Στην «αιώνια πόλη», τη μητρόπολη του κόσμου όπως την αποκαλούν, τη Ρώμη, αλλά και στο προστατευόμενο από την UNESCO, Αλμπερομπέλλο, έλαμψε τα φετινά Χριστούγεννα το «άστρο» των χορευτικών τμημάτων του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας.
Τα μέλη των χορευτικών πραγματοποίησαν μία ακόμη επιτυχημένη εξόρμηση στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ιταλία, όπου βρέθηκαν για να συμμετάσχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, το πενθήμερο 26 με 31 Δεκεμβρίου 2007.
Η αχαϊκή αντιπροσωπεία εκπροσώπησε για άλλη μία φορά επάξια την ελληνική λεβεντιά μεταφέροντας στη γείτονα χώρα την πολιτισμική μας κληρονομιά και κουλτούρα. Η αποστολή αναχώρησε από την Πάτρα στις 26 Δεκεμβρίου και με το πλοίο της γραμμής έφθασε στο Μπάρι για να μεταβεί στη συνέχεια οδικώς στη Ρώμη.
Πρώτος σταθμός στο πενθήμερο ταξίδι των χορευτικών ήταν η πρωτεύουσα της Ιταλίας, η Ρώμη. Τα μέλη της αποστολής κατέλυσαν στο σύγχρονο ξενοδοχείο τους και μετά από ολιγόωρη ξεκούραση άρχισαν μία μοναδική περιήγηση στα θαυμαστά αξιοθέατα της Ρώμης, η οποία συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα το πρωί. Από τη μνημειώδη βασιλική του Αγίου Πέτρου, στην Αρχαία Αγορά και στο Καπιτώλιο και από το Κολοσσιαίο στη διαβόητη Φοντάνα ντι Τρέβι με το σιντριβάνι των ευχών και το άγαλμα του Ποσειδώνα στο φτερωτό άρμα του, το οποίο σύρουν δύο τρίτωνες. Φυσικά από το πρόγραμμα της ξενάγησης δεν έλειπαν και τα Μουσεία, όπως επίσης και μία βόλτα στη μαγευτική Πιάτσα ντι Σπάνια και στην πιάτσα Ναβόνε, όπου δεσπόζει το μυθικό γλυπτό του Μπερνίνι με τους τέσσερις ποταμούς του κόσμου. Τα μέλη της αχαϊκής αποστολής σε κάθε τους ξενάγηση εξέφραζαν τον θαυμασμό και τον εντυπωσιασμό τους για τα μοναδικά μνημεία της Ρώμης, στα οποία συναντούσαν κοσμοπλημμύρα. Διαπίστωσαν ότι η Ρώμη είναι ένα όνειρο που δεν τελειώνει ποτέ, μια διαρκώς ανανεούμενη οφθαλμαπάτη που θα την κουβαλάν στα μάτια και την ψυχή τους.
Στο Αλμπερομπέλλο
Το απόγευμα η αποστολή αναχώρησε για το Δήμο του Αλμπερομπέλλο. Εκεί μετέβησαν αρχικά στο παραδοσιακό ξενοδοχείο με τρούλους San Antonio, όπου έμεινε έκθαμβοι όταν διαπίστωσαν ότι πρόκειται για την τουριστική αξιοποίηση μιας παλιάς Μονής, η οποία έχει μετατραπεί σε ξενοδοχειακή μονάδα με χρηματοδότηση από αναπτυξιακά προγράμματα. Το βράδυ τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μοναδική πόλη του Αλμπερομπέλλο με τις υπέροχες αρχιτεκτονικές κατασκευές, οικίες, εκκλησίες, που βρίσκονται υπό την προστασία της UNESCO. Επισκέφθηκαν επίσης τα μοναδικά Σπήλαια στην πόλη Πουτινιάνο, τα οποία βρίσκονται αρκετά μέτρα κάτω από τη γη και έχουν επίσης αξιοποιηθεί για να είναι επισκέψιμα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να διαπιστώνει κανείς τη μαγεία των στοιχείων της φύσης.
Η επίσημη υποδοχή
Η επίσημη υποδοχή της αχαϊκής αντιπροσωπείας έγινε το απόγευμα του Σαββάτου από τον Δήμαρχο του Αλμπερομπέλλο, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού και τον πρόεδρο του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου που τυγχάνει να είναι και ο πιο παλιός σε όλη την Ιταλία στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Δήμαρχος Βruno De Luca, καλωσόρισε τα μέλη της αποστολής με ιδιαίτερα θερμά λόγια, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Αχαΐα, εκφράζοντας μάλιστα την επιθυμία ανάπτυξης δεσμών συνεργασίας ανάμεσα στις δύο περιοχές, οι οποίες όπως είπε, έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα και χαρακτηριστικά. Μάλιστα ζήτησε από τα μέλη του Συλλόγου να μεταφέρουν την πρόσκλησή του στον Δήμαρχο Πατρέων και στον Νομάρχη Αχαΐας.
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Karmela Diddio , αναφέρθηκε στο σκοπό των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στην περιοχή με τη συμμετοχή των χορευτικών του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, επισημαίνοντας ότι επιθυμία των τοπικών φορέων είναι η ανάδειξη του πολιτισμού μέσα από τους προστατευόμενους χώρους της UNESCO.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Π.Σ. Αθανάσιος Φραντζής αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την φιλοξενία τους εκπροσώπους του Αλμπερομπέλλο, δεσμεύθηκε ότι θα μεταφέρει την ενδιαφέρουσα πρόταση του Δημάρχου, επισημαίνοντας ότι σκοπός του Συλλόγου είναι η ανάπτυξη και η εδραίωση δεσμών συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών, αποδεικνύοντας και στην πράξη ότι ο Σύλλογος εκτός από την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, συμβάλει και στην προβολή της Αχαΐας εντός και εκτός Ελλάδος.
Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλμπερομπέλλο, ο οποίος αναφερόμενος στην ιστορία του (ιδρύθηκε πριν από 80 χρόνια), δήλωσε ότι ενώ πίστευαν ότι ήταν ο πιο παλιός Σύλλογος, η ιστορία του Παγκαλαβρυτινού που ιδρύθηκε το 1873!, αποδεικνύει ότι τελικά είναι πολύ νέοι και πρόσφατοι!
Στη συνέχεια έγινε η καθιερωμένη ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Αρχικά ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής έδωσε σε όλους από ένα ελληνικό φέσι, το οποίο μάλιστα φόρεσε ο Δήμαρχος του Αλμπερομπέλλο, λέγοντας ότι αισθάνεται πολύ υπερήφανος, σεβόμενος την ιστορία και τη διαδρομή της Ελλάδας. Στη συνέχεια ο κ. Φραντζής επέδωσε στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων μια πλακέτα, το βιβλίο του Συλλόγου και διαφημιστικά έντυπα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας και των Δήμων Πατρέων, Καλαβρύτων, Λευκασίου, Πάϊων και Αροανίας. Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές επέδωσαν στα μέλη της αχαϊκής αποστολής μινιατούρες και άλλα αναμνηστικά. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησε και ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Συνδέσμου, Ευάγγελος Αλεξανδρής, ο οποίος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις δύο χώρες.
Στη συνέχεια όμως το λόγο πήρε ο Καθηγητής Κάρμινε Πρίσκο εκπρόσωπος Ελληνοϊταλικού Συνδέσμου στην περιφέρεια Απουλίας, γνωστός Φιλέλληνας, ο οποίος αναφερόμενος στη «Μεγάλη Ελλάδα» τόνισε ότι έχει πάντα στραμμένο το βλέμμα της στη μητέρα Ελλάδα. Τα λόγια του συγκίνησαν τους παριστάμενους.
Εντυπωσίασαν τα χορευτικά
Λίγη ώρα αργότερα έγινε η έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων, στο κέντρο της πόλης παρουσία πλήθους κόσμου. Τα χορευτικά τμήματα του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου πραγματοποίησαν την έναρξη των εκδηλώσεων, ενώ στη συνέχεια το λαϊκό χορευτικό τμήμα του Π.Σ. παρουσίασε ένα μοναδικό υπερθέαμα, παραδίδοντας στη συνέχεια τη «σκυτάλη» στο παραδοσιακό τμήμα, το οποίο μέσα από τη γνήσια χορευτική έκφραση «περιήγησε» τον κόσμο στην Ελλάδα και τις ομορφιές της, από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο και τη Θράκη. Στο χορό δεν άργησαν να μπουν και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, με πρώτον τον Δήμαρχο του Αλμπερομπέλλο. Το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου ήταν η καλύτερη ανταμοιβή όλων των χορευτών, που έδωσαν για ακόμη μία φορά τον καλύτερό τους εαυτό.
Ακολούθησε νυχτερινή διασκέδαση μέχρι πρωίας, ενώ την επόμενη ημέρα τα μέλη της αποστολής αναχώρησαν για το Μπάρι, όπου μετά από μία βόλτα στην αγορά και στα πολυκαταστήματα της πόλης, επιβιβάστηκαν στο πλοίο παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής.
Η πίτα στο πλοίο
Εν πλω και με καλεσμένα τα μέλη της αχαϊκής αποστολής, ο καπετάνιος και το πλήρωμα του Superfast ΙV, έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους. Το φλουρί μάλιστα, που ήταν ένα χρυσό γούρι του 2008, κέρδισε η Ειδική Γραμματέας του Δ.Σ. του Π.Σ., Χριστιάνα Σπηλιώτη. Στη συνέχεια όλοι συμμετείχαν στο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν που έκανε προς τιμή της αχαϊκής αποστολής ο καπετάνιος του πλοίου.
«Είμαστε υπερήφανοι που για ακόμη μία φορά σηκώσαμε την ελληνική σημαία στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας μας και της περιοχής μας. Ήταν ένα ακόμη σημαντικό ταξίδι, από το οποίο αποκομίσαμε σημαντικές εμπειρίες», δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος για την επιτυχία της συμμετοχής των χορευτικών στις εκδηλώσεις στην Ιταλία, ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής, ο οποίος υποσχέθηκε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες για το Σύλλογο και τα χορευτικά τμήματα, τα οποία ήδη ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για ένα ακόμη ταξίδι στο εξωτερικό.
Σχετικά κείμενα και φωτογραφίες μπορείτε να δείτε και στο http://www.grecia.it/
Φωτογραφίε |
Κάντε διπλό κλικ πάνω στο slide show για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγένθυση
Δημοσίευση σχολίου