BREAKING NEWS

About

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού Πάτρας στα Τζουμέρκα..

Εξακολουθούν να «οργώνουν» την Ελλάδα τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας, αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Αχαΐας και προβάλλοντας το Νομό. Τελευταίος τους σταθμός ήταν ο Δήμος Αγνάντων, όπου το διήμερο 4 και 5 Απριλίου συμμετείχαν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, προσκεκλημένα από τον ομώνυμο Δήμο. Η αχαϊκή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από 50 χορευτές και τους συνοδούς τους, αναχώρησαν από την Πάτρα την περασμένη Παρασκευή. Μετά από πολύωρο ταξίδι έφθασε στο Δήμο Αγνάντων, όπου κατέλυσε σε παραδοσιακό ξενοδοχείο, «μικρογραφία» της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της μικρής γραφικής κωμόπολης. Τα μέλη της αποστολής αφού τακτοποιήθηκαν και ξεκουράστηκαν, κατέκλυσαν μία μεγάλη αίθουσα, στο κέντρο της κωμόπολης, όπου οι μουσικοί της «παρέας» ανέλαβαν δράση. Γλέντι, κέφι και χορός διήρκησαν μέχρι πρωίας.
Την επόμενη ημέρα η αχαϊκή αντιπροσωπεία ξεκίνησε για την προγραμματισμένη της ξενάγηση στα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής. Με σύμμαχό τους, τον ανοιξιάτικο και ηλιόλουστο καιρό, αρχικά επισκέφθηκαν το όμορφο χωριό Μελισσουργούς, όπου ξεναγήθηκαν στα σοκάκια και απόλαυσαν τον καφέ τους, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν στο χωριό Πράμαντα. Εντυπωσιάστηκαν από την γραφική εκκλησία που «κοσμούσε» το κέντρο του χωριού. Ακολούθως επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Κηπίνας, το ιστορικό μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα στο βράχο, με τις μοναδικές αγιογραφίες και το Κρυφό Σχολειό.

create animated gif


Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το πετρόχτιστο χωριό Καλαρίτες, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 1.150 μέτρων. Αυτό που τους έκανε εντύπωση στο ορεινό χωριό, ήταν η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων μέσα στο κέντρο του χωριού. Είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική του ομορφιά, περπατώντας στα στενά του καλντερίμια, αλλά και το μοναδικό δημιούργημα της φύσης. Δεν θα μπορούσαν φυσικά να μην επισκεφθούν το Μουσείου του χωριού, στο οποίο φυλάσσονται σπουδαία ιστορικά έγγραφα και σημαντικά έργα λαϊκής τέχνης, καθώς και είδη από την καθημερινότητα της ζωής αιώνες πριν. Εκεί βρήκαν και συναλλαγματικές που χρησιμοποιήθηκαν από τις πρώτες στην Ελλάδα. Τα μέλη της αχαϊκής αποστολής αφού απόλαυσαν ένα πλούσιο γεύμα με παραδοσιακές γεύσεις και φαγητά της περιοχής, επέστρεψαν στα Άγναντα για ξεκούραση.
Το βράδυ ακολούθησε ένα ακόμη γλέντι, παρουσία των αντιδημάρχων Γεωργίου Τσιρώνη και Κων. Δήμου, με αμείωτο κέφι, άφθονο κρασί και πολύ χορό.
Το πρωί της Κυριακής, την ημέρα των εκδηλώσεων, τα μέλη της αντιπροσωπείας αφού εκκλησιάστηκαν, άρχισαν τις προετοιμασίες για την παρουσίαση τους. Οι χορευτές φόρεσαν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και ξεκινώντας από το ξενοδοχείο τους μετέβησαν με τα πόδια έως την κεντρική πλατεία, περνώντας μέσα από τα γραφικά σοκάκια της κωμόπολης, τα οποία είχαν κατακλύσει κάτοικοι και επισκέπτες θαυμάζοντας τους χορευτές. Ο Δήμος Αγνάντων είχε φροντίσει όλες τις λεπτομέρειες για την άψογη διοργάνωση των εκδηλώσεων. Στην κεντρική πλατεία αντηχούσε από τα ηχεία η μουσική που θα συνόδευε σε λίγη ώρα τους χορευτές, στην παρουσίαση ενός μοναδικού πανοράματος χορών από την Πελοπόννησο και την υπόλοιπη Ελλάδα.


create animated gif


Οι επίσημοι έλαβαν και τις θέσεις τους και ο Δήμαρχος Αγνάντων Χρήστος Χασιάκος, έδωσε το σύνθημα για την έναρξη των εκδηλώσεων. Ο Δήμαρχος καλωσόρισε με θερμά λόγια τα χορευτικά του Π.Σ., τον οποίο ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης, ενώ ζήτησε τη συνεργασία του συλλόγου και των φορέων της Αχαΐας σε πολιτιστικά και άλλα θέματα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για τη ζεστή φιλοξενία, μετέφερε τον χαιρετισμό των φορέων του Νομού και ανταπέδωσε την πρόσκληση, καλώντας αντιπροσωπεία του Δήμου Αγνάντων να επισκεφθεί σύντομα την Αχαΐα. Ο Δήμαρχος Αγνάντων ευχαρίστησε τον κ. Φραντζή και δήλωσε πως αποδέχεται την πρόσκληση, προσδιορίζοντας μάλιστα την επίσκεψη τους για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπου όπως είπε, θα προτείνει τη συνδιοργάνωση μεγάλης πολιτιστικής εκδήλωσης και έκθεσης φωτογραφικού υλικού.

create animated gif


Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος επέδωσε στον κ. Φραντζή έναν πίνακα, μοναδικό έργο τέχνης, στον οποίο απεικονίζονται τα Τζουμέρκα, ενώ παρέδωσε στην αχαϊκή αντιπροσωπεία και παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Οι Αχαιοί αντίστοιχα, έδωσαν στους εκπροσώπους του Δήμου, το παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας, την τεντούρα, καθώς και πλούσιο έντυπο ενημερωτικό υλικό για το Νομό, το οποίο τους είχε παραχωρήσει η Νομαρχία Αχαΐας.
Τη «σκυτάλη» στη συνέχεια πήραν τα δύο χορευτικά του Π.Σ., των νέων και των ενηλίκων, που για ακόμη μία φορά κατενθουσίασαν και καταχειροκροτήθηκαν. Ακολούθησε γλέντι και χορός για όλους μέχρι αργά το μεσημέρι.
create animated gif


Έπειτα τα μέλη της αποστολής πήραν το δρόμο της επιστροφής, αφού πρώτα σταμάτησαν στην ιστορική γέφυρα της Πλάκας, σε αυτό το αριστούργημα λαϊκής αρχιτεκτονικής, το οποίο είχε αποτελέσει και σύνορο της Ελλάδας με την Τουρκία απο το 1880 εως το 1912.

Τελευταίος σταθμός της αποστολής ήταν τα Ιωάννινα, όπου μετά από φαγητό και ξεκούραση, επέστρεψαν στην Πάτρα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα