BREAKING NEWS

About

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Ξαναζωντάνεψαν τις παραδόσεις ...


Ένα μοναδικό «οδοιπορικό» στην παράδοση κάθε γωνιάς της χώρας έκαναν τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας, στο πλαίσιο της λαϊκής βραδιάς που διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο στο κοσμικό κέντρο «Κνωσός». Οι χορευτές με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες, τη λεβεντιά και τη χάρη τους, ξαναζωντάνεψαν τις παραδόσεις διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων. Στο κέντρο, κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα. Σε μία εκδήλωση, κατά την οποία αποκαλύφθηκε για ακόμη μία φορά η δυναμική των χορευτικών τμημάτων του Π.Σ., μέλη και φίλοι του Συλλόγου έδωσαν πρωτοφανές παρών, επιβραβεύοντας με την παρουσία τους μικρούς και μεγάλους χορευτές που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Οι χορευτές «οδήγησαν» τους παρισταμένους στα χνάρια της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, παρουσιάζοντας ένα ξεχωριστό χορευτικό πανόραμα, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, την Πελοπόννησο και την Ευρώπη. Ένα πανόραμα βασισμένο σε διαφορετικά ηχοχρώματα που «φώτισαν» και ανέδειξαν την παράδοση του τόπου μας κι όχι μόνο.
Την εκδήλωση άνοιξε το παιδικό χορευτικό τμήμα. Περίπου 25 μικροί χορευτές παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, αποδεικνύοντας πως ο χορός τις περισσότερες φορές είναι… έμφυτος.
Στη συνέχεια τη «σκυτάλη» πήραν τα χορευτικά τμήματα Νησιώτικο και Θράκης, δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα.

Την παράσταση ωστόσο, έκλεψε το χορευτικό τμήμα της Κέρκυρας, το οποίο έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του με τις νεοαποκτηθείσες παραδοσιακές φορεσιές του νησιού.

25 λυγερόκορμες κοπέλες παρουσίασαν κερκυραϊκούς χορούς, ξεσηκώνοντας τον κόσμο. Οι στολές είναι χειροποίητες και κατασκευάστηκαν από το μέλος του Δ.Σ. του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, Ελένη Λαγουμιτζή, η οποία και τις προσέφερε στο Σύλλογο. Πλέον ο Π.Σ. διαθέτει περισσότερες από 120 φορεσιές από διάφορες περιοχές της χώρας, τις οποίες και παραχωρεί στους χορευτές του.



Για τη σημαντική της αυτή, προσφορά η κ. Λαγουμιτζή τιμήθηκε από τον Σύλλογο, ενώ την πλακέτα επέδωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κλειτορίας, Περικλής Λυμπέρης.


ΣΥΝΕΧΑΡΗΣΑΝ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και φορέων που παρέστησαν στην εκδήλωση. Ο Δήμαρχος Πατρέων, Ανδρέας Φούρας μίλησε με θερμά λόγια για τον Π.Σ., επισημαίνοντας πως παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δράση του. Συνεχάρη τους χορευτές και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου για την πρωτοφανή σε συμμετοχή, εκδήλωση που διοργάνωσαν και δήλωσε πως θα βρίσκεται πάντα δίπλα στο πλευρό του Π.Σ. στηρίζοντας ενεργά τις δραστηριότητες και πρωτοβουλίες τους, που στόχο έχουν να προάγουν την πολιτισμική μας κληρονομιά και τα ήθη και έθιμα του τόπου μας.

Και ο Αχαιός βουλευτής,Μιλτιάδης Βέρραςεξέφρασε τα συγχαρητήριά του για τη διοργάνωση στα χορευτικά και στο Δ.Σ. του Π.Σ., επισημαίνοντας πως είναι εντυπωσιασμένος από τη δράση του Συλλόγου, αλλά και από τη δυναμική που παρουσιάζει. Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη, ο πρώην βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, ο πολιτευτής Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κλειτορίας, Περικλής Λυμπέρης, οι οποίοι επίσης συνεχάρησαν το Σύλλογο για τη μοναδική αυτή βραδιά. Μάλιστα, ο κ. Λυμπέρης ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τον Π.Σ. για το μοναδικό Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα που διοργάνωσε το περασμένο καλοκαίρι στην Κλειτορία, λέγοντας πως ήταν ένα γεγονός που συζητείται ακόμη. Επίσης επιστολή απέστειλε, ο Νομάρχης Αχαΐας, Δημήτρης Κατσικόπουλος, ενώ στην εκδήλωση παρέστη και ο νομαρχιακός σύμβουλος, Βασίλης Ασπρούλιας.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ
Ακολούθως τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, μετατρέποντάς την σε ένα ακόμη «αντάμωμα» συμπατριωτών κι όχι μόνο, έκανε έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, αφήνοντας πίσω της, μοναδικές εμπειρίες από τη συμμετοχή των χορευτικών στο εξωτερικό, αλλά και σε δεκάδες ελληνικές πόλεις. Παράλληλα, ο κ. Φραντζής ανακοίνωσε πως ο Π.Σ. ήδη προετοιμάζει τα επόμενα ταξίδια των χορευτικών τμημάτων, στο Παρίσι, το Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες και τη Ρουμανία, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσίαση των χορευτικών στη Μακεδονία, στις 6 και 7 Δεκεμβρίου. Όπως είπε, τα χορευτικά προσκεκλημένα του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης, της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μεσημβρίας θα συμμετάσχουν σε ένα φεστιβάλ χορών στο οποίο θα πάρουν μέρος χορευτικά από διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και τιμητικά μόνο το χορευτικό του Π.Σ. από την Πελοπόννησο. «Η πρωτοφανής συμμετοχή στην εκδήλωση αποδεικνύει τη δυναμική που έχουν αναπτύξει τα χορευτικά μας τμήματα. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για τη δράση τους, ενώ ταυτόχρονα μεγαλώνει και η ευθύνη μας απέναντι σε όλους τους νέους χορευτές που εμπιστεύονται τον Π.Σ. Φέτος ήταν μία από τις καλύτερες χορευτικές χρονιές, καθώς διπλασιάστηκε ο αριθμός των χορευτών που συμμετέχουν ενεργά στα τμήματα. Η επιτυχία αυτή, οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες. Πρώτον στο γεγονός πως χάρη και στην καταλυτική παρέμβαση του Δημάρχου Πατρέων, δώσαμε λύση στο στεγαστικό μας πρόβλημα και δεύτερον, χάρη στη χρηστή οικονομική διαχείριση που μας επέτρεψε να διοργανώσουμε τα ταξίδια στο εξωτερικό, σχεδιάζοντας και τις επόμενες συμμετοχές μας», τόνισε ο κ. Φραντζής και κάλεσε όλους όσοι αγαπούν το χορό να παρακολουθήσουν δωρεάν τα μαθήματα χορού.
Ακολούθησαν τα χορευτικά τμήματα των ευρωπαϊκών χορών και του λαϊκού, ενώ ο κύκλος των παρουσιάσεων έκλεισε με τους φουστανελοφόρους που παρουσίασαν χορούς από την Πελοπόννησο, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παριστάμενων.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ 


Στη εκδήλωση έγινε και ο καθιερωμένος διαγωνισμός δημοτικού τραγουδιού στον οποίο διακρίθηκε ο κ. Κάτσενος. Επίσης το Δ.Σ. του Π.Σ. βράβευσε για την πολύχρονη προσφορά του στην παράδοση, τον ραδιοφωνικό παραγωγό παραδοσιακής μουσικής και παρουσιαστή εκπομπών αφιερωμάτων στην ελληνική παράδοση, Στέργιο Κοράκη.

ΓΛΕΝΤΙ ΜΕΧΡΙ ΠΡΩΙΑΣ
Τη σκυτάλη πήρε ο γνωστός τραγουδιστής, Τάκης Μπαλάσης, ο οποίος με την ορχήστρα του, αλλά και τους μουσικούς του κέντρου ξεσήκωσαν τον κόσμο σ’ ένα μεγαλειώδες παραδοσιακό γλέντι με πολύ χορό που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το κέντρο παρέμεινε ασφυκτικά γεμάτο μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, με όλους να δηλώνουν πως πέρασαν μια αξέχαστη βραδιά και να εύχονται και του χρόνου!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα