BREAKING NEWS

About

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Στη Δαμασκηνιά Κοζάνης

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψαν από το τριήμερο ταξίδι τους στη Δυτική Μακεδονία τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας, τα οποία ενθουσιάστηκαν από τη φιλοξενία και τα μαγευτικά τοπία και ενθουσίασαν με την άψογη και άρτια παρουσία τους. Τα χορευτικά προσέθεσαν στο ενεργητικό τους ακόμη ένα μοναδικό ταξίδι στην παράδοση, συμμετέχοντας σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Δυτικής Μακεδονίας, τη «Γιορτή του κάστανου» που έγινε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στη Δαμασκηνιά του Δήμου Τσοτυλίου.
Το μεσημέρι της Παρασκευής 50 χορευτές με τους συνοδούς τους αναχώρησαν από την Πάτρα για το πρώτο σταθμό του ταξιδιού τους, τη μαγευτική Καστοριά, στην οποία έφθασαν αφού πέρασαν από τα Γιάννινα και το Μέτσοβο, όπου έκαναν στάση για φαγητό σε ταβέρνα της περιοχής, η οποία επιλέχθηκε από τον παλιό φίλο, πρόεδρο των χορευτικών του Δήμου Μετσόβου, Γιώργο Μέτσιο.
Στη συνέχεια συνέχισαν το ταξίδι τους μέσω της Εγνατίας, φθάνοντας αργά το βράδυ στην Καστοριά. Οι πρώτες εικόνες από την πόλη, αλλά και από τη θέση του ξενοδοχείου που κατέλυσαν, το οποίο βρισκόταν δίπλα στη λίμνη εντυπωσίασαν τους χορευτές και τα μέλη της αποστολής. Το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η ξενάγηση των μελών της αχαϊκής αποστολής στα αξιοθέατα της πόλης, ενώ πραγματοποίησαν και επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟ
Λίγο πριν το μεσημέρι αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου με επικεφαλής τον πρόεδρο, Αθ. Φραντζή μετέβη στη Νομαρχία Καστοριάς, όπου είχαν προγραμματίσει συνάντηση με τον Νομάρχη, Κωνσταντίνο Λιάντση. Εκεί τους υποδέχτηκε ο αντινομάρχης Πολιτισμού Παναγιώτης Βασάλος, ο οποίος ζήτησε την κατανόησή τους, επειδή ο Νομάρχης θα καθυστερούσε να τους δει, μιας και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο. Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση των δύο ανδρών και αμέσως αφότου ενημερώθηκε ο κ. Πετσάλνικος για την επίσκεψη της αχαϊκής αντιπροσωπείας, ζήτησε να τους δει. Ο πρόεδρος του Π.Σ. τον ενημέρωσε για τη δράση του Συλλόγου, αλλά και για την αιτία της παρουσίας τους στην περιοχή, ενώ του επέδωσε το βιβλίο που έχει εκδώσει η Νομαρχία Αχαΐας για το Νομό και άλλο έντυπο υλικό. Ακόμη, ο κ. Φραντζής ζήτησε από τον κ. Πετσάλνικο να μεταφέρει στα αρμόδια Υπουργεία το αίτημα για την ενεργό στήριξη της παράδοσης και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ο κ. Πετσάλνικος από την πλευρά του, συνεχάρη το Σύλλογο και προσκάλεσε τα μέλη του στη Βουλή, ενώ δεσμεύτηκε πως η νέα κυβέρνηση θα στηρίξει την παράδοση του τόπου μας, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «πυλώνα» διατήρησης της ιστορίας μας. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής, ρώτησε την αντιπροσωπεία και για το Δικαστικό Μέγαρο Καλαβρύτων, το οποίο κατασκευάστηκε όταν εκείνος ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης, και τέλος, ζήτησε από τον Π.Σ. να μεταφέρει χαιρετισμούς στον Νομάρχη Αχαΐας και στον Δήμαρχο Πατρέων.
Στη συνάντηση ο Νομάρχης Καστοριάς Κωνσταντίνο Λιάντση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη της αχαϊκής αντιπροσωπείας, ενώ μίλησε για το σημαντικό έργο που επιτελείται στην περιοχή και κυρίως στους νέους οδικούς άξονες, μέσω των οποίων έχουν μειωθεί σημαντικά οι αποστάσεις. Ακόμη, ο Νομάρχης προσκάλεσε όλους τους Πελοποννήσιους να επισκεφθούν την Καστοριά και επέδωσε στην αντιπροσωπεία του Π.Σ. αναμνηστικά και ένα λεύκωμα της Νομαρχίας, προσκαλώντας τα χορευτικά στη μεγάλη γιορτή που γίνεται στην Καστοριά στο τέλος Ιουλίου, ενώ τους ζήτησε να μεταφέρουν τους χαιρετισμούς του στο φίλο του Νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλο. Από την πλευρά του, ο κ. Φραντζής ανταπέδωσε δίνοντας στον Νομάρχη, το υλικό από τη Νομαρχία Αχαΐας.
Αμέσως μετά η αχαϊκή αποστολή αναχώρησε για τις Πρέσπες, τις οποίες είχε την ευκαιρία να θαυμάσει και το απόγευμα κατέλυσε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση, καθώς το βράδυ διασκέδασαν σε ταβέρνα της περιοχής με ζωντανή ρεμπέτικη μουσική.
ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ
Το πρωί της Κυριακής, η αποστολή αναχώρησε για τη Δαμασκηνιά Κοζάνης, εκεί που θα συμμετείχαν στη Γιορτή του Κάστανου.
Στην είσοδο του χωριού, τους υποδέχτηκε και τους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δαμασκηνιάς, Στέλιος Ζήκας. Τα μέλη της αποστολής δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους. Όλο το κέντρο του χωριού είχε μετατραπεί σε μια απέραντη ψησταριά, όπου ψήνονταν διαρκώς κάστανα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους διοργανωτές εκείνη την ημέρα ψήθηκαν και μοιράστηκαν στον κόσμο περισσότεροι από τρεις τόνοι κάστανα και ένας τόνος κρασί. Από την άλλη πλευρά, ντόπιοι παραγωγοί πωλούσαν τοπικά προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές.
Μετά από μία σύντομη βόλτα στο κέντρο του χωριού, οι χορευτές φόρεσαν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και ήταν έτοιμοι παίρνοντας θέση στην πλατεία. Πριν δοθεί το σύνθημα για την έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου καλωσόρισε την αχαϊκή αποστολή και αναφέρθηκε στα στοιχεία που «ενώνουν» τις δύο περιοχές. Συγκεκριμένα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Πελοποννήσιους που πήραν μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα, όπως ο Αντώνιος Βλαχάκης, ο οποίος έπεσε στη Δαμασκηνιά, η οποία και τον έχει τιμήσει με τον ανδριάντα του που στέκει στην κεντρική πλατεία. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δαμασκηνιωτών, επέδωσε στον Αθ. Φραντζή τιμητική πλακέτα και ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα. Ο κ. Φραντζής με τη σειρά του, αναφέρθηκε στη δράση του Συλλόγου, αλλά και στα ιστορικά γεγονότα του 1943, λέγοντας πως και η Δαμασκηνιά βίωσε τη μανία των γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής, τα οποία έκαψαν το μισό χωριό, λίγους μήνες μετά το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Π.Σ. τόνισε η παρουσία τους στην Κοζάνη εγκαινιάζει τη συνεργασία μεταξύ των φορέων, ενώ προσκάλεσε το Δήμαρχο Τσοτυλίου και το Σύλλογο να παραστεί στο 9ο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα, η οποία έγινε δεκτή. Τα χορευτικά του Π.Σ., τα οποία και ήταν τα μοναδικά που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις από την Πελοπόννησο, έλαβαν τα συγχαρητήρια του Νομάρχη Κοζάνης, Γεώργιο Δακή και του Δημάρχου Τσοτυλίου, Μανώλη Γκασή. Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών με όλους τους φορείς της περιοχής.
Στη συνέχεια τα χορευτικά παρουσίασαν με αυθεντικό και άψογο τρόπο παραδοσιακούς χορούς, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων. Στο τέλος της βραδιάς, ο Σύλλογος δεξιώθηκε την αχαϊκή αποστολή, η οποία λίγο αργότερα πήρε το δρόμο της επιστροφής. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Νομάρχης Κοζάνης Γεώργιος Δακής, ο Δήμαρχος Τσοτυλίου Μανώλης Γκασής, ο αντινομάρχης Πολιτισμού, Παύλος Τσώτσος, ο αντινομάρχης Γεωργικής Ανάπτυξης, Νίκος Μαργαρίτης, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι. Ακόμη συμμετείχαν κι άλλοι συλλόγοι, από τα Τρίκαλα, τις Σέρρες, την Ξάνθη, τη Φλώρινα, τη Λάρισα και τη Θήβα.
«Τα χορευτικά του Π.Σ. έκαναν ακόμη ένα πετυχημένο ταξίδι. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, καθώς εκτός από τη διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, καταφέραμε για ακόμη μία φορά να προβάλουμε τον τόπο μας, το Νομό μας», τόνισε ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, επισημαίνοντας πως τα χορευτικά δέχτηκαν δεκάδες προσκλήσεις από πολιτιστικούς φορείς της περιοχής, γεγονός που αποδεικνύει πως ο ρόλος τους έχει αναγνωριστεί σε όλη την Ελλάδα.
Χορευτές
Οι χορευτές που πήραν μέρος υπό τις οδηγίες της χοροδιδασκάλας Δήμητρας Λιναρδάτου ήταν οι, Αθανάσιος Σαμολαδάς, Ανδριάνα Κωσιορη, Αναστασία Δασουρά, Ανδρέας Χαχάμπης, Γιάννα Σεγκούνη, Γεωργία Ψιούρη, Γιάννα Ταραμπίκου, Δημήτρης Μαντάς, Δώρα Ηλιοπούλου, Δροσούλα Κόκλα, Ευαγγελία Γαλάνη, Ελένη Λαγουμιτζή, Ευανθία Σακελλάρη, Κωνσταντίνος Ξάνθης, Καραμπούλη Κωνσταντίνα, Ματίνα Ζγούρα, Ματίνα Τζαβαλά, Μαρία Παπαλυμπέρη, Νάντια Κακιού, Νικόλαος Ξάνθης, Ρούλα Χασαποπούλου, Φώτης Παπαθεοδώρου και Χρήστος Μοραΐτης.
Συνοδοί. Αντώνιος Ελευθεριώτης, Αναστασία Δενδρινού, Βλάσης Λαγουμιτζής, Γεώργιος Χασαπόπουλος, Γρηγόρης Σακελλάρης, Γεωργία Χασαποπούλου, Γεωργαντά, Γκίκα Δήμητρα, Γιώτα Ξάνθη, Τάσος Γεωργαντάς, Τσιμπλιδάκη, Παναγοπούλου και Νικόλαος Γαλάνης

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

LAVRA 36

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Tα χορευτικών στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης

Συνεχίζοντας το ταξίδι τους στην παράδοση και στο πλαίσιο των δράσεων για τη γνωριμία με την ιστορία του τόπου μας τα μέλη των χορευτικών τμημάτων του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας επισκέφθηκαν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης, τον «ιερό βράχο», αλλά και το αρχιτεκτονικό αριστούργημα του Παρθενώνα. Συγκεκριμένα, 50 μέλη των χορευτικών πραγματοποίησαν ημερήσια εκδρομή στους αρχαιολογικούς «θησαυρούς» της Αθήνας.Η αντιπροσωπεία ξεκίνησε νωρίς το πρωί από την Πάτρα «οπλισμένη» με καλή διάθεση και μεγάλο ενδιαφέρον για την επίσκεψη στο νέο αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο αποτελεί το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στη διαδρομή, τα μέλη των χορευτικών, φοιτήτριες, Νατάσσα. Δασουρά και Δημ. Καράμπελα «προετοίμασαν» τους συμμετέχοντες για το τι θα συναντήσουν στην Αθήνα. Παρουσίασαν ένα αναλυτικό αφιέρωμα στην ιστορία της Ακρόπολης, αλλά και σε όλα όσα μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης. Τα μέλη των χορευτικών μετά από μία σύντομη στάση στην Κόρινθο, έφθασαν στην Αθήνα, όπου τους υποδέχτηκε η εκπρόσωπος των Καλαβρυτινών της Αττικής και πρώην δημοτική σύμβουλος Καλαβρύτων, Μαρία Παπαδημητροπούλου. Στη συνέχεια η αποστολή μετέβη στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, για το οποίο το Δ.Σ. του Συλλόγου είχε εξασφαλίσει τον ειδικό κωδικό της εισόδου από το καλοκαίρι. Στην είσοδο ένας αρχαιολόγος περίμενε την αποστολή για να την ξεναγήσει στα θαυμάσια εκθέματα. Τα μέλη των χορευτικών εντυπωσιάστηκαν από τα πλούσια και σημαντικά εκθέματα και συνάμα στεναχωρήθηκαν από το κενό που αφήνει η απουσία των Ελγινείων μαρμάρων. Εκεί διαπίστωσαν πως ο ίδιος ο χώρος ηχηρά διακηρύσσει το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή της κλεμμένης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στη συνέχεια οι χορευτές επισκέφθηκαν την Ακρόπολη το «φάρο» του παγκόσμιου πολιτισμού, ενώ ακολούθως επισκέφθηκαν την Πνίκα, την Αρχαία Αγορά και το Μοναστηράκι. Το μεσημέρι κατέληξαν για φαγητό στη γνωστή ταβέρνα του Μπαϊρακτάρη. Ακολούθησε βόλτα στα γραφικά σοκάκια και στο «γιουσουρούμ» στην πλατεία Αβησσυνίας. Το ραντεβού για τα μέλη της αποστολής για την επιβίβαση στο λεωφορείο και επιστροφή στην Πάτρα, είχε δοθεί στη πλατεία Συντάγματος, εκεί που οι χορευτές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αλλαγή φρουράς στον Άγνωστο Στρατιώτη. Αργά το βράδυ τα μέλη των χορευτικών επέστρεψαν στην Πάτρα γεμάτοι καινούριες εμπειρίες.

«Έφυγε» η γηραιότερη γυναίκα

Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο έκλεισε τα μάτια της, η Αναστασία Αθανασούλα, σε ηλικία 111 ετών. Η υπεραιωνόβια Αναστασία Αθανασούλα, μητέρα του Μητροπολίτη Τορόντο και παντός Καναδά, Σωτηρίου θεωρείτο η γηραιότερη γυναίκα της Ελλάδος. Η αείμνηστη γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1898, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή της επίγειας ζωής της διατηρούσε τη σωματική και ψυχική της υγεία. Καταγόταν από το χωριό Λεπιανά της Άρτας. Απέκτησε δέκα παιδιά, εκ των οποίων όγδοος κατά σειρά είναι ο Μητροπολίτης Σωτήριος, είκοσι ένα εγγόνια και εικοσιεννέα δισέγγονα. Μιλώντας για τη μητέρα του, ο Μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος είπε ότι «ήταν μία πραγματικά αγία γυναίκα που δεν ενδιαφερόταν ποτέ για τον εαυτό της, αλλά πάντοτε για όλους τους άλλους. Ήταν μεγάλη αλτρουίστρια». Όπως αποκάλυψε μάλιστα, ο Μητροπολίτης Σωτήριος, η μητέρα του «δεν πήγαινε σχεδόν ποτέ σε γιατρό και δεν έπαιρνε φάρμακα» .

Φεύγουν οι επισκέπτες

Είτε προέρχονται από την Ιταλία, είτε είναι άνθρωποι που βρέθηκαν στην Πάτρα, περαστικοί ή έστω θα παραμείνουν για λίγες ώρες, μη βρίσκοντας την αγορά ανοικτή αποχωρούν μία ώρα αρχύτερα. Εκτός από τις καφετέριες δεν υπάρχει κάτι άλλο για να τους κρατήσει στην πόλη, αφού τα καταστήματα, κυρίως το απόγευμα του Σαββάτου και τις Κυριακές είναι κλειστά. Έτσι χάνει και η πόλη και οι έμποροι…

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Νέα χορευτική χρονιά…

Εκατοντάδες μέλη έδωσαν το παρών στην πρώτη εκδήλωση για το 2009/2010. Σήμερα Κυριακή 11 Οκτωβρίου έγινε η επίσημη έναρξη της χορευτικής περιόδου 2009-2010 για τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας. Η αγάπη των μελών τους για τους παραδοσιακούς ευρωπαϊκούς και λαϊκούς χορούς και το μεράκι προς την παράδοση και τις ρίζες μας, συνετέλεσαν καθοριστικά στην πρωτοφανή αναγνώριση και διεύρυνση των χορευτικών τμημάτων του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας.Η φετινή χορευτική περίοδος ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και αυτό, γιατί πλέον υπάρχει η πολύτιμη εμπειρία, αλλά και η υποδομή. Από νωρίς το απόγευμα εκατοντάδες μέλη ήταν παρών και μόλις ήρθαν οι Ιερείς έγινε ο αγιασμός και ευλογία της νέας χρονιάς. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθανάσιος Φραντζής, καλωσορίζοντας παλαιά και νέα μέλη, ανακοίνωσε τους στόχους για τη νέα χορευτική χρονιά. Αμέσως μετά προβλήθηκε Βίντεο παρουσιάζοντας τη δράση των χορευτικών με συμμετοχές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι παλιοί χορευτές παρουσιάζοντας χορούς από τη Θράκη μέχρι την Πελοπόννησο, αλλά και Ευρωπαϊκούς και λαϊκούς. Οι κυρίες του συλλόγου έφεραν πίτες γλυκά, σαλάτες και άλλα παραδοσιακά εδέσματα, ενώ προσφέρθηκε γκιούλμπασι και ψητά, δίνοντας ένα πανηγυρικό τόνο στην εκδήλωση. Η βραδιά έκλισε με χορό και διασκέδαση για όλους που κράτησε μέχρι μετά τα μεσάνυχτα.

THE DANCING GROUPS

Μια μοναδική ψηφίδα στο μωσαϊκό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αντλώντας έμπνευση από τα ήθη και τα έθιμα της τέως επαρχίας Καλαβρύτων, αλλά και ολόκληρης της Αχαΐας, αποτελούν τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας.Πριν από μερικά χρόνια όταν το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσιζε την ανασυγκρότηση των χορευτικών του τμημάτων, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα μετατρέπονταν σε ζωντανό κύτταρο πολιτισμού. Πολύ γρήγορα επανέφεραν τους παραδοσιακούς χορούς ως μία από τις πιο ζωντανές εκφράσεις του λαϊκού μας πολιτισμού. Η διάσωση και η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η δημιουργική απασχόληση των νέων, μέσα από τα χορευτικά τμήματα, λαμβάνει μια πρωτοφανή δυναμική, που αναγνωρίστηκε από όλους τους φορείς της Αχαΐας, οι οποίοι στηρίζουν τις προσπάθειες και τις δράσεις του Συλλόγου.
Τα χορευτικά τμήματα με εκατοντάδες παρουσιάσεις από την Πελοπόννησο εως την Μακεδονία, αλλά και εκτός Ελλάδος συμμετέχοντας σε σημαντικές εκδηλώσεις σε πολλές ξένες χώρες, όπως Ιταλία, Σερβία, Γαλλία, Ολανδία, Βελγιο, Βουλγαρία κ.α.
Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος διαθέτει *8* οκτώ χορευτικά τμήματα, στα οποία συμμετέχουν περισσότερα από 600 μέλη. Τα χορευτικά εμφανίζονται κατά τμήματα και συγκεκριμένα, το παραδοσιακό με χορούς από όλη την Ελλάδα, το λαϊκό και το Ευρωπαϊκό .
Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος έχει εξασφαλίσει για τους χορευτές του παραδοσιακές χειροποίητες ενδυμασίες, οι οποίες αποτελούν πιστά αντίγραφα φορεσιών εποχής. Τα χορευτικά τμήματα εκτός από τις εκδηλώσεις του Συλλόγου μπορούν να πάρουν μέρος κατόπιν πρόσκλησης, σε εκδηλώσεις Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, Δήμων και Συλλόγων σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό. Εάν επιθυμείτε τη συμμετοχή τους σε κάποια εκδήλωσή σας παρακαλούμε να μας το γνωστοποιήσετε εγκαίρως, ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμά μας.
THE DANCING GROUPS
The dancing groups of the Pan-Kalavritinos Association of Patras are a unique little piece of the mosaic of our cultural inheritance collecting inspiration from the manners and the customs not only from the prefecture of Kalavrita but also from the whole Achaia.
A few years ago, when the board decided the reformation of the dancing groups, couldn’t imagine that within a short period of time they would be brought back as one of the most living expressions of our culture with great success. The preservation and the spreading of our cultural inheritance and the youth’s creative activities through the dancing groups, is recognized from the local authorities who support the efforts and the action of the association.
The dancing groups with hundreds performances throughout Peloponnisos, Macedonia and the Ionian islands are now touring to many foreign countries by participating in important festivals.

The Pan-Kalavritinos Association has a lot of dancing groups in which participate more than 500 members. The dancers appear in two divided groups, the traditional and the folk one.
Finally, the association has traditional, hand-made costumes for its dancers that are true copies of a previous time
Apart from the festivals of the Association, the dancing groups can take part in festivals to all over the world, after being invited. If you wish the group to participate in one of your own festivals, please notify us in advance.

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Άνανδρη απαγωγή του Καλαβρυτινού Θανάση Λερούνη.

Την παρέμβαση της Ε.Ε. για την απελευθέρωση του Θανάση Λερούνη από τα Καλάβρυτα, εθελοντή ανθρωπιστικής οργάνωσης, ο οποίος απήχθη στην περιοχή Τσιτράλ του βόρειου Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ζητούν οι απανταχού της γης Καλαβρυτινοί και όχι μόνο. Συγκεκριμένα στις 8 Σεπτεμβρίου, ομάδα ενόπλων μασκοφόρων Ταλιμπάν εισέβαλαν στο Πολιτιστικό Κέντρο των Καλάς, όπου διέμεινε ο κ. Λερούνης και ύστερα από αιματηρή συμπλοκή τον απήγαγαν στα βουνά του Αφγανιστάν. Οι απαγωγείς απαιτούν για την απελευθέρωση του λίτρα και την απελευθέρωση τριών κρατουμένων εξτρεμιστών.
Ο Έλληνας εθελοντής ζει στην κοιλάδα Καλάς τα τελευταία 15 χρόνια και ασχολείται με πολιτιστικά θέματα και θέματα της κοινότητας.
Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας, αλλά και όλοι οι απανταχού της γης Καλαβρυτινοί καλούν την Ελληνική Κυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παρέμβει για την άμεση απελευθέρωση του Θανάση Λερούνη και να «αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία των Καλάς και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς επειδή υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι ενέργειες αυτές των Ταλιμπάν συνδέονται και με εχθρική στάση και επιθετική συμπεριφορά απέναντι στους Καλάς λόγω των 'ιδιαιτεροτήτων' τους».Ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας Αθανάσιος Φραντζής, συμπαρίστατε στην οικογένεια του συμπατριώτη μας, και εκ μέρους του Δ.Σ. Καλεί όλα τα μέλη του Συλλόγου και τους απανταχού Έλληνες να στηρίξουν την προσπάθεια της οργάνωσης γιατροί του κόσμου για την άμεση συλλογή υπογραφών, με στόχο την απελευθέρωση του Καλαβρυτινού εθελοντή, ο οποίος τιμά την πατρίδα μας.Η υπογραφή σας είναι σημαντική στη διευθυνση, www.mdmgreece.gr
 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα