BREAKING NEWS

About

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Ένα Ακόμη Επιτυχημένο Ταξίδι στο Εξωτερικό...


Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας μετέφεραν τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας, στο πολυήμερο ταξίδι τους στη ΣΕΡΒΙΑ. Με κοινό σημείο αναφοράς την υποδούλωση των δύο χωρών από την Οθωμανική αυτοκρατορία, τα χορευτικά τμήματα συμμετείχαν στις τριήμερες εθνικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι φορείς της βαλκανικής χώρας, τιμώντας την επέτειο απελευθέρωσης της Σερβίας, από τους Τούρκους κατακτητές και τον Σουλτάνο Μουράτ. Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος που διατηρεί στενούς δεσμούς συνεργασίας και φιλίας με φορείς της Σερβίας, προσεκλήθη να συμμετάσχει στις εθνικές εκδηλώσεις, σηματοδοτώντας τον δικό μας αγώνα κατά του τούρκικου ζυγού, που αποτύπωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι φουστανελοφόροι του Συλλόγου. Η αχαϊκή αντιπροσωπεία στο πενθήμερο ταξίδι της στη Σερβία, είχε επαφές με φορείς του Πατριαρχείου, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της ελληνικής Πρεσβείας, αλλά και εκπροσώπους των τοπικών Αρχών.



Κάντε διπλό κλικ πάνω στο slide show για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγένθυση (Gallery View ή Original Size)


Οι εκδηλώσεις χαρακτηρίστηκαν και από το γνωστό πρόβλημα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου που εξακολουθεί να αποτελεί ανοικτή «πληγή» για τη Σερβία. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του γνωστού Σέρβου αθλητή Μιλουτίν Σόσκιτσ, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Κόσσοβο και μίλησε με θέμα: "Οι Σέρβοι απελευθέρωσαν το Κόσσοβο από τους Τούρκους το 1389".
Κι αυτό, το ταξίδι των χορευτικών τμημάτων του Π.Σ. στο εξωτερικό ήταν άκρως επιτυχημένο, κάτι άλλωστε που αποδείχτηκε και από την θερμή υποδοχή που τους επεφύλαξαν οι φορείς της περιοχής, ενώ για ακόμη μία φορά επετεύχθη και ο βασικός στόχος του Συλλόγου, για την τουριστική προβολή της Αχαΐας εκτός Ελλάδος. 
«Από το ταξίδι μας στη Σερβία, που δεν είναι το πρώτο, αποδείχτηκε για ακόμη μία φορά η σχέση φιλίας της Ελλάδος με την βαλκανική χώρα. Άλλωστε τα σημεία που μας ενώνουν με τους Σέρβους είναι πολλά. Από την ελληνική ορθοδοξία, μέχρι και τα ιστορικά βήματα της κάθε χώρας. Η φιλοξενία τους, η αγάπη και η διάθεση για προσφορά μας εντυπωσίασαν και πάλι, ενώ σε όλες τις επαφές που είχαμε στην περιοχή, καταφέραμε να προβάλουμε την περιοχή μας και τα τοπικά μας προϊόντα. Ήταν ένα ακόμη επιτυχημένο ταξίδι των χορευτικών μας τμημάτων, που έχουν καταφέρει να οδηγήσουν την πολιτισμική μας κληρονομιά, εκτός συνόρων», δήλωσε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής.

Κάθε Περιοχή και μια Ξεχωριστή Εμπειρία
Η αχαϊκή αντιπροσωπεία αναχώρησε από την Πάτρα την περασμένη Πέμπτη και μέσω του συνοριακού φυλακίου στον Προμαχώνα, έφθασαν το πρωί της Παρασκευής στην πόλη Νις. Εκεί, υποδέχθηκε τους Αχαιούς ο υπευθυνος των εκδηλοσεων π. Βλάϊκο Γκραμπες. Μετά από μερικές ώρες ξεκούρασης, τα μέλη της αντιπροσωπείας, ξεναγήθηκαν στην πόλη και επισκέφθηκαν την ελληνική Πρεσβεία και το Δημαρχείο, όπου είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Έλληνα Πρέσβη στη Σερβία και εκπρόσωπο του Δημάρχου της Νις.
Ο Πρέσβης μας, τους καλωσόρισε και τους ευχήθηκε καλή διαμονή, πρόθυμος να βοηθήσει σε ό,τι χρειάζονταν. 
Το μεσημέρι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την τοπική κουζίνα και αργότερα, συνέχισαν την επίσκεψή τους στα αξιοθέατα της περιοχής όπως το μουσείο στο οποίο φυλάσσονται τα οστά των ηρώων της χώρας που πολέμησαν κατά των Τούρκων.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον Νίσαβο ποταμό όπου κάθισαν για καφέ και ξεκούραση. Το βράδυ, τα μέλη της αχαϊκής αποστολής, συμμετείχαν σε μια μοναδική ελληνοσερβική ψυχαγωγική εκδήλωση, με ορχήστρα και παραδοσιακά τραγούδια.
Το πρωί του Σαββάτου, τα μέλη της αποστολής παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία στην Μητρόπολη της Νις και στη συνέχεια είχαν συνάντηση με τον πρωτοσύγκελο π. Ζιβοραντ Γιόλιτς στο πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης. Ακολούθως, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την αγορά με τα υπόγεια καταστήματα που λειτουργούν κάτω από το οδικό δίκτυο της πόλης! Μετά από τα ψώνια τους, μετέβησαν και πάλι στο ξενοδοχείο για να προετοιμαστούν για την μεγάλη εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί για τις 7:00 το απόγευμα στην μεγάλη πλατεία της Μητρόπολης.



Κάντε διπλό κλικ πάνω στο slide show για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγένθυση (Gallery View ή Original Size)


Τα χορευτικά, βρίσκονταν στις θέσεις τους, μια ώρα νωρίτερα και τους έκανε εντύπωση το γεγονός ότι η πλατεία είχε κατακλυστεί από χιλιάδες Σέρβους! Εκεί τους υποδέχθηκε ο Επίσκοπος Νις Ειρηναίος, ο δήμαρχος Ντράγκοσλαβ Τσίρκοβιτς, ο ταξίαρχος Μπλάντεν Τσίρκοβιτς, ο διευθυντής της Ιερατικής Σχολής Νις και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και φορέων. 
Την εκδήλωση, κάλυψαν όλα σχεδόν τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, που την επόμενη ημέρα παρουσίασαν εκτενή αφιερώματα. 
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε επετειακά τραγούδια, από την χορωδία Μπράνγκο, με μαέστρο την Σάρα Τσιντσάρεβιτς, την παιδική χορωδία Μπράνγκο, την χορωδία του Αγίου Νικολάου και τη συμμετοχή της στρατιωτικής μπάντας. Οι χορωδίες, προς τιμήν της αχαϊκής αντιπροσωπείας, τραγούδησαν και το ελληνικό τραγούδι «Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία».
Ακολούθησε θεατρικό-αναπαράσταση της μάχης της απελευθέρωσης της Σερβίας με επικεφαλής των στρατευμάτων τον Βασιλιά Λάζαρο και τον διωγμό του Σουλτάνου Μουράτ και του τουρκικού στρατού. 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο επίσκοπος Νίς Ειρηναίος, ο Δήμαρχος Νίς Ντράγκοσλαβ Τσίρκοβιτς, ο ταξίαρχος διοικητής φρουράς Νις Μλάντεν Τσίρκοβιτς.
Όλοι ευχαρίστησαν τα χορευτικά του Π.Σ για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις, επισημαίνοντας πως οι φουστανελοφόροι θα ήθελαν να κλείσουν την εκδήλωση για να σηματοδοτήσουν το πέρασμα από την πικρία και τα βάσανα στην αισιοδοξία και την ελπίδα. 
Για περισσότερο από δύο ώρες, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τις εκδηλώσεις οι οποίες έκλεισαν με δεξίωση για τους επίσημους προσκεκλημένους. Ο πρόεδρος του Π.Σ δέχτηκε θερμά συγχαρητήρια για την παρουσίαση των χορευτικών ενώ δέχθηκε και νέα πρόσκληση από τον Δήμαρχο Νις να συμμετάσχουν σε ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ που γίνονται στα Βαλκάνια στο τέλος Ιουλίου.



Κάντε διπλό κλικ πάνω στο slide show για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγένθυση (Gallery View ή Original Size)


Την επόμενη ημέρα το πρωί, τα μέλη της επιτροπής αναχώρησαν για το Βελιγράδι, όπου τους υποδέχθηκε η Βασίλισσα Λίντα Καραγιώργεβιτς και η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Μίριανα Σόβιλ. Τους ξενάγησαν στην μεγαλύτερη εκκλησία των Βαλκανίων που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Σάββα και στην συνέχεια στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου. Εκεί τους υποδέχθηκε ο ιερέας Πρέντραγκ Τιμότιεβιτς ο οποίος τους μίλησε για την ιστορία της εκκλησίας και τον πρόσφατο βομβαρδισμό της από τους Αμερικανούς. 
Στη συνέχεια, όλοι μετέβησαν στο πνευματικό κέντρο όπου έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών. Ο πρόεδρος του Π.Σ προσέφερε τοπικά προϊόντα όπως κρασί και αναμνηστικά του Συλλόγου, ενώ ο ιεράς αντιδώρισε μια εικόνα του θαυματουργού Αγίου Βασιλείου. 
Ακολούθησε επίσκεψη στο κάστρο της πόλης στο οποίο λειτουργεί πολεμικό μουσείο, με την θέα στο δέλτα του Δούναβη και τον ποταμό Σάββα να είναι μαγευτική.
Στην συνέχεια η η αποστολή επισκέφθηκε την πλατεία Δημοκρατίας, εκεί όπου έκλειναν οι τριήμερες εθνικές εκδηλώσεις. Τα χορευτικά, μετά από μία παρέλαση με το λάβαρο στους κεντρικούς δρόμους, κατέληξαν στην πλατεία όπου χόρεψαν κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. 
Μετά από λίγη ώρα ξεκούρασης στις πλωτές καφετέριες του Δούναβη, επέστρεψαν στη Νις όπου διανυκτέρευσαν.
Το πρωί της Δευτέρας, η αχαϊκή αντιπροσωπεία πήρε το δρόμο της επιστροφής, μέσο Βουλγαρίας, κάνοντας ολιγόωρη στάση στη Σόφια, ενώ επισκέφτηκαν και την κωμόπολη Σαντάσκι όπου ξεναγήθηκαν και έκαναν τα ψώνια τους σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της περιοχής.
Το απόγευμα, πήραν το δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα, με τις βαλίτσες τους γεμάτες εμπειρίες από ένα ακόμη επιτυχημένο ταξίδι στο εξωτερικό. 

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα