BREAKING NEWS

About

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Φόρος Τιμής στους Αδικοχαμένους Καλαβρυτινούς του 1943

«Αν οι εκατοντάδες σταυροί από τους τάφους των σκοτωμένων Καλαβρυτινών τις 13 Δεκέμβρη του ’43 γίνονταν δέντρα ποτισμένα με το αίμα τους θα έκαναν τεράστια κλαδιά που θα έφθαναν για να κουρνιάσουν πάνω τους χιλιάδες περιστέρια της ειρήνης».

Αυτή η αναφορά του αντιδημάρχου Αροανίας, συγγραφέα-λογοτέχνη, Κωνσταντίνου Νικολόπουλου- Καμενιανίτη σκόρπισε ρίγη συγκίνησης σε όσους παρέστησαν χθες στο Πάνδημο Αρχιερατικό Μνημόσυνο, στον Ι.Ν. Αγίου Αλεξίου αποτίνοντας φόρο τιμής στα αθώα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Σε μία σεμνή τελετή μνήμης που διοργανώνει ανελλιπώς από το 1945 ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος της Πάτρας στον Ιερό ναό Αγίου Αλεξίου, μετόχι της Αγίας Λαύρας, πλήθος κόσμου απέτισε χθες φόρο τιμής στα θύματα των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής το 1943, στα χωριά της τέως επαρχίας Καλαβρύτων και στην μαρτυρική πόλη.

Στο Μνημόσυνο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πατρών, κ. Χρυσόστομος, ο οποίος για ακόμη μία φορά απέδειξε το έντονο ενδιαφέρον του για την ιστορία της Αχαΐας, τιμώντας με τη σειρά του τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Η τελετή έγινε σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας και τους Δήμους Πατρέων, Καλαβρύτων, Παΐων, Αροανίας και Λευκασίου, ενώ το δίσκο του Μνημοσύνου πλαισίωσε τιμητική φρουρά από το ΚΕΤχ και εκπρόσωποι των τριών σωμάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Αμέσως μετά την τέλεση του Μνημοσύνου έγινε επίκαιρη ομιλία από τον αντιδήμαρχο Αροανίας, συγγραφέα- λογοτέχνη, Κωνσταντίνο Νικολόπουλο- Καμενιανίτη, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1943, από την «καταστροφική» διαδρομή των γερμανικών στρατευμάτων στα χωριά της τέως επαρχίας Καλαβρύτων μέχρι την αποφράδα ημέρα της 13ης Δεκέμβρη και το Ολοκαύτωμα της μαρτυρικής πόλης.

Στη συνέχεια ο Σύλλογος παρέθεσε καφέ και αναψυκτικά στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού ναού, όπου συζητήθηκαν τα ιστορικά γεγονότα του Δεκέμβρη του 1943, ενώ ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής επεσήμανε για ακόμη μία φορά την επιτακτική ανάγκη διατήρησης της ιστορίας του τόπου μας στις νέες γενιές.
Στην επετειακή εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Νομάρχης Αχαΐας, Δ. Κατσικόπουλος, ο τ. Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο Δήμαρχος Παΐων, Κ. Ασημακόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών, Ν. Τζανάκος, οι αντιδήμαρχοι Γ. Ζαφειρόπουλος και Κ. Κουμπουρλή, ο νομαρχιακός σύμβουλος Βλ. Δρακόπουλος, οι πολιτευτές Δ. Τριανταφυλλόπουλος και Γ. Σιγαλός, ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Πάτρας Ηλίας Κόττικας, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Ανδρέας Αβραμόπουλος, εκπρόσωποι Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

Η Ιστορία του Συλλόγου μας

Ο Ιστορικός Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1873!!Υπήρξαν πολλοί και σημαντικοί σταθμοί στα 135 χρόνια από την ίδρυση του. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια σημαντικά γεγονότα.
1) Τον Μάιο του 1879 επί προεδρίας Γεωργίου Διαμαντόπουλου, ο Σύλλογος αποφασίζει την έκδοση εβδομαδιαίας εφημερίδας μικρού σχήματος με τίτλο «Η ΛΑΥΡΑ». Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1879 και ήταν πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την εποχή. Σταμάτησε η έκδοση το 1903 λόγο οικονομικών προβλημάτων της εποχής, αλλά και τους πολέμους.
2) Στις 3 Φεβρουαρίου 1895, ημέρα Παρασκευή επί προεδρίας Θεόδωρου Ζαΐμη ο Σύλλογος φέρνει από τα Καλάβρυτα το Ιερό και Ιστορικό Λάβαρο της Αγίας Λαύρας, με αφορμή τον εορτασμό της ανασυγκρότησής του. Η υποδοχή έγινε με τιμές στην πλατεία Τριών Συμμάχων και η μετάβαση του Ιερού Κειμηλίου έγινε με πομπή στα γραφεία των Καλαβρυτινών όπου τελέστηκαν τα εγκαίνια. Στο δείπνο που παρατέθηκε ο Ασημάκης Φωτήλας πρότεινε την ανέγερση μνημείου Ηρώων στην Αγία Λαύρα, προσφέροντας και την πρώτη δόση, ύψους 200 δρχ.
3) Το 1896 επί προεδρίας Νικολάου Σαγιά, ο Σύλλογος αναλαμβάνει τη λειτουργία της «Σχολής Λαού», που έχει στο ενεργητικό της ένα πλούσιο μορφωτικό έργο. Φωτισμένες προσωπικότητες ανέβηκαν στο βήμα και μετέτρεψαν τη Σχολή σε Λαϊκό Πανεπιστήμιο.
4) Το 1945 επί προεδρίας Νικολάου Φιλιππακόπουλου, πραγματοποιείτε για πρώτη φορά και καθιερώθηκε η τέλεση Αρχιερατικού Μνημόσυνου στο Μετόχι της Αγίας Λαύρας στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξίου Πατρών, για τους άδικα εκτελεσθέντες Καλαβρυτινούς της πόλεως και των χωριών, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1943.
5) Στις 25 Μαΐου του 1984, ημέρα Παρασκευή, επί προεδρίας Χρήστου Χαμακιώτη, ο Σύλλογος αποκτά τα δικά του γραφεία, που βρίσκονται στην οδό Γούναρη. Η πράξη πώλησης με αριθμό 15.729 έγινε στο συμβολαιογραφείο της Πολυξένης Παπουτσάκη-Γούρα.
6) Το 1990, επι προεδρίας Γεράσιμου Ρηγόπουλου ο Σύλλογος μαζί με άλλους συλλόγους της τέως επαρχίας Καλαβρύτων, υπέβαλε για πρώτη φορά στο Δήμο Πατρέων, αίτημα για την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου, στον οποίο οι Καλαβρυτινοί της Πάτρας θα είχαν την ευκαιρία να τιμούν τους νεκρούς τους. Η σύγχυση περί το ιδιοκτησιακό καθεστώς ξεκαθάρισε 12 χρόνια αργότερα, οπότε το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του έδωσε το όνομα της πλατείας απέναντι από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας» ως πλατεία ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗΣ ΘΥΣΙΑΣ, τιμώντας τους νεκρούς της πρώην επαρχίας Καλαβρύτων.
7) Τον Οκτώβριο του 2003 επί προεδρίας Αθανασίου Ν. Φραντζή το Δ.Σ. αποφασίζει και υλοποιεί δυο σημαντικές δραστηριότητες.
α) επανακυκλοφορεί την εφημερίδα "ΛΑΥΡΑ" 100 χρόνια μετά την έκδοση του τελευταίου φίλου και
β) οργανώνει χορευτικά τμήματα, που η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και σήμερα συμμετέχουν περισσότερα από 700 άτομα, από 5 έως 70 ετών.

Τέλος … ο Σύλλογος διοργανώνει κάθε χρόνο σημαντικές εκδηλώσεις, οι οποίες χρόνο με το χρόνο λαμβάνουν και μεγαλύτερη έκταση, χάρη στην αγάπη και τη συμπαράσταση των συμπατριωτών και των φίλων μας.

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ 1873 … 2008

ΣΤΡΙΦΤΟΜΠΟΛΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1873 / 1874

ΚΑΡΑΝΤΖΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1874 / 1875

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1875 / 1879

ΓΚΟΛΦΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1879 / 1881

ΣΤΡΙΦΤΟΜΠΟΛΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1881 / 1882

ΣΑΓΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1882 / 1886

ΖΑΙΜΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1894 1895

ΣΑΓΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1895 / 1897

ΓΚΟΛΦΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ 1897 / 1915

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1945 1949

ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1949 / 1954

ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1954 / 1955

ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ 1955 / 1965

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ 1966 / 1983

ΧΑΜΑΚΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 1983 / 1986

ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 1986 / 1989

ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ 1989 / 2000

ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 2000 / 2002

ΦΡΑΝΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 2002 …..

Τα Μέλη του Δ.Σ

Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Αθανάσιος Φραντζής (Μικρός Ποντιάς),
Α' Αντιπρόεδρος: Γιώργος Παλαιολογόπουλος (Πάος),
Β' Αντιπρόεδρος: Γιώργος Αγγελόπουλος (Κλειτορία),
Γενική Γραμματέας: Γεωργία Χασαποπούλου (Κέρτεζη),
Ταμίας: Δήμητρα Λιναρδάτου (Άνω Κλειτορία),
Ειδική Γραμματέας: Χριστιάννα Σπηλιώτη (Λεχούρι)
και Μέλη:
Δημήτρης Μαντάς (Μάνεσι),
Βασίλειος Ασημακόπουλος (Δάφνη),
Ευγενία Σερέτη (Καλάβρυτα),
Ελένη Τζουμάκα- Λαγουμιτζή (Καλάβρυτα),
Βασιλική Δημοπούλου- Χασαποπούλου (Γουμένισσα),
Μαρία Παπαχριστοπούλου (Δροσάτο),
Βασίλειος Σταθούλιας (Μπούμπουκα)

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Τα Χορευτικά μας Τμήματα στην Καλαμπάκα και στα Μετέωρα

Για την πόλη της Καλαμπάκας και τους ιερούς «βράχους» των Μετεώρων αναχωρούν την Παρασκευή τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας, τα οποία θα συμμετέχουν σε επετειακές εκδηλώσεις.
Η 50μελής αχαϊκή αποστολή αποτελούμενη από χορευτές και εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, είναι προσκεκλημένη του Δήμου Καλαμπάκας, ο οποίος το διήμερο 20 και 21 Οκτωβρίου τιμά τη μνήμη των θυμάτων των ναζιστικών στρατευμάτων Κατοχής, στο Ολοκαύτωμα της Καλαμπάκας στις 18-10-1943. Την αποστολή θα υποδεχτεί ο Δήμαρχος της Καλαμπάκας, ενώ εκπρόσωποι του Συλλόγου συνοδευόμενοι από τους φουστανελοφόρους θα καταθέσουν την Κυριακή στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.
Τα Καλάβρυτα και η Καλαμπάκα συνδέονται από το ιστορικό στοιχείο της βαρβαρότητας των Ναζί, οπότε η παρουσία των χορευτικών του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος έχει βαρύνουσα σημασία.
Η αχαϊκή αποστολή θα επιστρέψει στην Πάτρα το απόγευμα της Κυριακής 21 Οκτωβρίου, αφού πραγματοποιήσει επίσκεψη και στα Τρίκαλα. Εκεί τα μέλη της, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη και τα αξιοθέατά της.

Εκλογή Προέδρου

Μία ομάδα από εκλεκτούς ανθρώπους που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη αγάπη και τη διάθεσή τους για προσφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα τους, την τέως επαρχία Καλαβρύτων, με επικεφαλής τον Αθανάσιο Φραντζή, ο οποίος ανέλαβε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007 τα «ηνία» του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αθανάσιος Φραντζής με αφορμή την επανεκλογή του, δήλωσε ότι η ανανέωση της εμπιστοσύνης και τησ εκτίμησης στο πρόσωπό του για τρίτη συνεχή φορά, αποτελεί πραγματική τιμή, αλλά και αναγνώριση του έργου και της προσφοράς του στον ιστορικό Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο. Όπως ο ίδιος τόνισε, θα συνεχίσει με το ίδιο σθένος, την ίδια αγάπη και την ίδια αποφασιστικότητα τις προσπάθειες για την περαιτέρω ανάδειξη του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2007

Έναρξη Χορευτικής Περιόδου 2007-2008

Την ερχόμενη Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου θα γίνει η επίσημη έναρξη της χορευτικής περιόδου 2007-2008 για τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας. Η αγάπη των μελών τους για τους παραδοσιακούς χορούς και το μεράκι προς την παράδοση και τις ρίζες μας, συνετέλεσαν καθοριστικά στην πρωτοφανή αναγνώριση και διεύρυνση των χορευτικών τμημάτων του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας. Η φετινή χορευτική περίοδος ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς και αυτό, γιατί πλέον υπάρχει η πολύτιμη εμπειρία, αλλά και η υποδομή. Ο Σύλλογος εξασφάλισε για τα μέλη των χορευτικών του τμημάτων νέες χειροποίητες παραδοσιακές ενδυμασίες, ενώ γι’ αυτή τη χρονιά ετοιμάζει μία ακόμη έκπληξη. Πρόκειται για την απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου να καλύπτει τα έξοδα των χορευτών του που συμμετέχουν στα τμήματα παραστάσεων σε κάθε τους ταξίδι εντός και εκτός Ελλάδος. Είναι μια ελάχιστη αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς των χορευτών που βρίσκονται πάντα δίπλα στο Σύλλογο.
Για τη φετινή χορευτική περίοδο όμως, το Δ.Σ. του Συλλόγου επιφυλάσσει ακόμη μία μεγάλη καινοτομία. Τα χορευτικά διευρύνονται, τα μαθήματα χορού θα διεξάγονται καθημερινά, ενώ στο πρόγραμμα των μαθημάτων, εκτός από τους παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς, θα συμπεριληφθούν μοντέρνοι και κλασικοί ευρωπαϊκοί χοροί, όπως ταγκό, οριεντάλ και βαλς.
Η παράδοση των μαθημάτων γίνεται δωρεάν, μόνο με ένα μικρό συμβολικό τίμημα, το οποίο αφορά στην κάλυψη των εξόδων για τον καθαρισμό και συντήρηση των χώρων, όπου παραδίδονται τα μαθήματα. Επίσης, για όλα τα μικρά παιδιά, λόγω του φορτωμένου προγράμματος στο σχολείο τους τις καθημερινές, τα τμήματα χορού θα λειτουργήσουν το πρωί του Σαββάτου, από τις 10:00 έως τη 13:00 το μεσημέρι.
Η φετινή χορευτική περίοδος αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου έχουν «κλείσει» ήδη την πρώτη τους επίσημη εμφάνιση στο εξωτερικό, στις 26 Δεκεμβρίου. Ο τόπος προορισμού, αλλά και περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό το ταξίδι θα ανακοινωθούν σύντομα.


ΕΝΑΡΞΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ
Η επίσημη έναρξη της νέας χορευτικής περιόδου 2007- 2008 θα γίνει την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στις 7:30 το απόγευμα, στο χώρο εκμάθησης των χορών, στην οδό Φωκαίας 26, στην πλατεία Ελευθερίας. Οι εγγραφές ξεκίνησαν, ενώ στα χορευτικά τμήματα μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν παραδοσιακούς, λαϊκούς, δημοτικούς και μοντέρνους χορούς, ανεξαρτήτως τόπου καταγωγής. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με τα μέλη του Δ.Σ. στο τηλέφωνο 2610-272722.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ
Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκμάθησης χορών, διαμορφώνεται ως εξής:


ΚΥΡΙΑΚΗ
18:00–19:15 μ.μ.: Παιδικό τμήμα παραστάσεων.
19:15–20:30 μ.μ.: Νέο τμήμα έμπειρων για παραστάσεις.
20:30–22:00 μ.μ.: Τμήματα παραστάσεων.


ΔΕΥΤΕΡΑ
18:00–19:15 μ.μ.: Τμήμα Αρχαρίων.
19:15–20:30 μ.μ.: Τμήμα Ευρωπαϊκών Χορών (Ταγκό, Βαλς κλπ).
20:30–22:00 μ.μ.: Τμήμα Ευρωπαϊκών Χορών (Ταγκό, Βαλς κλπ).

ΤΡΙΤΗ
19:15-20:30 μ.μ.: Τμήματα παραστάσεων.
20:30–22:00 μ.μ: Τμήματα παραστάσεων.

ΤΕΤΑΡΤΗ
18:00–19:15 μ.μ.: Τμήμα Αρχαρίων.
19:15–20:30 μ.μ.: Τμήμα Ενηλίκων άνω των 40 ετών.
20:30–22:00 μ.μ.: Τμήμα Παραστάσεων Λαϊκό.

ΠΕΜΠΤΗ
20:30–21:30 μ.μ.: Τμήμα Οριεντάλ
21:30–22:30 μ.μ.: Ζεμπέκικο-Χασάπικο Ελεύθερο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19:30–22:00 μ.μ.: Τμήματα παραστάσεων.

ΣΑΒΒΑΤΟ
10:00–11:30 π.μ.: Τμήμα για παιδιά από 5 έως 11 ετών.
11:30–13:00 π.μ.: Τμήμα για παιδιά από 8 έως 13 ετών.

Για όλα τα παιδιά, το Σάββατο, θα υπάρχει φύλαξη από τις 10:00 το πρωί έως τη 13:00 το μεσημέρι, τόσο κατά την ώρα της χοροδιδασκαλίας, όσο και μετά μέχρι να έλθουν οι γονείς τους να τα πάρουν.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Η Εγκατάσταση των Καλαβρυτινών στη Πάτρα

Σχετικά με την εγκατάσταση των Καλαβρυτινών στην Πάτρα δεν έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες. Είναι όμως βέβαιο, ότι οι Καλαβρυτινοί στην Πάτρα κατέβηκαν πολύ νωρίς και πολύ πριν το 1800. Είχαν πανάρχαιους γεωγραφικούς, ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την πόλη των Πατρών.Μετά την κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Τούρκους (1461) έχουμε κάποια ανακοπή για ένα μακρό χρονικό διάστημα. Όμως και τότε δεν έλειψαν οι θαρραλέοι και ριψοκίνδυνοι. Από το 16ο και 17ο αιώνα πολλοί ξεθάρρεψαν και άρχισαν να κατεβαίνουν στην Πάτρα άλλοι για δουλειά άλλοι σαν μικρέμποροι και εγκαταστάθηκαν σ’ αυτή. Η Πάτρα ποτέ δεν έχασε την αξία της σαν μεγάλο εμπορικό κέντρο και σαν λιμάνι. Πολλοί εύρισκαν την ευκαιρία να μπαρκάρουν, για τις ελληνικές παροικίες του εξωτερικού. Σημαντικός αριθμός Καλαβρυτινών μετακινήθηκε προς την Πάτρα μετά τη Συνθήκη του Κάρλοβιτς (1699), που υπογράφτηκε μεταξύ Τουρκίας και Βενετίας και παραχωρήθηκε η Πελοπόννησος στους Βενετούς. Η κάθοδος των Καλαβρυτινών συνεχίστηκε και μετά τη Συνθήκη του Πασσάροβιτς (1718) με την οποία οι Βενετοί παραχώρησαν και πάλι την Πελοπόννησο στους Τούρκους, οπότε αρχίζει η δεύτερη τουρκοκρατία.

Το 1765-1770 βρίσκουμε Καλαβρυτινές οικογένειες στην πόλη των Πατρών. Ενδεικτικά αναφέρω εδώ την οικογένεια Κωστάκη από την Κερπινή και την οικογένεια Γαλάνη Ρηγοπούλου, εξαγωγέα σταφιδεμπορίου από Βερσίτσι. Και δεν ήσαν μοναδικές. Ο πυρήνας υπάρχει. Η μεγάλη όμως μετανάστευση των Καλαβρυτινών στην Πάτρα άρχισε μετά την επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση της Ελλάδος. Η Πάτρα ήταν από την αρχαιότητητα ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της Μεσογείου. Από την Πάτρα γινόντουσαν οι μεγαλύτερες εμπορικές εξαγωγές (π.χ. σταφίδας, μαλλιών, τυριού, λαδιού, κρασιού, πρινόκοκκου, μελιού, κεριού, μετάξης, κ.λ.π.) στις χώρες της Ευρώπης. Στους παραπάνω προστιθέμενοι και νέοι μετανάστες Καλαβρυτινοί, ανάπτυξαν ακμαία και ανθηρή παροικία.
Κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης 1821 η επαρχία Καλαβρύτων καταστράφηκε από αλλεπάλληλες επιδρομές και λεηλασίες του Ιμπραήμ και των Τουρκοαιγυπτίων σχεδόν ολοκληρωτικά και οι κάτοικοί της εξαθλιώθηκαν οικονομικά.
Μετά την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, η φτώχεια ανάγκασε πολλούς να «πάρουν τα μάτια τους και να εκπατρισθούν». Έτσι κατέβηκαν στην πόλη των Πατρών που τους συνέδεαν, όπως είπαμε στην αρχή, γεωγραφικοί, πολιτιστικοί και κυρίως οικονομικοί δεσμοί. Κι όχι μόνον δεν «χάθηκαν» αλλά αντίστροφα, πρόκοψαν. Βρήκαν κουτσοδουλειές, εργάστηκαν τίμια, έκαμαν οικονομίες.Αξιοποίησαν το σκληρό μόχθο τους και τις μικρές οικονομίες τους και βελτίωσαν την ποιότητα της ζωής τους. Άνοιξαν μικρομάγαζα που εξελίχτηκαν σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα.Δημιούργησαν μικροβιοτεχνίες που έγιναν υπολογίσιμες βιομηχανίες και ονομαστά εργοστάσια.Έχτισαν σπίτια, αγόρασαν αγροκτήματα, έκαμαν περιουσίες, κι έγιναν οικονομικοί και πολιτιστικοί παράγοντες της πόλης. Μόρφωσαν τα παιδιά τους, τα οποία έγιναν διακεκριμένοι επιστήμονες, κατάλαβαν καίριες και ζηλευτές, θέσεις, άφησαν όνομα και τίμησαν την δοξασμένη επαρχία μας. Θα ηθέλαμε πολλές σελίδες να καταγράψουμε τους διαπρεπείς Καλαβρυτινούς της Πάτρας, γιατρούς, δικηγόρους, καθηγητές γυμνασιάρχες, Λυκειάρχες, δικαστικούς, συγγραφείς, ποιητές, δημοσιογράφους, τραπεζικούς, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, αξιωματικούς, διευθυντές υπηρεσιών, πολιτευτές, δημάρχους, Νομάρχες, βουλευτές, υπουργούς, εργοστασιάρχες, μεγαλοεπιχειρηματίες κλπ. κλπ.Το μεγαλύτερο ποσοστό απ’ αυτούς διατήρησαν με περηφάνια την επωνυμία της καταγωγής τους. Κι αυτό τους τιμάει ακόμα περισσότερο.
Το 1850 έχουμε στην Πάτρα μια αξιόλογη παροικία από Καλαβρυτινούς, που υπολογίζεται να αριθμεί περισσότερες από 350 οικογένειες, οι οποίες σταδιακά και αλματωδώς πολλαπλασιάζονται και το σπουδαιότερο προκόβουν.
Η Πάτρα τότε δεν ήταν τόσο κοντά στα Καλάβρυτα, όσο είναι σήμερα. Η επαρχία Καλαβρύτων ορεινή, άγονη και αποκομμένη, απείχε από την Πάτρα 20 ώρες και περισσότερες από τα ακραία σημεία της προς τη Γορτυνία. Συγκοινωνία δεν υπήρχε και όσοι ήθελαν να κατέβουν στην Πάτρα, κατέβαιναν ή με τα πόδια ή με τα ζώα. Το ίδιο γινόταν και από την αντίστροφη πλευρά. Η δυσκολία αυτή της ανύπαρκτης συγκοινωνίας, έβλαψε ανεπανόρθωτα την επαρχία από πολλές πλευρές. Πανέξυπνα παιδιά στα γράμματα, χάθηκαν, γιατί ήταν αδύνατο να σπουδάσουν στην Πάτρα, ένεκα οικονομικών δυσχερειών. Πολλές οικογένειες, ιδιαίτερα από εκείνες που πλούτισαν και μόρφωσαν τα παιδιά τους, αποκόπηκαν και αποξενώθηκαν τελείως από τους δικούς τους και από τον τόπο της καταγωγής τους. Και τούτο, γιατί όλοι αυτοί, μπήκαν στους λεγόμενους «αριστοκρατικούς» κύκλους, στην «καλή κοινωνία» των Πατρών και ένοιωθαν ντροπή να μιλήσουν για την καταγωγή τους και τους φτωχούς συγγενείς τους. Δεν είναι άλλωστε σπάνιες και οι περιπτώσεις που νεαροί φτωχοί επιστήμονες που εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα και παντρεύτηκαν πλούσιες Πατρινές κοπέλες της «υψηλής κοινωνίας» με το ρητό όρο να διακόψουν κάθε επικοινωνία με συμπατριώτες τους, ακόμα και μ’ αυτούς τους γονείς τους. Οι επιστήμονες ήσαν γαμπροί περιζήτητοι. Ήθελαν δηλ. τον επιστήμονα όχι όμως και τους φτωχούς χωρικούς και κακοντυμένους δικούς του.Αυτή δυστυχώς ήταν η νοοτροπία της «υψηλής κοινωνίας». Αυτή η απαράδεκτη νοοτροπία επηρέασε δυσμενέστατα την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη των χωριών της επαρχίας μας και αποξένωσε σημαντικούς παράγοντες, που θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη τους και τον εκπολιτισμό τους. Υπήρξαν άνθρωποι που έφευγαν από το χωριό τους με «μισό γουρνοτσάρουχο κι ένα κομμάτι μπομπότα στο τράστο», πρόκοψαν στην πολιτεία, αλλά δεν θέλησαν να επισκεφτούν ούτε μια φορά το χωριό τους και τους συγγενείς τους. Όσο για τα παιδιά τους, ούτε να ακούσουν για το καθυστερημένο χωριό του πατέρα τους. Δυστυχώς συνέβησαν κι αυτά. Ακόμα και μέχρι την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οπωσδήποτε όμως η πλειοψηφία των απόδημων Καλαβρυτινών διατήρησαν τους δεσμούς τους με τη ρίζα τους και βοήθησαν, με όσες δυνάμεις διέθεταν, και τους δικούς τους και τα χωριά τους. Και για να τους ενισχύσουν ακόμα αποφάσισαν να ενωθούν σ’ ένα συλλογικό ενωτικό Καλαβρυτινό όργανο και ίδρυσαν το «Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο Πάτρας».

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2007

Πέμπτο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση του 5ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Μαΐου στην Ιερά Μονή Αναλήψεως Μιντιλογλίου. Το Δ.Σ. του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, πιστό στο ραντεβού του με τους εκατοντάδες Καλαβρυτινούς που ανταποκρίνονται κάθε χρόνο στο κάλεσμά του και δίνουν το παρών στην μεγάλη αυτή εκδήλωση, ετοιμάζει και φέτος εκτός από το καθορισμένο πρόγραμμα, πολλές εκπλήξεις. Το πρωί στη Μονή θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας, ενώ στη συνέχεια και για πρώτη φορά θα διεξαχθούν στον προαύλιο χώρο αγωνίσματα μεταξύ των παιδιών, ενώ θα αναβιώσουν και παραδοσιακά παιχνίδια και έθιμα της περιοχής των Καλαβρύτων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν βραβεύσεις προσωπικοτήτων που έχουν πολυετή παρουσία και σημαντική προσφορά στην τέως επαρχία Καλαβρύτων, ενώ η σκυτάλη θα δοθεί στα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, που θα παρουσιάσουν χορούς απ' όλη την Ελλάδα.
Πρωταγωνιστές στη συνέχεια θα αναδειχθούν όλοι όσοι θα συμμετέχουν στην εκδήλωση, καθώς θα ακολουθήσει γλέντι και χορός, υπό τους ήχους ζωντανής ορχήστρας.
Θα τραγουδήσουν οι γνωστοί τραγουδιστές, Τάκης Μπαλάσης και Βασίλης Γρίβας.
Εκλεκτοί ψητοί μεζέδες και άφθονο κρασί θα περιμένουν τους επισκέπτες στο χώρο, ενώ όσοι επιθυμούν να πάρουν μαζί τους τρόφιμα και άλλα είδη, για να κάνουν πικ-νικ.
Η επιτυχία του Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος, στο οποίο συμμετείχαν 2.000 άτομα και τα μηνύματα που καθημερινά φθάνουν στο σύλλογο από τους 70.000 Καλαβρυτινούς της Πάτρας προμηνύουν την επιτυχία και της εφετινής εκδήλωσης.


Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.
07:00-09:30 π.μ. Όρθρος-Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας

09:00 π.μ. Προσέλευση επισήμων
10:00 π.μ. Προσφορά καφέ-Αναψυκτικών
10:30 π.μ. Χαιρετισμοί Βουλευτών, του Νομάρχη Αχαΐας, τους Δημάρχους και τον Πρόεδρο του Π.Σ.
11:00 π.μ. Βραβεύσεις
11:10 π.μ. Παραδοσιακοί Χοροί από τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.
11:45 π.μ.-έως αργά το απόγευμα, δημοτικό Συγκρότημα με παραδοσιακά Δημοτικά Τραγούδια.

Κρασί δωρεάν, χορός ελεύθερος, ψητά και πολλές εκπλήξεις.
Στον πανέμορφο χώρο της Ιεράς Μονής Μιντιλογλίου, ανάμεσα στο πράσινο με θέα τον πατραϊκό, ο Σύλλογος καλεί τους Καλαβρυτινούς και τους φίλους των Καλαβρυτινών με τις οικογένειές τους να ανταμώσουν, να διασκεδάσουν και να γνωρίσουν από κοντά τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας.
Η οργανωτική επιτροπή

Τετάρτη 2 Μαΐου 2007

Ήμασταν και εμείς εκεί!!

Μια ακόμη πετυχημένη «εξόρμηση» προσέθεσαν στο ενεργητικό τους, τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας, τα οποία συμμετείχαν στο πολιτιστικό τριήμερο που διοργάνωσε ο Σύλλογος Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης, 20 με 22 Απριλίου 2007. Τα μέλη των χορευτικών έγιναν για ακόμη μία φορά «πρεσβευτές» της αχαϊκής παράδοσης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και αφήνοντας ενθουσιασμένες τις Αρχές και τους φορείς της πρωτεύουσας της Βορείου Ελλάδος, που τους επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.
Το τριήμερο πρόγραμμα της αχαϊκής αντιπροσωπείας ήταν πλούσιο, ενώ ξεχώρισε η συνάντησή τους με τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος εμφανώς εντυπωσιασμένος από την ιστορία και τη δράση του Συλλόγου, αποκάλεσε τους Αχαιούς «φαινόμενο».
Η αποστολή αναχώρησε από την Πάτρα το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. Πενήντα δύο άτομα ετοίμασαν τις βαλίτσες τους και ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη με χαρά και ενθουσιασμό για να παρουσιάσουν ένα μοναδικό χορευτικό πρόγραμμα, αντάξιο της παράδοσης του τόπου μας. Έφθασαν στη Θεσσαλονίκη αργά το απόγευμα της Παρασκευής, όπου και κατέλυσαν σ’ ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Οι επόμενες ώρες αφιερώθηκαν σε μία βόλτα στη νυχτερινή πόλη, στην πλατεία Αριστοτέλους, στα «Λαδάδικα» και στην παραλία.

ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ
Το πρωί του Σαββάτου, ο προορισμός της αντιπροσωπείας ήταν το Νομαρχιακό Μέγαρο. Εκεί που ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης υποδέχθηκε στο γραφείο του, μέλη του Δ.Σ. του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου με επικεφαλής τον πρόεδρο Αθανάσιο Φραντζή. Η συζήτηση επεκτάθηκε σε διάφορα εθνικά και πολιτιστικά ζητήματα, όπως οι παραλείψεις του βιβλίου ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού, το Μακεδονικό, αλλά και το αυτοκινητοδρόμιο. Για το τελευταίο μάλιστα, ο κ. Ψωμιάδης αν και εμφανίσθηκε διστακτικός ως προς την υλοποίηση του έργου στην Ελλάδα, παραδέχθηκε ότι η Πάτρα βρίσκεται πολύ μπροστά ως προς το στάδιο της προετοιμασίας, λέγοντας:

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να το πάρει η Ελλάδα και ας γίνει στην Πάτρα».

Στη συνέχεια ο κ. Ψωμιάδης παρέδωσε στον κ. Φραντζή το έμβλημα της Νομαρχίας, ενώ αντίστοιχα ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου έδωσε στον Νομάρχη μια αναμνηστική πλακέτα και έντυπο υλικό για τα χορευτικά και την ιστορία του Συλλόγου.
Ο Νομάρχης ωστόσο, δεν αποχαιρέτισε αμέσως την αποστολή, παρά το γεγονός ότι όπως τους είπε, τα Σάββατα τα αφιερώνει στην οικογένειά του και δεν πραγματοποιεί συναντήσεις. Ο κ. Ψωμιάδης μετέβη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου, εκεί που τον περίμεναν και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής. Στο σύντομο χαιρετισμό που τους απηύθυνε είπε μεταξύ άλλων:

«Έχω εντυπωσιασθεί πραγματικά από την ιστορία και τη δράση του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου. Έχετε ένα λεβέντη πρόεδρο που μιλά με την ψυχή και γι’ αυτό θα πρέπει να είστε υπερήφανοι. Έχετε κάνει σπουδαία δουλειά. Θα έλεγα ότι είστε φαινόμενο. Εκπροσωπείτε επάξια τον πατριωτισμό και την παράδοση. Να συνεχίσετε την προσπάθεια για τη διάδοση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς».
Στη συνέχεια ο Νομάρχης δέχθηκε ερωτήσεις από τα μέλη της αποστολής, ενώ παίρνοντας στα χέρια του, το Λάβαρο του Συλλόγου, συνόδεψε την αντιπροσωπεία στην έξοδο του Μεγάρου.
Ακολούθησε επίσκεψη στον Λευκό Πύργο, στον Πύργο του ΟΤΕ και στο Μουσείο, ενώ η «εξόρμηση» στην πόλη έκλεισε στον Ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, εκεί όπου με δέος και κατάνυξη, οι Αχαιοί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το σημαντικό αυτό θρησκευτικό μνημείο. Η βόλτα στην πόλη «ξεδίπλωσε» τις ομορφιές της, την καθαριότητα, τους πολλούς κοινόχρηστους χώρους και τα καταπράσινα πάρκα.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ
Στις 6.30 το απόγευμα η αχαϊκή αντιπροσωπεία έφθασε στη Νέα Μεσημβρία, στο κέντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες έγιναν προς τιμήν της Παναγία της Μεγαριώτισσας, της μοναδικής εκκλησίας από τις 40 βυζαντινές που λειτουργεί μέχρι σήμερα στη Μεσημβρία της Μαύρης Θάλασσας.
Μετά τον Εσπερινό και τη Λιτανεία, τα χορευτικά μετέβησαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου έγινε η μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση. Χορευτικά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, Νέα Μεσημβρία, Μέγαρα, Αχαΐα και αλλού παρουσίασαν ένα πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα. Την εκδήλωση άνοιξαν τα χορευτικά του διοργανωτή Συλλόγου Νέας Μεσημβρίας, ενώ στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη οι χορευτές του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου. Δεκαέξι χορευτές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, εντυπωσίασαν με το πρόγραμμα που παρουσίασαν και καταχειροκροτήθηκαν.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νέας Μεσημβρίας Λεωνίδας Μαργαρίτης συνεχάρη τα χορευτικά για την άρτια παρουσία τους και κάλεσε τον πρόεδρο Αθανάσιο Φραντζή, προκειμένου να του απονείμει αναμνηστικό ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος για ακόμη μια φορά εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη δράση των Καλαβρυτινών. Μάλιστα τόσο ο κ. Μαργαρίτης, όσο και ο Νομάρχης αποδέχθηκαν την πρόσκληση του κ. Φραντζή να επισκεφθούν σύντομα την Αχαΐα, συμμετέχοντας σε εκδήλωση του Συλλόγου.
Ακολούθησε δείπνο που παρέθεσε ο Σύλλογος Νέας Μεσημβρίας σε όλες τις αποστολές, ενώ οι Καλαβρυτινοί συνέχισαν τη διασκέδαση μέχρι πρωίας σε νυχτερινό κατάστημα της Θεσσαλονίκης.
Το πρωί της Κυριακής η αποστολή επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και πήρε το δρόμο της επιστροφής, κάνοντας στάσεις για φαγητό, αλλά και επισκέψεις σε ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα.

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2007

Παλαιών Πατρών Γερμανός

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ήταν ιεράρχης και πρωταγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. Ονομαζόταν Γεώργιος Γκόζιας και γεννήθηκε στη Δημητσάνα στις 25 Μαρτίου 1771, τη Μεγάλη Παρασκευή.Έγινε γραμματέας του μητροπολίτη Αργολίδας Ιάκωβου Πετράκη, οπότε και χειροτονήθηκε ως διάκονος και πήρε το όνομα Γερμανός.Το Μάρτιο του 1806 ο Γερμανός, μετά την παραίτηση του Ιωακείμ, εκλέχτηκε σε ηλικία 36 ετών μητροπολίτης Παλαιών Πατρών και η ενθρόνισή του στην Πάτρα έγινε τον Μάιο του 1806. Η ποιμαντορία του στην Πάτρα ήταν επιτυχημένη και ο λαός τον περιέλαβε με μεγάλη αγάπη. Το Νοέμβριο του 1818 ο Γερμανός μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία.Στις 13 Μαρτίου του 1821 ευλόγησε τη σημαία της Επανάστασης στη Μονή της Αγίας Λαύρας. Την 25η Μαρτίου ύψωσε την σημαία στην Πάτρα και όρκισε τους επαναστάτες στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Τοποθέτησε φρουρούς και έναν πρόχειρο βωμό για την τοποθέτηση του Τιμίου Σταυρού στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου ενώ ευλόγησε τα όπλα και την πρώτη ελληνική σημαία. Το πλήθος ασπάζονταν το Σταυρό ζητωκραυγάζοντας “ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”!!Πέθανε το 1826 στη διάρκεια της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης, της οποίας είχε εκλεγεί μέλος. Το λείψανό του Γερμανού φυλάσσεται στη μεγάλη αίθουσα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Σχολής της Δημητσάνας.
 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα