Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο.
Ακολούθως, ένα προς ένα τα χορευτικά τμήματα παρουσίαζαν χορούς από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Πρώτο, παρουσίασε χορούς το χορευτικό τμήμα του Δήμου Παΐων, ενώ οι φουστανελοφόροι του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου πήραν τελευταίοι τη «σκυτάλη» προκαλώντας ενθουσιασμό. Το χορευτικό υπερθέαμα έκλεισε με όλους τους χορευτές εν δράσει σ’ ένα παραδοσιακό «γαϊτανάκι» ήχων και χρωμάτων.
Την έναρξη του 8ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος κήρυξε ο Νομάρχης Αχαΐας, Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές και έκανε λόγο για μία μοναδική εκδήλωση που συσπειρώνει όλους τους Καλαβρυτινούς.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί, από τους εκπροσώπους του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου και του ΝΑΟΔ, που καλωσόρισαν τον κόσμο στην εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε την ικανοποίηση και ιδιαίτερη χαρά του για τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στην εκδήλωση και ευχαρίστησε έναν προς έναν όλους τους διοργανωτές, αλλά και τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην επιτυχία του 8ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος, το οποίο να σημειωθεί πως έγινε με τη συμμετοχή του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας–Πειραιά, του ΝΑ.Ο.Δ., της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Αθήνας, κλπ.
Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε ο οικοδεσπότης, Δήμαρχος Παΐων, Κώστας Ασημακόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως ο Δήμος στηρίζει τις πολιτιστικές δράσεις που αποσκοπούν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην ανάπτυξη της περιοχής και στην τόνωση της οικονομικής ζωής.
Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση παρέστη και πολυμελής αντιπροσωπεία από τη Γαλλία με επικεφαλής την πρόεδρο του Γαλλο- ελληνικού συνδέσμου, Μαρία Ζαφειροπούλου. Η αντιπροσωπεία από τη Γαλλία ήλθε προσκεκλημένη του Π.Σ., ο οποίος ανταπέδωσε τη φιλοξενία που είχε όταν επισκέφθηκε πρόσφατα την «καρδιά» της Ευρώπης.
ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ Στη συνέχεια, έγιναν οι βραβεύσεις. Αρχικά, ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος τίμησε τον Δήμαρχο Παΐων, Κώστα Ασημακόπουλο για την τεράστια προσφορά του στον τόπο, για τη στήριξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων και για την πλούσια δράση του, την πρόεδρο του Γαλλο- ελληνικού συνδέσμου, Μαρία Ζαφειροπούλου για την προσπάθειά της στη σύσφιξη των σχέσεων των Ελλήνων που ζουν στη Γαλλία, καθώς και τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Παγκαλαβρυτινού, Γιώργο Παλαιολογόπουλο, ο οποίος κατάγεται από το Δήμο Παΐων και τιμήθηκε για την 25ετη προσφορά του στον Παγκαλαβρυτινό.
Ακολούθως, ο Δήμαρχος Παΐων, ανταπέδωσε την τιμή και επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο, ενώ στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών μεταξύ των φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, αλλά και των αντιπροσωπειών των χορευτών. Ο Δήμος Παΐων έδωσε σε όλες τις αντιπροσωπείες, τοπικά προϊόντα και τιμητικές πλακέτες, ως ανάμνηση της συμμετοχής τους στο 8ο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα, ενώ οι επικεφαλής των χορευτικών επέδωσαν αναμνηστικά και πλακέτες στο Νομάρχη Αχαΐας, στο Δήμαρχο Παΐων και στον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο.
Τις απονομές, έκαναν ακόμη και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, ο βουλευτής, Μιλτιάδης Βέρρας, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Πατρών, πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Χρήστος Μπακαλάρος, ο Δήμαρχος Κλειτορίας, Ανδρέας Δημόπουλος και ο νομαρχιακός σύμβουλος, Θανάσης Κυριακόπουλος.
Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα του γνωστού καλλιτέχνη, Γιώργου Δαλιάνη, η οποία ξεσήκωσε στον κόσμο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα