Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς, έγινε η αδελφοποίηση του Π.Σ. και της Ελληνικής Κοινότητας του Ιασίου η οποία επισφραγίστηκε με την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας από τον Αθ. Φραντζή και τη Μαρ. Πιέπτου.
«Εμείς οι πρόεδροι των δύο συλλόγων ελεύθερα εκλεγμένοι με την ετυμηγορία των μελών μας, πεπεισμένοι ότι ανταποκρινόμαστε στις βαθιές προσδοκίες και τις πραγματικές ανάγκες αυτών, θεωρούμε ότι η κοινή πορεία της ιστορίας μας, που οι ρίζες της είναι βαθιά χωμένες στο μαρτυρικό δέντρο της ελευθερίας του 1821, πρέπει να συνεχιστεί σ’ ένα διευρυμένο ανθρώπινο κόσμο όπου οι άνθρωποι θα ζουν ελεύθερα. Αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να αναπτύξουμε σταθερές σχέσεις αδελφικής φιλίας, μεταξύ των συλλόγων μας ώστε να εδραιωθεί το πνεύμα της αδελφοσύνης. Να συνενώσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να συμβάλλουμε στην επιτυχία του σημαντικού αυτού εγχειρήματος για την ειρήνη και την ευημερία πρώτα των μελών μας, αλλά και όλης της σύγχρονης παγκόσμιας κοινωνίας», αναφέρεται στο μνημόνιο. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε όταν τα παιδιά της Ελληνικής Κοινότητας έψαλαν τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και της Ρουμανίας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης. Ακολούθησε ανταλλαγή πλακετών και αναμνηστικών δώρων και η τελετή έκλεισε με δεξίωση.
ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ Λίγο μετά την τελετή αντιπροσωπεία της αχαϊκής αποστολής, αποτελούμενη από τον πρόεδρο του Π.Σ., Αθ. Φραντζή και το μέλος Γ. Χασαπόπουλο συνοδευόμενη από τον κ. Βλαχίδη και τον κ. Τοντεράσκου, επισκέφθηκαν τη Νομαρχία του Ιασίου, μετά από αίτημα του Νομάρχη, Σάβα Ντραγκομίρ Τομασέσκι. Ο Νομάρχης ζήτησε από τους Αχαιούς να μεταφέρουν στους φορείς του Νομού την επιθυμία του να αναπτυχθούν στενοί δεσμοί συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και πρωταρχικά στον τουριστικό τομέα, παραδίδοντάς του σχετική επιστολή για το Νομάρχη Αχαΐας. Ο κ. Φραντζής δεσμεύτηκε πως θα μεταφέρει τη συνομιλία στους φορείς της Αχαΐας, ενώ κάλεσε τον Νομάρχη Ιασίου να παραστεί στο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα, κάτι που αποδέχτηκε.
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ Μετά από μία μικρή ανάπαυλα και ξεκούραση, οι χορευτές προετοιμάστηκαν για την κεντρική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο του Ιασίου.
Την εκδήλωση άνοιξαν οι χορευτές της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου, οι οποίοι φορούσαν ενδυμασίες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Ακολούθησε το λαϊκό τμήμα που παρουσίασε με μοναδικό όπως πάντα τρόπο, το Ζορμπά και άλλους χορούς, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το τμήμα της Ηπείρου.
Ακολούθησαν οι φουστανελοφόροι του Συλλόγου, οι οποίοι και έκλεισαν την παρουσίαση τους με χορούς από την Πελοπόννησο, ενώ στο τέλος, επί σκηνής βρέθηκαν όλοι οι χορευτές.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η αναπληρώτρια του Δημάρχου Ιασίου, ενώ παρέδωσε στον πρόεδρο του Π.Σ. το βιβλίο της πόλης και άλλα αναμνηστικά.
Αντίστοιχα, τα μέλη του Π.Σ. στο πρόσωπό της, τίμησαν τον Δήμαρχο και επέδωσαν αναμνηστικά, αλλά και καλάθια με αχαϊκά προϊόντα, όπως επίσης και το ελληνικό φέσι.
ΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣΤο πρωί της Πέμπτης η αχαϊκή αποστολή επισκέφτηκε ιστορικά μνημεία της περιοχής. Πρώτος της σταθμός ήταν το μνημείο που βρίσκεται στα σύνορα της Ρουμανίας με τη Μολδαβία, το οποίο έχει στηθεί στην μνήμη των επτακοσίων Ελλήνων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια μάχης με Τούρκους το 1821.
Τα μέλη της αποστολής εναπόθεσαν στο μνημείο λουλούδια, εψάλη ο εθνικός ύμνος και ακολούθησε ομιλία από τη φιλόλογο Νικολέτα Μπακιού. Στην επίσκεψη συνόδευαν τους Αχαιούς, μέλη της ελληνικής κοινότητας και ο πρώην Έλληνας βουλευτής της Ρουμανίας. Στη συνέχεια η αποστολή επισκέφθηκε το μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών στο οποίο ο Μητροπολίτη της Μολδαβίας και Σουτσεάδας Βενιαμήν Κωστάκης, αγίασε στις 27 Φεβρουαρίου 1821, τη σημαία της Φιλικής Εταιρείας, και ευλόγησε τον ηγέτη της πρίγκιπα Αλέξανδρο Υψηλάντη, δίνοντας με τον τρόπο αυτό το σύνθημα για την έναρξη του αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Το γεγονός μνημονεύεται σε μαρμάρινη πλάκα τα αποκαλυπτήρια της οποίας έκανε στις 26 Μαΐου 1993 ο πρώην πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.
Ακολούθως, τα μέλη της αποστολής επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Τζετατζούια ή αλλιώς «Μικρό Κάστρο» η οποία κτίσθηκε το 1668. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μοναστήρι με κατακόμβες και σπουδαίο μουσείο, γνωστό για το κρασί που παράγουν οι μοναχοί. Μετά, επισκέφθηκαν την Μητρόπολη και την πλατεία της Ένωσης που βρίσκεται απέναντι από το ναό με το άγαλμα του Αλέξανδρου Ιωάν Κούζα ο οποίος ήταν ο πρώτος βασιλιάς στρατηγός της Ρουμανίας που έκανε την μικρή ένωση το 1859. Την επομένη το πρωί συνέχισε τις εξορμήσεις της στα ιστορικά μνημεία. Αρχικά επισκέφθηκε την Μονή Νέαμτς η οποία κτίστηκε το 1497 από το βασιλιά Στέφανο τον Μέγα της Μολδαβίας. Ακολούθως επισκέφθηκαν την ιστορική μονή Σέκου η οποία κτίστηκε από τον αριστοκράτη Νέστωρ Ουρέκε. Εκεί, θυσιάστηκε ο Γιωργάκης Ολύμπιος και οι άνδρες του το 1821. Οι Τούρκοι πολιορκούσαν επί πολλές ημέρες την μονή και κατάφεραν να εισβάλλουν βάζοντας φωτιά. Αρχικά, έσφαξαν τους μοναχούς. Μάλιστα λένε πως ακόμη όταν βρέχει, στο σημείο που σφαγιάστηκαν οι μοναχοί, το χώμα κοκκινίζει.
Ο Γιωργάκης Ολύμπιος γνωρίζοντας πως το τέλος πλησιάζει ανέβηκε με τα παλικάρια του στο πιο ψηλό σημείο της μονής. Μόλις οι Τούρκοι εισέβαλλαν, ανατίναξε το μοναστήρι και σκοτώθηκαν όλοι.
Εκεί, η ελληνική κοινότητα Ιασίου έχει τοποθετήσει πλάκα και τιμά το ιστορικό αυτό γεγονός, σε όλες τις εθνικές μας επετείους. Στο σημείο κατέθεσαν στεφάνι οι Αχαιοί, αφού πρώτα τελέσθηκε τρισάγιο από τον ηγούμενο της Μονής και εψάλη ο εθνικός ύμνος. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η αχαϊκή αποστολή, ξεναγήθηκε στο κέντρο του Ιασίου και το βράδυ, δεξιώθηκε τους οικοδεσπότες της. Ήταν μια βραδιά συγκινησιακά φορτισμένη.
Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΤο πρωί του Σαββάτου, η αποστολή αναχώρησε για το Βουκουρέστι. Εκεί τους υποδέχθηκε ο Έλληνα βουλευτή της Ρουμανίας, που τυγχάνει να είναι και πρόεδρος της Ένωσης των Ελλήνων της Ρουμανίας, κ. Ντράγκος Γκάμπριελ Ζίσοπολ, ο οποίος καλωσόρισε την αποστολή και μίλησε για τις σχέσεις των δύο χωρών. Επισκέφθηκαν το παλάτι του Τσαουσέσκου και ξεναγήθηκαν στους χώρους του. Μάλιστα ο κ. Ζίσοπολ, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την παρουσία των χορευτικών και απηύθυνε πρόσκληση στον Π.Σ. να συμμετάσχει σε μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει το Νοέμβριο στο Βουκουρέστι. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο του Π.Σ Αθ. Φραντζή ο οποίος επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Έλληνα βουλευτή. Το ταξίδι των χορευτικών ολοκληρώθηκε και μετά από μια διανυκτέρευση στο Σαντάσκι της Βουλγαρίας όπου διασκέδασαν μέχρι πρωίας, επέστρεψαν στην Πάτρα.
«Αποτελεί πραγματικά, εξαιρετική τιμή να βρίσκομαι στην προεδρία του Π.Σ σε μία τόσο σημαντική και συνάμα ιστορική στιγμή. Το ταξίδι μας στη Ρουμανία ήταν πραγματικά μοναδικό, γεμάτο από συγκινήσεις. Είχαμε την ευκαιρία, να περπατήσουμε στα ιστορικά βήματα μεγάλων προσωπικοτήτων του ελληνισμού της Ρουμανίας. Ευχαριστώ όλους όσοι βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι», δήλωσε ο πρόεδρος του Π.Σ Αθανάσιος Φραντζής.