Όμως, η επιστροφή τους στην Ελλάδα σηματοδοτεί την προετοιμασία τους για νέες εξορμήσεις στην Ευρώπη και νέες συγκινήσεις, καθώς δέχτηκαν και νέα πρόσκληση για να συμμετέχουν σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, την οποία και αποδέχτηκαν.
ΣΤΗ ΛΙΛ
Η αχαϊκή αποστολή αναχώρησε από την Πάτρα στις 27 Ιουνίου.
Στα σύνορα Ιταλίας Αυστρίας
Με πλοίο της γραμμής Πάτρα- Ιταλία έφθασαν στην Ανκόνα και στη συνέχεια οδικώς κι αφού διέσχισαν την Αυστρία και τη Γερμανία, έφθασαν στον προορισμό τους, στη γαλλική πόλη Λιλ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας.
Αυστρία. Μπροστά στο Ρεστωραν μετά το φαγητό.
Χωρίς να χάσουν χρόνο μετά από ολιγόωρη ξεκούραση στο ξενοδοχείο, επισκέφθηκαν το Μουσείο Καλών Τεχνών της Λιλ και αργότερα πέρασαν μια μοναδική Φλαμανδική βραδιά σε παραδοσιακό εστιατόριο.
Το πρωί της Τρίτης, η αχαϊκή αποστολή ξεναγήθηκε στην πόλη, ενώ ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την πρώτη μεγάλη εκδήλωση που έγινε το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου της Λιλ, σ’ ένα κτίριο αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ παρούσα ήταν και η αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου της Λιλ, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, Δήμαρχοι γειτονικών πόλεων και 500 και πλέον ηλικιωμένοι.
Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του Γαλλο- Ελληνικού Συλλόγου, «Το Στέκι μας» Μαρία Ζαφειροπούλου, η οποία ευχαρίστησε και συνεχάρη τους χορευτές για το υπέροχο θέαμα που προσέφεραν. Υπήρχε εξαιρετικός ενθουσιασμός και μετά το πέρας της παράστασης οι χορευτές έκαναν μαθήματα ελληνικών χορών σε όλους τους παρευρισκομένους. Πρώτα εμφανίστηκε το τμήμα Πελοποννήσου, μετά της Κέρκυρας, της Θράκης και της Ηπείρου, ενώ την παρουσίαση έκλεισε το λαϊκό τμήμα. Οι χορευτές με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, ξεσήκωσαν τον κόσμο και κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα.
Η χορευτές του τμήματος Πελοπόννησος, στην παράσταση με την Ελληνική Σημαία. Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση, στην οποία οι χορευτές του Π.Σ. κατάφεραν να ξεσηκώσουν τον κόσμο και να τον καθοδηγήσουν στα… χνάρια της πολιτιστικής κληρονομιάς και κουλτούρας της χώρας μας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν χιλιάδες κόσμου, ανάμεσά τους, ο μοναδικός Έλληνας ιερέας, ο Έλληνας Πρόξενος στη Λιλ, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και φορέων και πολλοί πρόεδροι συλλόγων.
Η πρόεδρος του Γαλλο- Ελληνικού Συλλόγου, Μ. Ζαφειροπούλου στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε συνεχάρη τους χορευτές που μετέφεραν το ελληνικό «πνεύμα» και χάρη στην καρδιά της Ευρώπης, ενώ επέδωσε στον πρόεδρο του Π.Σ. τιμητική πλακέτα. Στο σπουδαίο ρόλο που επιτελούν τα χορευτικά του Π.Σ. προβάλλοντας την Αχαΐα και την ελληνική παράδοση αναφέρθηκε και ο Έλληνας Πρόξενος, ενώ ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Φλαμανδίας, Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ματιέ, εντυπωσιασμένος από το θέαμα, απηύθυνε νέα πρόσκληση στους χορευτές για να συμμετέχουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου την ερχόμενη Άνοιξη. χορευτές του τμήματος Κέρκυρας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής μετέφερε τις επιστολές του Νομάρχη Αχαΐας και του Δημάρχου Πατρέων, ενώ παρέδωσε σε όλους τους εκπροσώπους φορέων, από ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα της αχαϊκής γης, καθώς και έντυπο υλικό προβολής του Νομού που είχε εξασφαλίσει από τη ΝΕΑ. Ακόμη, ο κ. Φραντζής επέδωσε στους διοργανωτές τιμητική πλακέτα, ενώ στη σύντομη ομιλία του απηύθυνε πρόσκληση να παραστούν στο 8ο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα που θα γίνει τον Αύγουστο στο Δήμο Παΐων, την οποία και αποδέχτηκαν.
Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Lille.
ΣΕ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΓΙΟ
Οι επόμενες ημέρες βρήκαν την αχαϊκή αποστολή να «εξερευνά» και να θαυμάζει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αρχικά έφθασαν στο Άμστερνταμ. Εκεί είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Madame Tussaud. Την επόμενη ημέρα, επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες όπου θαύμασαν τα κτίρια του 14ου αιώνα τα οποία έχουν μετατραπεί σε μια «βιομηχανία τουρισμού». Μετά από μία βόλτα στο κέντρο και την αγορά της πόλης, επισκέφθηκαν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκεί που χτυπά η «καρδιά» της Ευρώπης.
Βρυξέλες. Στο Ευρωκοινοβούλιο.
ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Οι μεγαλύτερες όμως, συγκινήσεις για την αχαϊκή αποστολή ήταν κατά την επίσκεψή της στο Παρίσι. Η βόλτα στο Σηκουάνα, στην Παναγία των Παρισίων, στο Μουσείο του Λούβρου, το Καρτιέ Λατέν, την Όπερα, την Αψίδα του Θριάμβου, τον πύργο του Άιφελ και αλλού θα μείνει σίγουρα αξέχαστη σε όλους. Η «πόλη του φωτός» μάγεψε τους Αχαιούς, οι οποίοι δήλωσαν «γοητευμένοι» από την ομορφιά του Παρισιού.
Παρίσι. Μπροστά στην Όπερα.
Μετά από τη διήμερη παραμονή τους στο Παρίσι, οι χορευτές και συνοδοί τους αναχώρησαν και μέσω της Ελβετίας επέστρεψαν στην Ανκόνα και από εκεί έφθασαν στην Πάτρα.
Παρίσι. Στον πύργο του Άιφελ.
«Ήταν μία ακόμη επιτυχημένη εξόρμηση των χορευτικών τμημάτων στο εξωτερικό και μάλιστα θα έλεγα πως ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει στα 136 χρόνια δράσης του Συλλόγου μας. Επί 12 ημέρες μεταφέραμε στην «καρδιά» της Ευρώπης, την ελληνική λεβεντιά, την πολιτισμική μας κληρονομιά και παράδοση, τα ήθη και έθιμα μας. Κρατήσαμε υψηλά την ελληνική σημαία και ζήσαμε συγκινητικές στιγμές. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την επιτυχία των εκδηλώσεων. Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να ενισχύονται και να στηρίζονται απ’ όλους τους φορείς, γιατί κρατούν άσβεστη την παράδοση και κουλτούρα του τόπου μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής.
Δημοσίευση σχολίου