BREAKING NEWS

About

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Νέα Μεσημβρια

Ιδιαίτερα τιμητική για τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, αλλά και για το Νομό ήταν η συμμετοχή 50μελούς αντιπροσωπείας από την Αχαΐα στο 4ο Συναπάντημα Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας, καθώς οι Αχαιοί χορευτές ήταν οι μόνοι που προσκλήθηκαν από τη Νότια Ελλάδα. Η τιμητική αυτή συμμετοχή των χορευτικών του Π.Σ. ανάμεσα σε εκατοντάδες χορευτικά τμήματα από τη Βόρεια Ελλάδα, είναι η απόδειξη των μοναδικών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο Σύλλογος με πολιτιστικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καταδεικνύοντας παράλληλα την αναγνώρισή του. Τα χορευτικά του Π.Σ. αλλά και όλα τα μέλη της αχαϊκής αντιπροσωπείας έτυχαν θερμής υποδοχής από τους διοργανωτές, οι οποίοι τους επεφύλασσαν ακόμη μία τιμητική διάκριση. Εκτός από την ιδιαίτερη αναφορά που έγινε στους Αχαιούς «κήρυκες» της πολιτισμικής μας κληρονομιάς κατά την παρουσίαση των φορέων που συμμετείχαν στο Συναπάντημα, τα χορευτικά του Π.Σ. είχαν τη δεύτερη θέση, μετά τους οικοδεσπότες, στη σειρά παρέλασης των χορευτών, η οποία προηγήθηκε της κεντρικής εκδήλωσης. Πάντως, τα μέλη των χορευτικών έγιναν για ακόμη μία φορά «πρεσβευτές» της αχαϊκής παράδοσης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και αφήνοντας ενθουσιασμένες τις Αρχές και τους φορείς της Μακεδονίας με τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη να συγχαίρει και προσωπικά τους φουστανελοφόρους, οι οποίοι ξεχώρισαν μέσα στην «πανδαισία» ηχοχρωμάτων και χορών που «πλημμύρισαν» τη Νέα Μεσημβρία, όπου και έγινε η εκδήλωση σε συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Μεσημβρίας, της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η αχαϊκή αντιπροσωπεία αναχώρησε από την Πάτρα το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Μετά από ολιγόλεπτες στάσεις έφθασαν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη. Εκεί μετέβησαν και κατέλυσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, όπου μετά από λίγες ώρες ξεκούρασης το απόγευμα ξεναγήθηκαν στο κέντρο της πόλης. Επισκέφθηκαν την πλατεία Αριστοτέλους, τον Λευκό Πύργο και την αγορά της Θεσσαλονίκης, ενώ το βράδυ μετέβησαν σε κοσμικό κέντρο. Μια βραδιά άκρως παραδοσιακή, με παρουσίαση χορών, τραγούδι και γλέντι. Την επόμενη ημέρα το πρωί, αρκετά μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν τον Ιερό ναό Αγίου Δημητρίου και παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία. Στη συνέχεια και αφού οι χορευτές φόρεσαν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες επισκέφθηκαν και πάλι τον Λευκό Πύργο, για τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες. Έκπληκτοι οι Θεσσαλονικείς είδαν τους φουστανελοφόρους, τους οποίους συνεχάρησαν για την προσπάθειά τους να διατηρήσουν την πολιτισμική μας κληρονομιά και έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί τους.
ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ
Ακολούθως η αποστολή αναχώρησε για τη Νέα Μεσημβρία, όπου και θα γινόταν το Συναπάντημα. Εκεί τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μεσημβρίας Λευτέρης Μαργαρίτης , ο οποίος και τους οδήγησε στο κεντρικό σημείο υποδοχής, όπου είχαν συγκεντρωθεί όλα τα χορευτικά τμήματα. Μετά από λίγο ξεκίνησε η μεγάλη παρέλαση χορευτών, οι οποίοι με τα λάβαρά τους και συνοδεία μουσικών οργάνων έφθασαν στην κεντρική πλατεία, όπου και άρχισε να ξετυλίγεται ένα μοναδικό «γαϊτανάκι» χορών από τη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο με εκπρόσωπο τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο.
Ήταν πραγματικά μία ξεχωριστή, μεγαλειώδης εκδήλωση με τη συμμετοχή περισσότερων από 5.000 ατόμων και τουλάχιστον 100 Συλλόγων της Βορείου Ελλάδος.
Στην εκδήλωση απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα χορευτικά του Π.Σ. και τα συνεχάρη. Μάλιστα ο κ. Ψωμιάδης χόρεψε μαζί με τους φουστανελοφόρους, οι οποίοι για ακόμη μία φορά ανέδειξαν την ελληνική λεβεντιά και την πολιτισμική μας παράδοση. Ακολούθησε η καθιερωμένη ανταλλαγή αναμνηστικών. Στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μεσημβρίας με εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι κυρίες του Συλλόγου. Νωρίς το απόγευμα η αχαϊκή αντιπροσωπεία πήρε το δρόμο της επιστροφής και έφθασε στην Πάτρα αργά το βράδυ.
«Ήταν μεγάλη τιμή για τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο, να είναι ο μοναδικός προσκεκλημένος Σύλλογος από όλη τη Νότια Ελλάδα στο Συναπάντημα των Πολιτιστικών Συλλόγων της Μακεδονίας. Παράλληλα, η πρόσκληση των χορευτικών του Συλλόγου μας, αποτελεί για εμάς αναγνώριση στο έργο που επιτελούν εδώ και χρόνια τα παιδιά μας. Θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου για τη δράση του Συλλόγου και των χορευτικών του τμημάτων, που για ακόμη μία φορά πρόβαλαν την πολιτισμική μας κληρονομιά, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, αλλά και την Αχαΐα συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη του Νομού», δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, Αθανάσιος Φραντζής.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα