Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη επετειακή εκδήλωση του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας για την Εθνική μας Παλιγγενεσία, με κεντρικό ομιλητή τον Μητροπολίτη Πατρών, κ.κ. Χρυσόστομο. 188 χρόνια μετά την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821 και τον ξεσηκωμό του Έθνους, ο Σύλλογος απέτισε φόρο τιμής στους ήρωες τιμώντας τον αγώνα τους για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα το Σάββατο 20 Μαρτίου στο κατάμεστο Συνεδριακό αμφιθέατρο του ΑΤΕΙ Πάτρας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξαν φουστανελοφόροι των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου, οι οποίοι με καμάρι και υπερηφάνεια παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, ενώ στη συνέχεια η χορωδία του 42ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών απέδωσε επετειακά τραγούδια. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί με ιδιαίτερη αναφορά στην επέτειο και στα μηνύματα για ειρήνη και αγώνα για την ελευθερία, από τον Αχαιό Υφυπουργό Δικαιοσύνης, Απόστολο Κατσιφάρα, το Νομάρχη Αχαΐας Δ. Κατσικόπουλο, τον Δήμαρχο Πατρέων, Α. Φούρα, τον πρόεδρο του ΑΤΕΙ Σωκράτη Καπλάνη και τον Δήμαρχο Καλαβρύτων, Γ. Λαζουρά.
Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθανάσιος Φραντζής, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Ο διπλός συμβολισμός της 25ης Μαρτίου τιμάται κάθε χρόνο με ιδιαίτερη λαμπρότητα από όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός της χώρας μας. Οι Έλληνες όπως και τότε, πρέπει και σήμερα ενωμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την ειρήνη, τη συναδέλφωση και την αλληλεγγύη των λαών. Ο Σύλλογος θα συνεχίσει με κάθε μέσο και τρόπο να μεταφέρει τα μηνύματα του αγώνα για την ελευθερία». Συγκινητική και ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του Μητροπολίτη Πατρών, κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος καθήλωσε τους παρευρισκόμενους, περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο το σπουδαίο ρόλο των Κρυφών σχολειών στη διατήρηση της γλώσσας και της παράδοσης του τόπου μας, ενώσω η Ελλάδα βρισκόταν κάτω από τον τουρκικό ζυγό. Ο Μητροπολίτης έκανε αναφορά στα μοναστήρια και στη συμβολή της εκκλησίας που υπό αντίξοες συνθήκες διατήρησαν άσβεστη την ελληνικά γλώσσα, μεταδίδοντάς την στα ελληνόπουλα.
Στη συνέχεια ο Σύλλογος Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης «ΑΧΑΙΩΝ ΜΕΛΩΔΟΙ» απέδωσε επετειακά τραγούδια, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς, από εκατό χορευτές με παραδοσιακές φορεσιές του Π.Σ. Η αυλαία έπεσε με την απόδοση του Εθνικού Ύμνου.
Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δημοσίευση σχολίου