BREAKING NEWS

About

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Το γεγονός του καλοκαιριού

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση του 9ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση της μεγαλύτερης πολιτιστικής εκδήλωσης των απανταχού Καλαβρυτινών, που πραγματοποιείται ανελλιπώς τα τελευταία εννέα χρόνια, του Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος. Ο ιστορικός Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος πιστός στο ετήσιο ραντεβού με τις χιλιάδες κόσμου που δίνει το «παρών» στις εκδηλώσεις του Ανταμώματος, ετοιμάζει και φέτος τη μεγάλη αυτή γιορτή του καλοκαιριού, στη γενέθλια γη της τ. επαρχίας Καλαβρύτων. Έτσι κι εφέτος το ενδιαφέρον θα στραφεί στην τέως επαρχία Καλαβρύτων, η οποία για τέσσερις ημέρες θα «πλημμυρίσει» από κόσμο που συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Ανταμώματος. Σκοπός και στόχος του Συλλόγου μέσα από αυτή τη σπουδαία διοργάνωση είναι η διατήρηση της παράδοσης, των ηθών και εθίμων του τόπου μας και η διατήρηση της ιστορίας μας. Το 9ο Αντάμωμα θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο 19-20-21 και 22 Αυγούστου, στο γήπεδο της Λυκούριας, στην κεντρική πλατεία της Κλειτορίας και στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων, ενώ οι εκδηλώσεις θα κλείσουν την Κυριακή 22 Αυγούστου με εκκλησιασμό στην Ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας. Στις εκδηλώσεις έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν 40 χορευτικά συγκροτήματα (με περίπου 1.500 χορευτές), απ’ όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως θα πάρουν μέρος τρία χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, τα χορευτικά της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου Ρουμανίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεοκάστρου Βέροιας, του Συλλόγου Κερτεζιτών Αθήνας, το χορευτικό του Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, της Κερπινής Καλαβρύτων, το Τμήμα Παράδοσης και Χορού Αγίου Δημητρίου Λιβαδειάς Βοιωτίας, της Λυκούριας Καλαβρύτων, του Πολιτισμικού Συλλόγου Δίστομου, ο Χορευτικός Όμιλος Μεγάλου Περιστερίου Ιωαννίνων «ΛΑΚΜΟΣ», του Δήμου Τσοτυλίου Κοζάνης, το Λύκειο Ελληνίδων Τριπόλεως, του Κέντρου Λαογραφικών Ερευνών Λάρισας, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Παραβόλας Αγρινίου, του Συλλόγου «Αθανάσιος Χριστόπουλος» από την Καστοριά και δεκάδες άλλα χορευτικά. Το Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, τους Δήμους Καλαβρύτων και Κλειτορίας, ενώ συμμετέχουν οι Δήμοι, Αροανίας και Παΐων και όλοι οι τοπικοί Σύλλογοι της τέως επαρχίας Καλαβρύτων.
Το πρόγραμμα συνοπτικά έχει ως εξής:
Ημέρα 1η Πέμπτη 19 Αυγ.

Ώρα 12 π.μ. άφιξη χορευτικών, υποδοχή.
Ώρα 9 μ.μ. πρώτη εκδήλωση στο γήπεδο Λυκούριας.
Ημέρα 2η Παρασκευή 20 Αυγ. Πρωί επίσκεψη - περίπατος στην ιστορική πόλη.
Ώρα 7:30 μ.μ., εκδήλωση στην πλατειά Κλειτορίας. Συγκέντρωση στην ΕΣΤΙΑ ώρα 7μ.μ. και πατινάδα των χορευτικών με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους με τη συνοδεία λαϊκών παραδοσιακών μουσικών, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προς την πλατεία και ακολουθεί το χορευτικό θέαμα. Χαιρετισμοί επισήμων, ανταλλαγή αναμνηστικών, χορός ελεύθερος για όλους μέχρι το πρωί, με την ορχήστρα του Τάκη Μπαλάση.
Ημέρα 3, Σάββατο 21 Αυγ
Ώρα 10:30 π.μ. επίσκεψη στον τόπο εκτέλεσης των Καλαβρυτινών, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τις 13 Δεκεμβρίου του 1943 σχετική ομιλία, και κατάθεση στεφάνων. Ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης και επίσκεψη στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Ώρα 7:30 μ.μ., κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στην πλατειά Καλαβρύτων. Συγκέντρωση ώρα 7μ.μ. σε προκαθορισμένο χώρο και πατινάδα των χορευτικών με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους με τη συνοδεία λαϊκών παραδοσιακών μουσικών, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προς την πλατεία και ακολουθεί το χορευτικό θέαμα. Μετά από την κοινή χορευτική παράσταση όλων των χορευτικών, θα γίνει αδελφοποίηση της Νομαρχίας Αχαΐας με την Νομαρχία Ιασίου Ρουμανίας, χαιρετισμοί από τους συμμετέχοντες, ανταλλαγή αναμνηστικών και θα ακολουθήσει η παραδοσιακή ορχήστρα και χορός ελεύθερος για όλους μέχρι αργά, μετά τα μεσάνυχτα.
Ημέρα 4, Κυριακή 22 Αυγ .
Ώρα 9 π.μ. Εκκλησιασμός μετ΄ αρτοκλασίας στην Ι.Μ. Αγίας Λάβρας. Υπογραφή του Μνημονίου Αδελφοποίησης. Τέλος εκδηλώσεων.
Σημείωση:
Α* Προσκαλούμε χορευτικά που επιθυμούν να συμμετέχουν στην μεγάλη γιορτή των απανταχού της γης Καλαβρυτινών να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του Π.Σ. Αθανάσιο Φραντζή. Τηλ. 6972296949.
Β* Ίσος υπάρξουν μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα, οι οποίες θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

Απαράδεκτες επιλογές…

Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα, πως κάποιοι φορείς ακυρώνουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που είχαν ανακοινώσει, λόγο οικονομικής κρίσης!! Αυτό είναι απαράδεκτο διότι η εκδηλώσεις αυτές έχουν στόχο εκτός της ψυχαγωγίας, τη διατήρηση της παράδοσης, των ηθών και εθίμων του τόπου μας. Οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους 400 χρόνια κάτω από την Τούρκικη σκλαβιά. Σήμερα με την πρώτη δυσκολία θα τα παρατήσουμε; Άλλωστε στα πολιτιστικά δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, αλλά πραγματική διάθεση για προσφορά.

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Αναγνώριση της προσφοράς…

Στα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα της «Λαύρας» για την επιτακτική ανάγκη αποκατάστασης του δρόμου Μάνεσι- Φλάμπουρα αναφέρθηκε ο Νομάρχης Αχαΐας, Δημήτρης Κατσικόπουλος, στο πλαίσιο των εγκαινίων του οδικού δικτύου, λέγοντας μάλιστα, πως μπορεί να στεναχωρήθηκε από τα πρωτοσέλιδα, ωστόσο αποτέλεσαν μια ευκαιρία αφύπνισης και ενεργοποίησης. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν να γίνει αυτό το έργο», είπε ο Νομάρχης στο χαιρετισμό του μετά το φαγητό που προσέφερε ο Σύλλογος Τρεχλού, μετά τα εγκαίνια του δρόμου. «Θέλω να ευχαριστήσω και τον κ. Αθανάσιο Φραντζή διότι με την εφημερίδα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, τη ΛΑΥΡΑ πρόβαλε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των εργασιών. Έστω και αν μας στενοχωρούσε με σχετικά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, μας αφύπνισε κι αυτός να τρέξουμε πιο γρήγορα και σήμερα αυτό το όνειρο για όλους μας να είναι πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Κατσικόπουλος αναγνωρίζοντας την προσφορά της «Λαύρας».

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

35o RALLY ΑΧΑΙΟΣ

Όλα είναι έτοιμα για το 35ο Ράλλυ ΑΧΑΙΟΣ. Ο αγώνας για πρώτη φορά δεν θα ξεκινήσει από την Πάτρα αλλά από τα Ψηλά Αλώνια του Αιγίου όπου εκεί θα γίνει η εκκίνηση, ο τερματισμός, ο τεχνικός έλεγχος καθώς και το park ferme μεταξύ των δύο σκελών του αγώνα. Ο αγώνας θα έχει φέτος έξι (6) ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 67 κμ εκ των οποίων οι δύο θα διεξαχθούν τη νύκτα του Σαββάτου ενώ ο αγώνας θα συνεχισθεί το πρωί της Κυριακής με δύο ειδικές επαναλαμβανόμενες όπου και θα τερματίσει στο Αίγιο. Το "35ο Ράλλυ Αχαιός" ξεκινά από την Πλ. Γεωργίου στην Πάτρα όπου θα γίνει πανηγυρική εκκίνηση το Σάββατο στις 21.00. Ο «πραγματικός» αγώνας θα ξεκινήσει την επομένη στο χωριό Σελινούντας στο Αίγιο και μετά από 2κμ θα ξεκινήσει η πρώτη ειδική «Σελινούντας» στις 8.35. Θα ακολουθήσει η δεύτερη ειδική «Μάνεσι» στις 9.28 και μετά η τρίτη ειδική «Καρούσι» στις 10.09.
Αφού τα αυτοκίνητα περάσουν από το service park θα κάνουν άλλη μια φορά το ίδιο και θα τερματίσουν στην Πλ. Γεωργίου στις 14.53 το μεσημέρι

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

9ο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα 2010

Ο Ιστορικός Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος πραγματοποιεί κάθε χρόνο το ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ που σημειώνει μεγάλη επιτυχία αφού συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 άτομα σε κάθε εκδήλωση, συμπατριώτες και όχι μόνο. Το 9ο Αντάμωμα 2010 το Δ.Σ. του Π.Κ. αποφάσισε να το πραγματοποιήσει το τετραήμερο 19-20-21 και 22 Αυγούστου. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Την Πέμπτη 19/8 στο γήπεδο της Λυκούριας.
Την Παρασκευή 20/8 στην κεντρική Πλατειά Κλειτορίας.
Το Σάββατο 21/8 στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων.
Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν την Κυριακή 22 Αυγούστου με εκκλησιασμό στην Ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Λάβρας. Προσκαλούμε χορευτικά που επιθυμούν να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο Αθ. Φραντζή στο τηλέφωνο 6972296949.
Λεπτομέρειες προσεχώς …

Με μεγάλη επιτυχία η πρώτη καλοκαιρινή συνάντηση..

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη καλοκαιρινή συνάντηση των χορευτικών τμημάτων του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 2 Ιουλίου, στο "Φάρο" στο Μονοδένδρι. Οι χορευτές απαλλαγμένοι από την υποχρέωση των παραστάσεων είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν, να απολαύσουν τα ψητά, αλλά και θαλασσινά μετά συνοδείας καλού και άφθονου κρασιού και να γλεντήσουν μέχρι αργά μετά τα μεσάνυχτα.
Το παρόν έδωσε ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας, η Γ.Γ. ΠΕΚΑ Μαρία Μασσαρά, ο Συγγραφέας Νικόλαος Σακελλαρόπουλος και δεκάδες μέλη των χορευτικών.

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Πρώτη καλοκαιρινή συνάντηση..

Εκεί που σκάει το κύμα, δίπλα στη θάλασσα, έχουν προγραμματίσει την πρώτη τους καλοκαιρινή συνάντηση τα μέλη των χορευτικών τμημάτων του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου καλώντας και εσάς να "ανταμώσετε με το ηλιοβασίλεμα". Η εκδήλωση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά θα γίνει αύριο Παρασκευή 2 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ στο "Φάρο" στο Μονοδένδρι. Πλούσιο και γευστικό μενού με ψητά, αλλά και θαλασσινά μετά συνοδείας καλού και άφθονου κρασιού υπόσχονται μια υπέροχη βραδιά, η οποία θα κορυφωθεί με γλέντι και χορό για όλους. Τα χορευτικά απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση σε όσους αρέσει η καλή παρέα να συμμετέχουν στην εκδήλωση.
 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα