Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο ιστορικός Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος της Πάτρας τίμησε και φέτος την επέτειο από την Εθνική μας Παλιγγενεσία. 187 χρόνια μετά τα ιστορικά γεγονότα του 1821 και τον ξεσηκωμό του Έθνους, ο Σύλλογος απέτισε φόρο τιμής στους ήρωες τιμώντας τον αγώνα τους για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Την Δευτέρα 24 Μαρτίου, διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση στο νέο Συνεδριακό αμφιθέατρο του ΑΤΕΙ Πάτρας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξαν Φουστανελοφόροι των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου, οι οποίοι με καμάρι και υπερηφάνεια παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.
Στη συνέχεια η χορωδία του 42ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής, Παρασκευής Αργυροπούλου απέδωσε επετειακά τραγούδια.
Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί με ιδιαίτερη αναφορά στην επέτειο και στα μηνύματα για ειρήνη και αγώνα για την ελευθερία, από τον πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Κοτσάκη, εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών, την βουλευτή Αχαΐας Νατάσα Ράγιου, τον Νομαρχιακό Σύμβουλο Βλάση Δρακόπουλο εκπρόσωπο του Νομάρχη Αχαΐας, τον Αντιδήμαρχο Πατρέων Γεώργιο Ζαφειρόπουλο εκπρόσωπο του Δήμαρχου κ. Φούρα, τον πρόεδρο του ΑΤΕΙ Θεοφάνη Γεωργόπουλο και τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Ανδρέα Παναγόπουλο.
Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθανάσιος Φραντζής, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Ο διπλός συμβολισμός της 25ης Μαρτίου τιμάται κάθε χρόνο με ιδιαίτερη λαμπρότητα από όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός της χώρας μας. Οι Έλληνες όπως και τότε, πρέπει και σήμερα ενωμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την ειρήνη, τη συναδέλφωση και την αλληλεγγύη των λαών. Ο Σύλλογος θα συνεχίσει με κάθε μέσο και τρόπο να μεταφέρει τα μηνύματα του αγώνα για την ελευθερία».
Κάντε διπλό κλικ πάνω στο slide show για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγένθυση (Gallery View ή Original Size)
Συγκινητική και ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του Δημάρχου Καλαβρύτων Αθανάσιου Παπαδόπουλου, ο οποίος ανέτρεξε στα ιστορικά γεγονότα όχι μόνο των Καλαβρύτων, αλλά ολόκληρης της τέως επαρχίας. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη θωράκισης της χώρας μας από τους νέους κινδύνους που δυστυχώς, όπως είπε, δεν έπαψαν να την απειλούν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Σκοπιανό πρόβλημα. «Χρέος μας είναι να μείνουμε αταλάντευτοι και πιστοί στα ιδανικά και στο πνεύμα όλων όσοι αγωνίσθηκαν για την ελευθερία του Έθνους», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Στη συνέχεια ο Μουσικοχορευτικός όμιλος «ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΟΣΧΟΣ» υπό τη διεύθυνση του Μουσικού Δημήτρη Σακαλή απέδωσε επετειακά τραγούδια, ενώ ακολούθως ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στον Δήμαρχο Καλαβρύτων Αθανάσιο Παπαδόπουλο, στον Διευθυντή του 42ου Δημοτικού Σχολείου κ. Νικόλαο Μάνεση και στον πρόεδρο του Μουσικοχορευτικού ομίλου «ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΟΣΧΟΣ» Κωνσταντίνο Κούρτη.
Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από το τμήμα των «κυριών» του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, ενώ τη «σκυτάλη» πήραν για ακόμη μία φορά οι φουστενελοφόροι, αποδίδοντας ιστορικό «χρώμα». Η αυλαία έπεσε με την απόδοση του Εθνικού Ύμνου από τις δύο χορωδίες που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολιτη Πατρών, πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Κοτσάκης, η βουλευτής Νατάσσα Ράγιου, ο πρώην βουλευτής Θεόφιλος Βασιλείου, η πολιτευτής Ασπασία Ρηγοπούλου, η Αντινομάρχης Γεωργία Χρυσανθακοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Πατρέων Γεώργιος Ζαφειρόπουλος, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Χαρά Παντελή, η πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Μόνικα Σολωμού, Αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Σ. οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πατρέων Άννα Σπηλιωτακάρα, Μαριάνα Σταματιάδου, Σπύρος Πολίτης, οι Διαμερισματικοί Σύμβουλοι Πάτρας Ασπασία Καρέλα και Ελένη Πανίτσα, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Ανδρέας Παναγόπουλος, εκπρόσωποι της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου, Διονύσιος Παπαλεξανδρόπουλος, της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ξηράς, Κων/νος Σφίγγας, πρόεδροι Συλλόγων και πλήθος μελών και φίλων του ιστορικού Συλλόγου.
Στο μεταξύ, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, αντιπροσωπεία του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου άνοιξε την παρέλαση που έγινε στην Πάτρα, την 25η Μαρτίου. Δέκα φουστανελοφόροι του Συλλόγου με Καλαβρυτινή λεβεντιά και καμάρι μετέφεραν το Λάβαρο της Επανάστασης, ενώ ακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου με την ιστορική σημαία του Π.Σ. Η αντιπροσωπεία παρήλασε μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα, ενώ σκόρπισε και ρίγη συγκίνησης, καθώς οι φουστανελοφόροι έφεραν μαζί τους το ιστορικό Λάβαρο που ύψωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στην Μονή της Αγίας Λαύρας.