BREAKING NEWS

About

Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Με το βλέμμα στραμμένο στα Καλάβρυτα…

Ήταν ο τίτλος της ολοσέλιδης προσωπικής συνέντευξης του προέδρου του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας Αθανάσιου Φραντζή. στην γνωστή δημοσιογράφο κ. Νατάσα Τραγουστή και φιλοξενήθηκε στην Εφημερίδα ’’ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ’’ την Κυριακή 19 Ιουλίου 2009. Σελίδα 24.

Ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας, Αθανάσιος Φραντζής μιλά στην ’’ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ’’ για τις διακρίσεις του συλλόγου, την ιστορία, το παρόν και φυσικά το μέλλον και την ιδιαίτερη σχέση του με την μαρτυρική πόλη.
Αίσθημα ευθύνης και διάθεση προσφοράς.
Ο Αθανάσιος Φραντζής κατάγεται από τον Μικρό Ποντιά Καλαβρύτων αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα από την ηλικία 11 ετών. Είναι το δεύτερο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας του ιερέα π. Νικόλαου Φραντζή και της Μαρίας.
Είναι πτυχιούχος Στελεχών Επιχειρήσεων και εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων Πάτρας. Έχει δύο παιδιά ενήλικα, τον Νίκο τεχνολόγο-γεωπόνο και τη Μαρία, καθηγήτρια αγγλικών.
Υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση, ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Καλαβρύτων επί δύο συνεχόμενες τετραετίες 1998-2002 και 2002- 2006.
Το 2006 επέλεξε να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Από το 1998-2006 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΠΟΖ Καλαβρύτων.
Στη διάρκεια της θητείας του πήρε πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη θεμάτων που αφορούσαν στην ανάπτυξη του Δήμου, προτάσσοντας σε κάθε μου παρέμβαση, κυρίως τη βελτίωση του οδικού δικτύου της περιοχής.


Ο Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας έχει ιστορία 136 ετών που περιλαμβάνει πλούσιας κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς.Ο Σύλλογος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα προόδου. Αυτή τη στιγμή διαθέτει οκτώ χορευτικά τμήματα, τα οποία έχουν στο ενεργητικό τους εκατοντάδες επιτυχημένες εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με τη δράση του έχει κάνει γνωστή την Αχαΐα σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων, καθώς εκτός από την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελεί πάγια αρχή για τα μέλη του, η ανάδειξη και προβολή του Νομού Αχαΐας. Τα 6 τελευταία χρόνια, πρόεδρος στο Σύλλογο εκλέγεται ο Αθανάσιος Φραντζής, ο βασικός υπεύθυνος για αυτή την έντονη και δημοφιλή δράση του Συλλόγου.
Η … «εμβέλεια» του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, μας έκανε να θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για τον πρόεδρο του.

Α.Φ. «Η ενασχόλησή μου με τον συγκεκριμένο σύλλογο από την αρχή αποτέλεσε μεγάλη ευθύνη για εμένα, καθώς το όνομα του συλλόγου ήταν «βαρύ» και στο παρελθόν τα «ηνία» του είχαν αναλάβει εξέχουσες προσωπικότητες της Πάτρας.
Η απόφασή μου να ασχοληθώ με τον Παγκαλαβρυτινό προέκυψε αφενός από τη διάθεσή μου για προσφορά κι αφετέρου από την αγάπη μου για τον τόπο καταγωγής μου και συνάμα τον τόπο που μεγάλωσα και ζω, την Πάτρα».

Ο κ. Φραντζής είναι αποφασιστικός, εργατικός, δραστήριος, οργανωτικός, τελειομανής. Οι φίλοι του μιλούν με τα καλύτερα λόγια γι΄αυτόν, προτάσσοντας την υπευθυνότητα του, την ειλικρίνεια και τη συνέπειά του.
Ο ελεύθερος χρόνος του είναι ελάχιστος και όταν τον βρίσκει τον αφιερώνει στην ανάγνωση ιστορικών βιβλίων.
Του αρέσει η παραδοσιακή μουσική και τα ταξίδια που είναι αναπόφευκτα λόγω της έντονης δράσης των χορευτικών τμημάτων.

Ερώτηση. Πόσες διακρίσεις έχει λάβει ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος κ. Φραντζή και πως νοιώθετε γι΄αυτή του την αναγνώριση. Α.Φ. «Πολλές... με κορυφαία τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 46 χώρες στο μεγαλύτερο χορευτικό Φεστιβάλ των Βαλκανίων στη Γκούτσε της Σερβίας παρουσία του Σέρβου Πρωθυπουργού, Κοστουρίτσα. Τα ταξίδια μας στο εξωτερικό είναι συνεχή με τελευταίο αυτό στη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Αυστρία 27 Ιουνίου με 7 Ιουλίου, όπου συμμετείχαμε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Νομαρχία της Βορείου Γαλλίας και ο Γάλλο ελληνικός Σύλλογος με μεγάλη επιτυχία. Τα χορευτικά του Π.Σ. έχουν τις δικές τους παραδοσιακές, αυθεντικές και χειροποίητες ενδυμασίες, χαρακτηριστικές διάφορων περιοχών της Ελλάδος.
Εκτός όμως, από τα χορευτικά ο Π.Σ. έχει και κοινωνική προσφορά. Έχουμε κάνει αρκετές φορές εκδηλώσεις σε ευαγή ιδρύματα της Πάτρας και των Καλαβρύτων με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, ενώ αξιοσημείωτες είναι και οι παρεμβάσεις του Συλλόγου για καίρια προβλήματα της επαρχίας Καλαβρύτων, ζητώντας από τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν δράση. Επίσης, έχουμε παρουσία στις εθνικές επετείους, όπως για παράδειγμα στην 25η Μαρτίου, όπου το Λάβαρο και οι φουστανελοφόροι του Π.Σ. «ανοίγουν» την παρέλαση στην Πάτρα, ενώ συμμετέχουμε σε θρησκευτικές εκδηλώσεις, αποδεικνύοντας και εμπράκτως πως η θρησκεία μας και η παράδοσή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.
Όλες οι εκδηλώσεις του Π.Σ. αποκτούν βαρύνουσα σημασία λόγω της τεράστιας συμμετοχής του κόσμου. Νιώθω υπερήφανος για το Σύλλογο γιατί όλοι μας έχουν αγκαλιάσει με περισσή αγάπη και ενδιαφέρον».

Ερώτηση. Αν σας έλεγα να διαλέξετε, μεταξύ της Πάτρας και των Καλαβρύτων τι θα επιλέγατε.
Α.Φ. - Αγαπώ τα Καλάβρυτα όσο και την Πάτρα. Η καρδιά μου μοιράζεται ανάμεσα στους δύο τόπους. Άλλωστε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα βρίσκομαι στα Καλαβρυτοχώρια. Και πρέπει να σας πω σε αυτό το σημείο πως τα Καλάβρυτα για εμένα δεν περιορίζονται αυστηρά στο μαρτυρικό Δήμο, αλλά στο νου και στη σκέψη μου, είναι όλη η τέως επαρχία, ως μία γεωγραφική οντότητα και ενότητα. Οι δεσμοί μου με τη γενέτειρα γη των προγόνων μου είναι ισχυροί. Από την άλλη η Πάτρα είναι ο τόπος που μεγάλωσα, έκανα οικογένεια και ζω και εργάζομαι. Είναι ο τόπος που με υποδέχτηκε πριν από μερικά χρόνια χαρίζοντάς μου συγκινήσεις, χαρές και λύπες. Η Πάτρα δεν είναι όμως απομονωμένη από τα Καλάβρυτα ή το αντίστοιχο. Είναι δύο περιοχές που τις συνδέει η ιστορία τους, αλλά και το γεγονός πως στην Πάτρα ζουν σήμερα χιλιάδες Καλαβρυτινοί. Κάπως έτσι, θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν και από τους αρμόδιους φορείς. Να αποτελέσουν μαζί και με την Αιγιάλεια ένα «τρίγωνο» ανάπτυξης και προορισμού χιλιάδων επισκεπτών.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα