BREAKING NEWS

About

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Τα χορευτικά του Π.Σ. στην Αιγιαλεία !!

Μία μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα παιδιά του πυρόπληκτου Δ.Δ. Μελισσίων του Δήμου Αιγίου, διοργάνωσε την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος της Πάτρας σε συνεργασία με το Δήμο Αιγίου και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς και αλληλεγγύης. Η αναπάντεχη έκπληξη που επεφύλαξε η αντιπροσωπεία του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου στους μικρούς και μεγάλους κατοίκους των Μελισσίων, αγκαλιάστηκε θερμά απ’ όλους, καθώς όπως επισημάνθηκε είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια σημαντική εκδήλωση διοργανώνεται στην πυρόπληκτη περιοχή. Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου ξεκίνησε νωρίς το πρωί από την Πάτρα. Πρώτος της σταθμός, ήταν η ιστορική Ιερά Μονή Ταξιαρχών. Εκεί υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αρχιμανδρίτης π. Λεόντιος. Τα μέλη των χορευτικών και του Συλλόγου παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στη Μονή, δηλώνοντας εντυπωσιασμένοι από τις μοναδικές αγιογραφίες, αρκετές από τις οποίες είναι δωρεά Καλαβρυτινών. Ιδιαίτερα συγκινητική όμως, ήταν η αναφορά ενός εκ των μοναχών, ο οποίος είναι στη Μονή για περισσότερα από 50 χρόνια, ότι είναι απόγονος του ιδρυτή του Συλλόγου, Γεώργιου Στριφτόμπολα. Ο μοναχός μίλησε για τον πρόγονό του, καθηλώνοντας τα μέλη του Συλλόγου, που είχαν την ευκαιρία να μάθουν άγνωστες πτυχές της ζωής και της κοινωνικής δράσης του ιδρυτή του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας, το 1873. Η αντιπροσωπεία αναχώρησε για τα Μελίσσια, όπου στο Δημοτικό Σχολείο είχε προγραμματιστεί η εκδήλωση. Λόγω της βροχής, η εκδήλωση τελικά πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους τοπικούς φορείς, αλλά και τους κατοίκους του χωριού.
Τους χορευτές και τα μέλη του Συλλόγου υποδέχτηκαν, ο Δήμαρχος Αιγίου, Απ. Καραφωτιάς, η αντιδήμαρχος παιδείας και πολιτισμού Αιγίου, Άννα Σουφλή, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Αιγίου, Παναγιώτης Καραγκούνιας, ο αντιδήμαρχος Δ.Δ., Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, ο αντιδήμαρχος τεχνικής Υπηρεσίας Παναγιώτης Γούσας, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Μελισσίων, Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος, ο ιερέας του χωριού, ο δάσκαλος, οι μικροί μαθητές και οι κάτοικοι. Η προετοιμασία για την εκδήλωση είχε ξεκινήσει από νωρίς το πρωί. Ο Δήμος Αιγίου φρόντισε για την ηχητική κάλυψη, ενώ εξασφάλισε και κέτερινγκ για τους προσκεκλημένους, ενώ αντίστοιχα ο Π.Σ. είχε προετοιμάσει τα αναμνηστικά, τα οποία και επέδωσε στους «οικοδεσπότες».
Την εκδήλωση άνοιξε το παραδοσιακό χορευτικό τμήμα του Π.Σ. με τους φουστανελοφόρους να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων.
Αρχικά, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής, ο οποίος έκανε μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Συλλόγου, αλλά και στις δραστηριότητές του, δηλώνοντας την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό του για την απήχηση και τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν οι κάτοικοι της πυρόπληκτης περιοχής στην αντιπροσωπεία. Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Φραντζής, δεν αισθάνονται ξένοι στον τόπο της Αιγιάλειας, στον οποίο έζησαν και δημιούργησαν δεκάδες Καλαβρυτινοί, οι οποίοι εγκατέλειπαν τις ορεινές για τις πεδινές περιοχές. Στη συνέχεια, μίλησε ο Δήμαρχος Αιγίου, Απόστολος Καραφωτιάς, ο οποίος δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής του Συλλόγου, λέγοντας πως παρακολουθεί με ενδιαφέρον και υπερηφάνεια τη δράση του, ενώ τόνισε πως θα βρίσκεται δίπλα του. Ο πρόεδρος του Π.Σ. έδωσε στον κ. Καραφωτιά το λάβαρο του Συλλόγου, το οποίο όπως είπε, κοσμεί δεκάδες Δημαρχεία της Ελλάδος και του εξωτερικού.
Τον Π.Σ. ευχαρίστησε και η αντιδήμαρχος, Άννα Σουφλή, η οποία ανέφερε πως τέτοιες εκδηλώσεις αποδεικνύουν το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα παιδιά και τους νέους. Η κα Σουφλή έδωσε στον πρόεδρο του Π.Σ. ένα βιβλίο για το Αίγιο, ενώ αντίστοιχα ο κ. Φραντζής της επέδωσε το έμβλημα των χορευτικών.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Αιγίου Παναγιώτης Καραγκούνιας, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του για συνέχιση και εντατικοποίηση της συνεργασίας με τον Π.Σ. και επέδωσε στο Σύλλογο μια εικόνα της Παναγίας Τρυπητής. Για εκδηλώσεις που δίνουν χαρά στους κατοίκους των Δ.Δ. έκανε λόγο και ο αντιδήμαρχος Δ.Δ. συγχαίροντας το Σύλλογο για την παρουσία του. Τέλος, ο πρόεδρος του Τ.Σ., κ. Σωτηρόπουλος δήλωσε ενθουσιασμένος από την παρουσία των χορευτικών και επεσήμανε πως τέτοιες εκδηλώσεις προάγουν την παράδοση και την ιστορία του τόπου. Μετά τις ομιλίες ο Π.Σ. και οι τοπικοί φορείς μοίρασαν δώρα σε όλους τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μελισσίων, οι οποίοι ανταπέδωσαν με το ζεστό χαμόγελό τους και τη χαρά που είχε σχηματιστεί στα πρόσωπά τους. Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι αργά το μεσημέρι, οπότε η αντιπροσωπεία αναχώρησε για το Διακοπτό με επόμενο σταθμό το ιστορικό τρενάκι του Οδοντωτού. Τα μέλη των χορευτικών και του Π.Σ. με τον Οδοντωτό ταξίδεψαν στα Καλάβρυτα, έχοντας την ευκαιρία να θαυμάσουν την άγρια ομορφιά του Βουραϊκού και του Φαραγγιού. Η αντιπροσωπεία μετά από μία βόλτα στο κέντρο της πόλης, όπου και έγιναν τα καθιερωμένα ψώνια, κατέληξε στο καφέ «Ερμείδης». Εκεί οι χορευτές και τα μέλη του Συλλόγου έστησαν ένα τρικούβερτο γλέντι μέχρι αργά το απόγευμα, οπότε και πήραν το δρόμο της επιστροφής για την Πάτρα, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη παραδοσιακής τους εξόρμηση.

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Χρόνια πολλά πρόεδρε !!

Τις 18 Ιανουαρίου εορτή του Αγίου Αθανασίου και γιόρταζε και ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας Αθανασίου Φραντζή. Ημέρα Κυριακή και η επόμενη εργάσιμη, γι΄αυτό μετέφερε το εορταστικό γλέντι την Παρασκευή 23 στο κέντρο ΄΄ΑΝΕΦΗ΄΄. Το κέντρο υπέροχο, η εξυπηρέτηση άριστη, ενώ το κρασί έρεε άφθονο και οι μεζέδες ζεστή, έκαναν γρήγορα όλους να έρθουν γρήγορα στο κέφι. Ήταν μια καλή ευκαιρία να συγκεντρωθούν δεκάδες μέλη των χορευτικών να ευχηθούν στον πρόεδρο και να διασκεδάσουν, να χορέψουν και να ξεφαντώσουν μέχρι το πρωί του Σαββάτου, αφού στο κέντρο υπήρχε ορχήστρα. Το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο π. Βουλευτής Αντιπρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Νίκος Νικολόπουλος, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Δημοτικός Σύμβουλος Πάτρας Σπύρος Πολίτης, οι Δημοσιογράφοι Μαρία Ορφανού και Χρήστος Σταθόπουλος κ.λ.π.
Κρασί άφθονο και η παρέα όπως σε παλιές καλές εποχές.
Δεκάδες χορευτές στο γιορτινό τραπέζι.
Ο πρόεδρος σ΄ένα βαρύ ζεϊμπέκικο.
Χορός μέχρι το πρωί.Ο πρόεδρος και ο Δημήτρης σ΄ένα χασάπικο.
Ο Αντώνης και η Χριστιάνα ξεφαντώνουν επάνω στις Καρέκλες.

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009







Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Τα χορευτικά στα Μελίσσια!!!

Το πυρόπληκτο χωριό Μελίσσια του Δήμου Αιγίου θα επισκεφτούν τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας και θα συνδιοργανώνουν παραδοσιακή εκδήλωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δήμο Αιγίου (Δ.Ε.Π.Α. και Αντιδημαρχία Πολιτισμού Αιγίου) και το συμβούλιο του τοπικού Διαμερίσματος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 11 π.μ.Σύμφωνα με το πρόγραμμα το γκρουπ των χορευτών και συνοδών, θα ξεκινήσει την επίσκεψη με εκκλησιασμό στην Ιερα Μονη Παμμεγίστων Ταξιαρχών
και αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία θα επισκεφτεί το χωριό Μελίσσια προκειμένου να συμμετέχει στην εκδήλωση.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κόψιμο βασιλόπιτας.
>Ανταλλαγή αναμνηστικών από τους συνδιοργανωτές.
>Προσφορά δώρων στους μαθητές του Σχολείου από τον Π.Σ.
>Προσφορά μπουφέ από το Δήμο Αιγίου.
>Παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά του Π.Σ.και τέλος γλέντι και χορός για όλους.
Ώρα 13,30 τέλος εκδήλωσις.
14,10 το γκρουπ με τον Οδοντωτό θα ξεκινήσει από το Διακοφτό και θα επισκεφτούν τα Καλάβρυτα.

 

2000 Καλαβρυτινοί στην πίτα !!!


«Λαοθάλασσα» στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου! Για ακόμη μία φορά αποδείχτηκε η τεράστια απήχηση του Συλλόγου, ο οποίος πλέον για τις εκδηλώσεις του θα πρέπει να αναζητά χώρους διαστάσεων γηπέδου! Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 14 Ιανουαρίου στο «Αστήρ» εξελίχθηκε σ’ ένα παγκαλαβρυτινό συναπάντημα, με την αίθουσα του ξενοδοχείου να είναι τελικά πολύ μικρή για να φιλοξενήσει τα περισσότερα από 2.000 άτομα που ανταποκρίθηκαν στο πρώτο κάλεσμα του Συλλόγου για το 2009. Το νέο έτος απ’ ότι φαίνεται ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για τον ιστορικό Σύλλογο, ο οποίος έχει καταφέρει να μετατρέπει κάθε του εκδήλωση στο μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Αχαΐας. Για περισσότερες από τέσσερις ώρες οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με παλιούς τους γνώριμους και συγχωριανούς, να απολαύσουν το πρόγραμμα που τους κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον, αλλά και να συμπαρασυρθούν στα βήματα της παράδοσης και του χορού, με «οδηγό» τους φουστανελοφόρους του Συλλόγου.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία του Μητροπολίτη Πατρών, κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος και ευλόγησε τη βασιλόπιτα, συγχαίροντας το Σύλλογο για την έντονη και σπουδαία δράση του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως παρακολουθεί τις δραστηριότητές του με υπερηφάνεια.
Επίσης, ξεχωριστές ήταν οι στιγμές βράβευσης της Μαρίας Μασσαρά η οποία με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ανακηρύχθηκε σε Επίτιμη Πρόεδρο του Συλλόγου, αλλά και του πολιτευτή, Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλου, ο οποίος στηρίζει ενεργά τον ιστορικό σύλλογο.
Την πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση άνοιξαν τα χορευτικά τμήματα του Π.Σ. που παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων, ενώ στη συνέχεια τη «σκυτάλη» πήρε η Πολυφωνική Χορωδία Πατρών που έψαλε τα κάλαντα και απέδωσε πρωτοχρονιάτικα τραγούδια. Ακολούθως ο Μητροπολίτης Πατρών, κ. Χρυσόστομος ευλόγησε τη βασιλόπιτα του Συλλόγου, το πρώτο κομμάτι της οποίας, ως είθισται έκοψε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής αφιερώνοντάς το σε όλα τα μέλη, τους καταγομένους από τη τ. επαρχία Καλαβρύτων και τους απανταχού Καλαβρυτινούς.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ
Πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Φραντζής, ο οποίος αφού ευχήθηκε για το νέο έτος, έκανε ένα σύντομο απολογισμό δράσης του 2008 και ανακοίνωσε τα επόμενα σχέδια του ιστορικού συλλόγου. Όπως είπε, η χρονιά που πέρασε ήταν από τις σημαντικότερες των τελευταίων χρόνων, καθώς το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου ανανεωμένο και με όρεξη για προσφορά και μεράκι για δράση, σε κλίμα ενότητας διοργάνωσε με πρωτοφανή επιτυχία και απήχηση δεκάδες εκδηλώσεις, παίρνοντας τη δύναμη να συνεχίσει.
Ο κ. Φραντζής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή των χορευτικών του Π.Σ. σε δεκάδες εκδηλώσεις στο εξωτερικό και την Ελλάδα, ενώ όπως ανακοίνωσε ήδη προετοιμάζονται και νέα ταξίδια στην Ευρώπη κι όχι μόνο. «Καταφέραμε να προβάλουμε το Σύλλογό μας, την Πάτρα μας, τον τόπο καταγωγής μας, την επαρχία Καλαβρύτων αλλά και όλη την Ελλάδα αναδεικνύοντας την ιστορία και τη λαϊκή μας παράδοση. Με την άρτια οργάνωσή μας, τη σοβαρότητα, τις χειροποίητες φορεσιές, αλλά κυρίως με την καλή προετοιμασία των χορευτών μας καταφέραμε να αποσπάσουμε τα πιο κολακευτικά σχόλια των διοργανωτών σε όσες εκδηλώσεις κι αν συμμετείχαμε. Η χρονιά που πέρασε ήταν εντυπωσιακή. Δημιουργήσαμε πολλά νέα τμήματα χορευτικών, στα οποία σήμερα συμμετέχουν περισσότερα από 500 άτομα από 5 έως 70 ετών, ενώ πλέον έχουμε στη διάθεσή μας πέντε τμήματα παραστάσεων, συμμετέχοντας έτσι σε πέντε διαφορετικές εκδηλώσεις, ταυτόχρονα», επεσήμανε ο κ. Φραντζής. Όσον αφορά στις επόμενες προγραμματισμένες δράσεις του Π.Σ., ο πρόεδρος ανακοίνωσε πως στις 25 Ιανουαρίου ο Σύλλογος έχει προγραμματίσει επίσκεψη στους πυρόπληκτους της Αιγιαλείας, στο χωριό Μελίσσια, ενώ ο ετήσιος αποκριάτικος χορός θα γίνει την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στο κέντρο «ΑΠΟΘΕΩΣΗ». Ακόμη, ανακοινώθηκε πως τα χορευτικά του Π.Σ. προετοιμάζουν ήδη την παρουσία τους στο Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Λυών και τις Βρυξέλλες, ενώ έχουν δεχτεί πρόσκληση και για την Ιταλία, τη Σερβία και τη Ρουμανία. Τέλος, ο κ. Φραντζής ανακοίνωσε πως από την ερχόμενη εβδομάδα και μετά από συνεργασία με τον ΟΝΑΠ, ξεκινά στο Σύλλογο και τμήμα γυμναστικής.
ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος τίμησε για την προσφορά τους, τη Μαρία Μασσαρά και τον Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο. Μάλιστα, η κ. Μασσαρά ανακηρύχθηκε και σε επίτιμη πρόεδρο του Π.Σ. Λαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή η τιμητική διάκριση και ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς της, τόσο τον πρόεδρο Αθ. Φραντζής, όσο και το Δ.Σ., λέγοντας: «Αυτή η διάκριση είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερα τιμητική, γιατί προέρχεται από έναν ιστορικό σύλλογο, τον Π.Σ., ο οποίος με τη δράση του έχει αναδειχτεί ως ο κορυφαίος φορέας πολιτισμού σε όλη την Πελοπόννησο. Αγαπώ και σέβομαι τα Καλάβρυτα, την ιδιαίτερη πατρίδα μας και δεν νομίζω ότι εμείς οι Καλαβρυτινοί είμαστε περισσότερο ή λιγότερο ο ένας από τον άλλο πατριώτες. Το έχουμε αποδείξει και το αποδεικνύουμε καθημερινά. Αγαπάμε τον τόπο μας και δεν δεχόμαστε εκπτώσεις, γιατί συμφωνούμε όλοι ό,τι στον πατριωτισμό δεν χωρούν εκπτώσεις. Σας ανταποδίδω την τιμή και την αγάπη σας. Άλλωστε μας δένει όλους η αγάπη μας για τα ιερά μας χώματα που είναι ποτισμένα με ιδρώτα για επιβίωση, αίμα για την ελευθερία και δάκρυα για τα ξενιτεμένα μας παιδιά».
Τιμητική χαρακτήρισε τη βράβευσή του και ο πολιτευτής, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος τιμήθηκε από τον Π.Σ. για την προσφορά του στο Σύλλογο και την παράδοση του τόπου μας. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, τόνισε πως το έργο του Συλλόγου είναι ανεκτίμητο και σπουδαίο και γι’ αυτό τον καμαρώνει όλη η Αχαΐα κι όχι μόνο. Μάλιστα, ανέφερε πως η τιμητική πλακέτα που παρέλαβε ανήκει και στον πρώην Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Άρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος επίσης στήριξε ενεργά το Σύλλογο.
Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ 

Στη συνέχεια όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων και Αρχών που παρέστησαν στην εκδήλωση, έκοψαν το καθιερωμένο κομμάτι της βασιλόπιτας. Ανάμεσά τους και οι πρώην πρόεδροι αλλά και οι Επίτιμοι πρόεδροι του Π.Σ. Να σημειωθεί, πως ο τυχερός του φλουριού θα κέρδιζε ένα χρυσό Κωνσταντινάτο, προσφορά του Αργυροχρυσοχοείου Χ. Βελτσίστα.
ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ
Στην εκδήλωση που έκλεισε με παραδοσιακούς και άλλους χορούς από τα χορευτικά του Π.Σ., παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής, Ν. Τσούκαλης, ο Δήμαρχος Παΐων Κ. Ασημακόπουλος, ο π. βουλευτής Ν. Νικολόπουλος, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Αχαΐας, αντινομάρχης Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δήμαρχου Πατρέων, αντιδήμαρχος Νικόλαος Τζανάκος, ο εκπρόσωπος του Δήμαρχου Καλαβρύτων, αντιδήμαρχος Αναστάσιος Πλώτας, οι πολιτευτές Ασπ. Ρηγοπούλου, Μαρία Θωμά, Δ. Τριανταφυλλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πατρέων Γιώργος Ζαφειρόπουλος, οι νομαρχιακοί σύμβουλοί Γ. Χρυσανθακοπούλου, Αθανάσιος Κυριακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Φαρρών, Ν. Στάμος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσάτιδας Αναστασία Τογιοπούλου, η πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ Ελένη Δάσσιου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πατρέων, Αν. Σπηλιωτακάρα, Μ. Σταματιάδου, Σπ. Πολίτης, εκπρόσωπος του Δημάρχου Κλειτορίας, ο π. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Περ. Λυμπέρης, ο Διοικητής του ΚΕΤΧ Ταξίαρχος Αθανάσιος Μουρίκης, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας Ανδρέας Παναγόπουλος, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Νικόλαος Καρακίτσος, αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Σ, ο εκπρόσωπος του π. Υπουργού Ανδρέα Ζαΐμη, Β. Χρόνης, οι διαμερισματικοί Σύμβουλοι Ασπασία Καρέλα, Ελένη Πανίτσα, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Νέου Κομπηγαδίου Νικόλαος Πετρόπουλος, ο πρόεδρος των Πολυτέκνων Καλαβρύτων Χαρίλαος Ερμείδης, οι πρώην πρόεδροι του Συλλόγου Νικόλαος Ζαφειρόπουλος και Γεράσιμος Ρηγόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτο Αντικωφωτικής Δημήτριος Σκαναβής, οι πρόεδροι Συλλόγων, Βάλτας Καλαβρύτων Γεώργιος Μετζελόπουλος, Μπεγουλακίου Μαρία Κανελλοπούλου, Κερτεζιτών Δημ. Κούρτης, Λειβαρτζινών Ιωάννης Βλάχος, Ναυπακτίων, Αρκάδων Πάτρας, Μουσικοχορευτικού «Αριστείδης Μόσχος», Κωνσταντίνος Κούρτης, Κάπελης Ηλείας Παν. Αλμπάνης, αντιπροσωπεία των Αιτωλοακαρνάνων με επικεφαλής τον Γεώργιο Σώλο και πλήθος κόσμου. Ευχητήριες επιστολές απέστειλαν, ο Υφυπουργός Μεταφορών, Μιχ. Μπεκίρης, οι βουλευτές, Ν. Ράγιου, Ν. Παπαδημάτος, Απ. Κατσιφάρας και Μ. Βέρρας και ο πρ. βουλευτής, Θ. Βασιλείου.

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Τα χορευτικά στην Αιγιαλεία....!!

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΗΤΑΣ 2009!!



------¨Ολες οι φωτογραφίες ------

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Έψαλαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα !!

Πιστοί στο εορταστικό ραντεβού τους με τους φορείς του Νομού, τα μέλη του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας επισκέφθηκαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τον Μητροπολίτη Πατρών, κ. Χρυσόστομο, τον Νομάρχη Αχαΐας, Δ. Κατσικόπουλο, τον Δήμαρχο Πατρέων, Α. Φούρα και τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ. Σπύρο Σπυρίδων, όπου και έψαλαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές. Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος διατηρεί άριστες επαφές με όλους τους φορείς του Νομού, με τους οποίους και έχει αγαστή συνεργασία στην προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και προβολής της Αχαΐας. Ο Μητροπολίτης ευλόγησε τα μέλη των χορευτικών, δίνοντας για ακόμη μία φορά τα συγχαρητήριά του στον Π.Σ. για την έντονη πολιτιστική και κοινωνική του δράση, ενώ από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πατρέων, Α. Φούρας
δήλωσε υπερήφανος για την παρουσία των φουστανελοφόρων, που όπως είπε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Μάλιστα, με αφορμή την επίσκεψή της στο Δημαρχείο, η αντιπροσωπεία του Π.Σ. επαναδιατύπωσε στον Δήμαρχο το αίτημά της για την παραχώρηση επιπλέον χώρων στο κτίριο χοροδιδασκαλίας, λαμβάνοντας τη δέσμευση του κ. Φούρα για άμεση εξέταση του αιτήματος. Στη Νομαρχία, τους χορευτές υποδέχτηκαν οι αντινομάρχες, οι οποίες μοίρασαν γλυκίσματα και συγχαρητήρια για την έντονη και πλούσια δράση του Π.Σ. όχι μόνο στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής, αλλά και στην προβολή του Νομού σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο. Συγχαρητήρια δέχτηκαν οι χορευτές και από τον Περιφερειάρχη, κ. Σπυρίδων, ο οποίος ανέφερε πως παρακολουθεί τις δράσεις του Συλλόγου και έχει μείνει εντυπωσιασμένος απ' αυτές.

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Πρόσκληση

Ο πρόεδρος Αθανάσιος Φραντζής και το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας εκφράζοντας τις θερμότερες ευχές τους, για ένα 2009 γεμάτο Υγεία, Αγάπη, Οικογενειακή Ευτυχία και Επαγγελματική Δημιουργία σε ένα κόσμο καλύτερο για όλους, σας καλεί στη κοπή της βασιλόπιτας που θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου ΄΄ΑΣΤΗΡ΄΄ (Αράτου και Αγίου Ανδρέου) στην Πάτρα την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 6.30 μ.μ. Την βασιλόπιτα θα ευλογήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ενώ θα πάρει μέρος η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας, με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας με παραδοσιακούς χορούς.
Το Δ.Σ.

Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση

Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και παιδικά χαμόγελα «πλημμύρισε» το βράδυ του Σαββάτου η αίθουσα εκμάθησης χορών του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, στο πλαίσιο της γιορτής που διοργάνωσε το Δ.Σ. για τους μικρούς χορευτές. Τα μικρότερα μέλη των χορευτικών του Π.Σ. έψαλαν τα κάλαντα, είπαν ποιήματα, τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και μοίρασαν χαμόγελα ευχαρίστησης, όταν τους επισκέφθηκε ο Άγιος Βασίλης, καθώς σε όλα τα παιδιά μοιράστηκαν πλούσια δώρα. Στη συνέχεια, οι λιλιπούτειοι χορευτές έδωσαν παραδοσιακή «νότα» στη χριστουγεννιάτικη γιορτή, καθώς χόρεψαν χορούς απ’ όλη την Ελλάδα δίνοντας μετά από λίγο τη «σκυτάλη» στους μεγαλύτερους χορευτές, οι οποίοι και έστησαν ένα μεγάλο γλέντι που κράτησε μέχρι πρωίας.
Γλυκίσματα, αναψυκτικά, πλούσια εδέσματα και ψητοί μεζέδες γέμισαν τα τραπέζια που είχαν στηθεί στη μεγάλη αίθουσα χοροδιδασκαλίας, ενώ όλοι διασκέδασαν με την ψυχή τους και ευχήθηκαν και του χρόνου.

Επίσης τα μέλη των χορευτικών του Π.Σ. είχαν και την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Νέα Μεσημβρια

Ιδιαίτερα τιμητική για τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, αλλά και για το Νομό ήταν η συμμετοχή 50μελούς αντιπροσωπείας από την Αχαΐα στο 4ο Συναπάντημα Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας, καθώς οι Αχαιοί χορευτές ήταν οι μόνοι που προσκλήθηκαν από τη Νότια Ελλάδα. Η τιμητική αυτή συμμετοχή των χορευτικών του Π.Σ. ανάμεσα σε εκατοντάδες χορευτικά τμήματα από τη Βόρεια Ελλάδα, είναι η απόδειξη των μοναδικών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο Σύλλογος με πολιτιστικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καταδεικνύοντας παράλληλα την αναγνώρισή του. Τα χορευτικά του Π.Σ. αλλά και όλα τα μέλη της αχαϊκής αντιπροσωπείας έτυχαν θερμής υποδοχής από τους διοργανωτές, οι οποίοι τους επεφύλασσαν ακόμη μία τιμητική διάκριση. Εκτός από την ιδιαίτερη αναφορά που έγινε στους Αχαιούς «κήρυκες» της πολιτισμικής μας κληρονομιάς κατά την παρουσίαση των φορέων που συμμετείχαν στο Συναπάντημα, τα χορευτικά του Π.Σ. είχαν τη δεύτερη θέση, μετά τους οικοδεσπότες, στη σειρά παρέλασης των χορευτών, η οποία προηγήθηκε της κεντρικής εκδήλωσης. Πάντως, τα μέλη των χορευτικών έγιναν για ακόμη μία φορά «πρεσβευτές» της αχαϊκής παράδοσης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και αφήνοντας ενθουσιασμένες τις Αρχές και τους φορείς της Μακεδονίας με τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη να συγχαίρει και προσωπικά τους φουστανελοφόρους, οι οποίοι ξεχώρισαν μέσα στην «πανδαισία» ηχοχρωμάτων και χορών που «πλημμύρισαν» τη Νέα Μεσημβρία, όπου και έγινε η εκδήλωση σε συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Μεσημβρίας, της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η αχαϊκή αντιπροσωπεία αναχώρησε από την Πάτρα το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Μετά από ολιγόλεπτες στάσεις έφθασαν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη. Εκεί μετέβησαν και κατέλυσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, όπου μετά από λίγες ώρες ξεκούρασης το απόγευμα ξεναγήθηκαν στο κέντρο της πόλης. Επισκέφθηκαν την πλατεία Αριστοτέλους, τον Λευκό Πύργο και την αγορά της Θεσσαλονίκης, ενώ το βράδυ μετέβησαν σε κοσμικό κέντρο. Μια βραδιά άκρως παραδοσιακή, με παρουσίαση χορών, τραγούδι και γλέντι. Την επόμενη ημέρα το πρωί, αρκετά μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν τον Ιερό ναό Αγίου Δημητρίου και παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία. Στη συνέχεια και αφού οι χορευτές φόρεσαν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες επισκέφθηκαν και πάλι τον Λευκό Πύργο, για τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες. Έκπληκτοι οι Θεσσαλονικείς είδαν τους φουστανελοφόρους, τους οποίους συνεχάρησαν για την προσπάθειά τους να διατηρήσουν την πολιτισμική μας κληρονομιά και έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί τους.
ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ
Ακολούθως η αποστολή αναχώρησε για τη Νέα Μεσημβρία, όπου και θα γινόταν το Συναπάντημα. Εκεί τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μεσημβρίας Λευτέρης Μαργαρίτης , ο οποίος και τους οδήγησε στο κεντρικό σημείο υποδοχής, όπου είχαν συγκεντρωθεί όλα τα χορευτικά τμήματα. Μετά από λίγο ξεκίνησε η μεγάλη παρέλαση χορευτών, οι οποίοι με τα λάβαρά τους και συνοδεία μουσικών οργάνων έφθασαν στην κεντρική πλατεία, όπου και άρχισε να ξετυλίγεται ένα μοναδικό «γαϊτανάκι» χορών από τη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο με εκπρόσωπο τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο.
Ήταν πραγματικά μία ξεχωριστή, μεγαλειώδης εκδήλωση με τη συμμετοχή περισσότερων από 5.000 ατόμων και τουλάχιστον 100 Συλλόγων της Βορείου Ελλάδος.
Στην εκδήλωση απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα χορευτικά του Π.Σ. και τα συνεχάρη. Μάλιστα ο κ. Ψωμιάδης χόρεψε μαζί με τους φουστανελοφόρους, οι οποίοι για ακόμη μία φορά ανέδειξαν την ελληνική λεβεντιά και την πολιτισμική μας παράδοση. Ακολούθησε η καθιερωμένη ανταλλαγή αναμνηστικών. Στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μεσημβρίας με εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι κυρίες του Συλλόγου. Νωρίς το απόγευμα η αχαϊκή αντιπροσωπεία πήρε το δρόμο της επιστροφής και έφθασε στην Πάτρα αργά το βράδυ.
«Ήταν μεγάλη τιμή για τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο, να είναι ο μοναδικός προσκεκλημένος Σύλλογος από όλη τη Νότια Ελλάδα στο Συναπάντημα των Πολιτιστικών Συλλόγων της Μακεδονίας. Παράλληλα, η πρόσκληση των χορευτικών του Συλλόγου μας, αποτελεί για εμάς αναγνώριση στο έργο που επιτελούν εδώ και χρόνια τα παιδιά μας. Θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου για τη δράση του Συλλόγου και των χορευτικών του τμημάτων, που για ακόμη μία φορά πρόβαλαν την πολιτισμική μας κληρονομιά, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, αλλά και την Αχαΐα συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη του Νομού», δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, Αθανάσιος Φραντζής.

Η Επιστροφή μας από την Ρώμη


Στην «αιώνια πόλη», τη μητρόπολη του κόσμου όπως την αποκαλούν, τη Ρώμη, αλλά και στο προστατευόμενο από την UNESCO, Αλμπερομπέλλο, έλαμψε τα φετινά Χριστούγεννα το «άστρο» των χορευτικών τμημάτων του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας.
Τα μέλη των χορευτικών πραγματοποίησαν μία ακόμη επιτυχημένη εξόρμηση στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ιταλία, όπου βρέθηκαν για να συμμετάσχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, το πενθήμερο 26 με 31 Δεκεμβρίου 2007.
Η αχαϊκή αντιπροσωπεία εκπροσώπησε για άλλη μία φορά επάξια την ελληνική λεβεντιά μεταφέροντας στη γείτονα χώρα την πολιτισμική μας κληρονομιά και κουλτούρα. Η αποστολή αναχώρησε από την Πάτρα στις 26 Δεκεμβρίου και με το πλοίο της γραμμής έφθασε στο Μπάρι για να μεταβεί στη συνέχεια οδικώς στη Ρώμη.

Και του Χρόνου!


Ιδιαίτερα τυχερή ήταν η Ειδική Γραμματέας του Δ.Σ. του Π.Σ., Χριστιάνα Σπηλιώτη, η οποία κέρδισε το φλουρί της βασιλόπιτας που έκαψαν εν πλω ο καπετάνιος και το πλήρωμα του SUPERFAST ΙV, με το οποίο ταξίδεψε στην Ελλάδα από την Ιταλία, η αχαϊκή αποστολή. Η κ. Σπηλιώτη ήταν η τυχερή της βραδιάς, ενώ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της όταν παρέλαβε από τον πλοίαρχο το χρυσό γούρι του 2008 που αντιστοιχούσε στο φλουρί. Εμείς της ευχόμαστε συγχαρητήρια, να είναι πάντα άξια και δυνατή και με υγεία και ευτυχία ο νέος χρόνος!
 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα