BREAKING NEWS

About

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Ξαναζωντάνεψαν τις παραδόσεις

Ένα ακόμη «οδοιπορικό» στην παράδοση διάφορων περιοχών της χώρας έκαναν τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας, στο πλαίσιο της λαϊκής βραδιάς που διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο στο κοσμικό κέντρο «Κνωσός». Οι χορευτές με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες, τη λεβεντιά και τη χάρη τους, ξαναζωντάνεψαν τις παραδόσεις, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων. Σε μία εκδήλωση, κατά την οποία αποκαλύφθηκε για ακόμη μία φορά η δυναμική των χορευτικών τμημάτων του Π.Σ., μέλη και φίλοι του Συλλόγου έδωσαν το παρών, επιβραβεύοντας με την παρουσία τους μικρούς και μεγάλους χορευτές που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Οι χορευτές «οδήγησαν» τους παρισταμένους στα χνάρια της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, παρουσιάζοντας ένα ξεχωριστό χορευτικό πανόραμα, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, την Πελοπόννησο και την Ευρώπη. Ένα πανόραμα βασισμένο σε διαφορετικά ηχοχρώματα που «φώτισαν» και ανέδειξαν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας κι όχι μόνο.
Η εκδήλωση άνοιξε με τα χορευτικά τμήματα του Π.Σ., τα οποία παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, απ’ όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι χορευτές «ταξίδεψαν» τους παριστάμενους στη Μακεδονία, στη Θράκη και σε άλλες περιοχές, ενώ το τμήμα που ξεχώρισε ήταν το νησιώτικο, χάρη και στις νέες φορεσιές που παρουσιάστηκαν στη λαϊκή βραδιά για πρώτη φορά, οι οποίες είναι χειροποίητες, προσφορά μέλους του Συλλόγου.. Ο Π.Σ. διαθέτει πλέων περισσότερες από 160 φορεσιές από διάφορες περιοχές της χώρας, τις οποίες και παραχωρεί στους χορευτές του.
ΣΥΝΕΧΑΡΗΣΑΝ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και φορέων που παρέστησαν στην εκδήλωση. Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές, Αθ. Παπαδόπουλος και Ν. Νικολόπουλος, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη, αντινομάρχης, κ. Ν. Λύρας, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Πατρέων, αντιδήμαρχος, Ν. Τζανάκος, ο πολιτευτής, Δ. Τριανταφυλλόπουλος και ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Α. Παναγόπουλος και η Γεν. Γραμματέας της Π.Ε. Καλαβρυτινών Μαρία Μασαρά. Όλοι μίλησαν με θερμά λόγια για τον Π.Σ., επισημαίνοντας πως παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δράση του. Επίσης συνεχάρησαν τους χορευτές και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου για την πρωτοφανή σε συμμετοχή, εκδήλωση που διοργάνωσαν και δήλωσαν πως θα βρίσκονται πάντα δίπλα στο πλευρό του Π.Σ. στηρίζοντας ενεργά τις δραστηριότητες και πρωτοβουλίες τους, που στόχο έχουν να προάγουν την πολιτισμική μας κληρονομιά και τα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Επίσης επιστολές απέστειλαν, οι Δήμαρχοι Παϊων Κ. Ασημακόπουλος και Αροανίας, Ι. Φιλιππόπουλος.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ Ακολούθως τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, μετατρέποντάς την σε ένα ακόμη «αντάμωμα» συμπατριωτών κι όχι μόνο, έκανε έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, αφήνοντας πίσω της, μοναδικές εμπειρίες από τη συμμετοχή των χορευτικών στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα από το ταξίδι στην «καρδιά» της Ευρώπης, στη Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο, αλλά και σε δεκάδες ελληνικές πόλεις, όπως η πρόσφατη επίσκεψη στην Καστοριά και στην Κοζάνη. Παράλληλα, ο κ. Φραντζής ανακοίνωσε πως ο Π.Σ. ήδη προετοιμάζει τα επόμενα ταξίδια των χορευτικών τμημάτων, στη Ρουμανία 26 Δεκεμβρίου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσίαση των χορευτικών στη Δαμασκηνιά του Δήμου Τσοτυλίου Κοζάνης, όπου τα χορευτικά ήταν τα μοναδικά που συμμετείχαν στη Γιορτή Κάστανου, από ολόκληρη την Πελοπόννησο.
«Η πρωτοφανής συμμετοχή στην εκδήλωση αποδεικνύει τη δυναμική που έχουν αναπτύξει τα χορευτικά μας τμήματα. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για τη δράση τους, ενώ ταυτόχρονα μεγαλώνει και η ευθύνη μας απέναντι σε όλους τους νέους χορευτές που εμπιστεύονται τον Π.Σ. Φέτος ήταν μία από τις καλύτερες χορευτικές χρονιές, καθώς διπλασιάστηκε ο αριθμός των χορευτών που συμμετέχουν ενεργά στα τμήματα», τόνισε ο κ. Φραντζής και κάλεσε όλους όσοι αγαπούν το χορό να παρακολουθήσουν δωρεάν τα μαθήματα χορού.
Ακολούθησαν τα χορευτικά τμήματα των ευρωπαϊκών χορών και του λαϊκού, ενώ ο κύκλος των παρουσιάσεων έκλεισε με τους φουστανελοφόρους που παρουσίασαν χορούς από την Πελοπόννησο, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παριστάμενων.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Στη εκδήλωση έγινε και ο καθιερωμένος διαγωνισμός δημοτικού τραγουδιού στον οποίο διακρίθηκαν, πρώτος ο Σταύρος Μώρος από τη Χόβολη Παΐων, δεύτερος ο Χρήστος Μωραΐτης και τρίτη, η Σιμέλα Παπαδοπούλου.
Τη σκυτάλη πήρε ο γνωστός τραγουδιστής, Τάκης Μπαλάσης, ο οποίος με την ορχήστρα του, αλλά και τους μουσικούς του κέντρου ξεσήκωσαν τον κόσμο σ’ ένα
μεγαλειώδες παραδοσιακό γλέντι με πολύ χορό που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το κέντρο παρέμεινε ασφυκτικά γεμάτο μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, με όλους να δηλώνουν πως πέρασαν μια αξέχαστη βραδιά και να εύχονται και του χρόνου!

Δημοσίευση σχολίου