BREAKING NEWS

About

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Φυλο 29 Οκτώμβριος





Για να την κατευάσετε πατήστε εδώ

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΤΕΙ !!!


Η αγωνία και το ειλικρινές ενδιαφέρον όλων των συλλόγων και των φορέων της τέως επαρχίας Καλαβρύτων για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την ανάδειξη των ιδιαίτερων ιστορικών της στοιχείων και την απόκρουση της «επίθεσης» που δέχεται σε ιστορικό επίπεδο, κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας, σε συνεργασία με τους Δήμους Πατρέων, Καλαβρύτων, Παΐων, Αροανίας και Κλειτορίας και δεκάδες τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.
Ο σεβασμός στην εθελοντική προσπάθεια, η διαφύλαξη των τοπικών πολιτιστικών ιδιωμάτων, η ανάγκη ανάπτυξης αγαστής συνεργασίας με τους τοπικούς συλλόγους, την Αυτοδιοίκηση, αλλά και τους φορείς της Πολιτείας και η άμεση ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση των προσπαθειών υποβάθμισης των ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην τέως επαρχία Καλαβρύτων, ήταν οι προϋποθέσεις που έθεσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι στην ημερίδα για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών που θα γίνουν στην κατεύθυνση διάσωσης της παρακαταθήκης του τόπου. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκαν δύο συντονιστικές επιτροπές που θα έχουν αμφίδρομη πληροφόρηση και θα αναλάβουν να καταρτίσουν ένα αρχικό σχέδιο δράσης.
Στην ημερίδα επισημάνθηκε πως η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί στοιχείο που προσδιορίζει την ιστορική ταυτότητα κοινωνικών ομάδων και εθνών και σε κάθε περίπτωση η διαφύλαξη της πολιτιστικής συνείδησης ενισχύει τη διατήρηση της ιστορικής τους συνέχειας.
Το προεδρείο της ημερίδας, που αποτελούσαν ο Δήμαρχος Παΐων, Κ. Ασημακόπουλος, η Γραμματέας της Π.Ε.Κ.Α, Μαρία Δαφαλιά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλειτορίας, Περικλής Λυμπέρης και ο πρόεδρος του Π.Σ. Αθανάσιος Φραντζής εξέφρασε την ικανοποίησή του, όχι μόνο για τη μεγάλη συμμετοχή και το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι φορείς, αλλά και για τις προτάσεις που κατατέθηκαν. Όπως είπαν, ήταν μια συνάντηση με άριστες εντυπώσεις, γόνιμο προβληματισμό και άμεσα αποτελέσματα.
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Ανδρέας Φούρας στη σύντομη τοποθέτησή του, τόνισε πως θα στηρίξει ενεργά όσες πρωτοβουλίες αναληφθούν για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΤΕΙ 

Στη διάρκεια της ημερίδας αποφασίστηκε να συγκροτηθούν δύο συντονιστικές επιτροπές που θα αναλάβουν την ενεργοποίηση και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η μία εκ των δύο αυτών επιτροπών, θα συνεργάζεται και θα συντονίζει τις δράσεις και τον αγώνα των φορέων της τέως επαρχίας Καλαβρύτων και των απανταχού Καλαβρυτινών για την αντιμετοπηση της συνεχούς και συστηματικής επιχειρούμενης διαστρέβλωσης της ελληνικής ιστορίας.
Στην επιτροπή αυτή, προτάθηκε να συμμετέχουν, ο Νομάρχης Αχαΐας, οι Δήμαρχοι Πατρέων, Αιγίου, Καλαβρύτων, Παΐων, Αροανίας και Κλειτορίας, εκπρόσωποι του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, της Π.Ε.Κ.Α και της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Αθηνών.
ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ
Ο ρόλος της δεύτερης επιτροπής θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης της τέως επαρχίας, με την έκδοση ενός πολύπτυχου ενημερωτικού εντύπου που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνουν όλοι οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στους τέσσερις Δήμους της πρ. επαρχίας Καλαβρύτων, της δημιουργίας ενός DVD στο οποίο θα καταγράφονται τα θρησκευτικά, ιστορικά και φυσικά μνημεία της περιοχής, καθώς και η έκδοση ενός λευκώματος με τα ιστορικά στοιχεία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χωριού.
Στην επιτροπή αυτή, συμμετέχουν οι πρόεδροι του Π.Σ. Αθανάσιος Φραντζής, Παϊων Γεώργιος Παλαιολογόπουλος, Αγριδιωτών Αροανίας Αθανάσιος Χρυσανθόπουλος, Κάτω Βλασίας Ειρήνη Μητροπούλου, Δρυμού Κλειτορίας Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Δροσάτου Αντώνης Παπαχριστόπουλος και Προφήτη Ηλία Χαράλαμπος Πλώτας.
Επίσης αποφασίστηκε να γίνει η αδελφοποίηση του Ιστορικού Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας με την Ιστορική Ελληνική Κοινότητα Ιάσιου Ρουμανίας, γιατί στο Ιάσιο σχεδιάστηκε η έναρξη της επανάσταση του 1821 και ετέθη επικεφαλής του αγώνα ως αρχιστράτηγος ο Αλέξανδρος Υψηλάντης.
Στην ημερίδα απέστειλε χαιρετιστήριο μήνυμα συμπαράστασης και αγώνα ο επιφανής συμπατριώτης μας , Θεόδωρος Σπυρόπουλος κάτοικος Σικάγο Συντονιστής περιφέρειας ΗΠΑ του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Αποδήμων Καλαβρυτινών.
ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ
Στην ημερίδα παρέστησαν το σύνολο των εκπροσώπων φορέων και συλλόγων που είχαν προσκληθεί από τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο και συγκεκριμένα, Αγριδιωτών Αθανάσιος Χρυσανθόπουλος, Γκερπεσιωτών Χαράλαμπος Πλώτας, Δροσάτου Αντώνης Παπαχριστόπουλος, Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών Γεώργιος Φωτόπουλος, Κάτω Βλασίας Ειρήνη Μητροπούλου και Μαρία Καρναβά, Κάτω Δρυμός Ιωάννης
 Παναγιωτόπουλος, Κερτεζιτών Γεώργιος Χασαπόπουλος, Κλειτορίας Γεώργιος Αγγελόπουλος, Λιβαρντζινών Ιωάννης Βλάχος, Λεχουριτών Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, Μανεσιωτών Κωνσταντίνος Τζούρας, Μικροποντιωτών Θάνος Φραντζής, Μπουμπουκιωτών Βασίλης Σταθούλιας, Σειραίων Πάτρας Σάκης Μεντζελόπουλος, Σουβαρδιωτών Σταματία Φατούρου, Τρεχλού Παντελής Χρυσανθακόπουλος και Φλαμπουριωτών Ευάγγελος Δημόπουλος. Συμμετείχαν επίσης οι: π. Βασίλειος Πατσός, ο Αντιδήμαρχος Πατρέων Γεώργιος Ζαφειρόπουλος, η διαμερισματική σύμβουλος Κ.Δ. Πάτρας Ασπασία Καρέλα, ο διευθυντής Τ.Π. & Δανείων Πάτρας Φωκίων Χολιαστός, Ανδρέας Τζούδας, Χρίστος Χαμακιώτης, Ηλίας Κωσταντινόπουλος, Νικολίτσα Βλάντη και σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του Π.Σ.

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Ημερίδα για την πολιτιστική παράδοση της π. επαρχίας Καλαβρύτων !!!


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Προς
Νομάρχη Αχαΐας κ. Δημήτριο Κατσικόπουλο
Δημάρχους, Πατρέων κ. Ανδρέα Φούρα
Καλαβρύτων κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο
Αροανίας κ. Ιωαννη Φιλιππόπουλο
Παϊων κ. Κωνσταντίνο Ασημακόπουλο
Κλειτορίας κ. Ανδρέα Δημόπουλο
Προσωπικότητες επαρχίας Καλαβρύτων.
Προέδρους και διοικητικά συμβούλια Πολιτιστικών Συλλόγων επαρχίας Καλαβρύτων
Σύλλογο Άνω Βλασίας
Σύλλογο Αγριδιωτών
Σύλλογο Αρμπουναίων
Σύλλογο Βάλτας
Σύλλογο Γκερπεσιωτών
Σύλλογο Γουμένισσας
Σύλλογο Δροσάτου
Σύλλογο Δουμενών
Σύλλογο Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών
Σύλλογο Καρουσιωτών
Σύλλογο Κάτω Βλασίας
Σύλλογο Κάτω Δρυμός
Σύλλογο Κάτω Ζαχλωρούς
Σύλλογο Κερτεζητών Πάτρας
Σύλλογο Κερτεζητών Αθήνας
Σύλλογο Κλειτορίας
Σύλλογο Κορφών
Σύλλογο Λειβαρντινών
Σύλλογο Λεχουριτών Σύλλογο Μανεσιωτών
Σύλλογο Μικροποντιωτών
Σύλλογο Μεγαλοποντιωτών
Σύλλογο Μπουμπουκιωτών
Σύλλογο Πριόλιθου
Σύλλογο Σειραίων Πάτρας
Σύλλογο Σκεπαστού
Σύλλογο Σουβαρδιωτών
Σύλλογο Τρεχλού
Σύλλογο Φλαμπουριωτών
Σύλλογο Ψωφιδίων

Αξιότιμοι κύριοι
Όπως γνωρίζετε o Ιστορικός Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος συμπλήρωσε φέτος 135! χρόνια ενεργού παρουσίας και δράσης αποτελώντας «σταθμό» στα κοινωνικά, ιστορικά και πολιτιστικά δρώμενα της επαρχίας Καλαβρύτων, της Πάτρας και όχι μόνο.
Μέσα στην πολύχρονη αυτή διαδρομή του έχει επιδείξει αξιόλογες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες και έχει πραγματοποιήσει θαυμαστό έργο.
Στόχος και του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου είναι να τον διατηρήσει ζωντανό και συσπειρωμένο με έργο πνευματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό και να τον παραδώσει στους μεταγενέστερους συμπατριώτες μας για να τον υπηρετήσουν με υψηλότερους στόχους και ευγενέστερα ιδανικά επάξια της ιστορικής διαδρομής του.
Οι πρωτοβουλίες που τα τελευταία πενήντα χρόνια αναλαμβάνει ο Π.Σ. είναι τέτοιες, ώστε να μην επικαλύπτονται οι επιδιώξεις και οι στόχοι των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων των χωριών της επαρχίας μας, τους οποίους στηρίζει όταν και όποτε του ζητηθεί.
Ήμαστε αντίθετοι με την δημιουργία ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων που κατά καιρούς έχει προταθεί, διότι απεδείχθη ότι οι όποιες προσπάθειες έγιναν κατά το παρελθόν απέτυχαν και επειδή πιστεύουμε στην αυτονομία τον τοπικών συλλόγων οι οποίοι ομολογουμένως προσφέρουν τεράστιο έργο και δεν χρειάζονται «κηδεμόνες» για την διοργάνωση της όποιας εκδήλωσης στον τόπο τους.
Υπάρχουν όμως κοινά θέματα πολιτισμού που αφορούν όλη την επαρχία μας και στο πλαίσιο μιας ισότιμης συμμετοχής σε μια σύσκεψη μπορούν να συζητηθούν και από κοινού να αντιμετωπισθούν.
Τέτοια θέματα είναι η καταγραφή της πλούσιας ιστορίας της επαρχίας Καλαβρύτων, των ηθών και εθίμων, η διατήρηση των παραδόσεων μας κλπ.
Στο πλαίσιο αυτό το Δ.Σ. του ιστορικού συλλόγου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να σας προσκαλέσει σε κοινή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008 και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα χοροδιδασκαλίας του συλλόγου μας Παπαδιαμαντοπούλου 17α , πίσω από το Παλιό Νοσοκομείο, κάτω από το Κάστρο της Πάτρας.
Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:
Η πολιτιστική παράδοση της επαρχίας Καλαβρύτων, ήθη και έθιμα.
Τα ιστορικά γεγονότα του 1821 και η ύποπτη διαστρέβλωση τους τα τελευταία χρόνια.
Η σταδιακή ερήμωση της περιοχής μας και η ανάστροφη του κλίματος μέσα από δράσεις πολιτισμού.
Η έκδοση βιβλίου με την καταγραφή της πολιτισμικής ιστορίας της επαρχίας μας
Διαλογική συζήτηση - προτάσεις.
Η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη ώστε να καταθέσετε τις πολύτιμες γνώσεις σας και μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο να προκύψουν θετικά αποτελέσματα.
Το επιβάλλει το κοινό ενδιαφέρον για τον τόπο μας, παραμερίζοντας οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Αθανάσιος Φραντζής Γεωργία Χασαποπούλου

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Η βραδιά του ρεφενέ !!


Ο χορός δεν είναι μόνο… επαγγελματική υπόθεση, γι’ αυτό και τα μέλη των χορευτικών του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας δεν χάνουν ευκαιρία για να βρίσκονται όλοι μαζί, να διασκεδάζουν και φυσικά να χορεύουν. Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο χώρο εκμάθησης των χορευτικών, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μουσικοχορευτική βραδιά, με πρωτοβουλία των χορευτών και του Δ.Σ. του Συλλόγου.
Ψητοί εκλεκτοί μεζέδες και άφθονο κρασί «συνόδευσαν» την ξεχωριστή αυτή βραδιά, μέσα από την οποία δόθηκε η ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γνωριστούν καλύτερα, να αναπτύξουν φιλικούς δεσμούς και να ανταλλάσσουν απόψεις για τη βελτίωση, αλλά και την περαιτέρω εξέλιξη των χορευτικών ομάδων. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών δεκάδες, αποδεικνύοντας και τη δυναμική των χορευτικών τμημάτων. Μετά το φαγοπότι ακολούθησε χορός μέχρι αργά τα μεσάνυχτα. Τα μέλη των χορευτικών αποχώρησαν από την εκδήλωση ενθουσιασμένα, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους.

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Εκδρομή στην Ι.Μ. Παναγίας της Προυσιώτισσας και το Καρπενήσι


Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος της η Πάτρας και τα χορευτικά τμήματα διοργανώνουν την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Παναγία την Προυσιώτισσα και το όμορφο Καρπενήσι. Η αναχώρηση των εκδρομέων θα γίνει το πρωί της Κυριακής από την περιοχή Ταραμπούρα. Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής και οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2610275769 και 6972. 296949

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Από μικροί στα βήματα της ελληνικής μας παράδοσης !!

Τα παιδικά τμήματα των χορευτικών του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, αποτελούν το πλέον «ζωντανό» κύτταρο και την αυριανή γενιά των συνεχιστών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και της μακρόχρονης ιστορίας του Συλλόγου. Η εκμάθηση των χορών στα παιδιά γίνεται με σύγχρονες μεθόδους, που συνδυάζουν τη διδασκαλία με το παιχνίδι και τα τραγούδια. Είναι ένας πρότυπος τρόπος που μυεί τους λιλιπούτειους χορευτές στην παράδοση, κάνοντας ευχάριστο και ξεχωριστό τη διδασκαλία των παραδοσιακών χορών. Ήδη στα παιδικά χορευτικά τμήματα συμμετέχουν εκατοντάδες μέλη, από 4,5 Έως 12 ετών, ενώ οι εγγραφές συνεχίζονται.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2610275769 και 6972. 296949.
ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΧΟΡΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ
5.00 – 6.15 μ.μ.: Τμήμα παιδικό.
6.30 – 7.45 μ.μ.: Τμήμα αρχαρίων. «χοροί από όλη την Ελλάδα».
8.00 – 9.00 μ.μ.: Ειδικό τμήμα έμπειρων για παραστάσεις.
9.00 – 10.15 μ.μ.: Τμήματα παραστάσεων ΝΕΩΝ.
10.15– 10.45 μ.μ.: Τμήμα Χοροδιδασκάλων.
ΔΕΥΤΕΡΑ
6.00 – 7.15 μ.μ.: Τμήμα αρχαρίων. «χοροί από όλη την Ελλάδα»
7.30 – 8.45 μ.μ.: Τμήμα δεύτερο παραστάσεων
9.00 – 10.15 μ.μ.: Τμήμα παραστάσεων Ευρωπαϊκών Χορών.
ΤΡΙΤΗ
7.00 – 8.15 μ.μ.: Τμήμα αρχαρίων. «χοροί από όλη την Ελλάδα».
8.30 – 9.30 μ.μ.: Τμήμα αρχαρίων Ευρωπαϊκών Χορών (Ταγκό, Βαλς, Ροκ εν Ρολ, κλπ
9.30 – 10.00 μ.μ.: Τμήμα οριεντάλ.
ΤΕΤΑΡΤΗ
6.00 – 7.15 μ.μ.: Τμήμα αρχαρίων. «χοροί από όλη την Ελλάδα».
7.30 – 8.45 μ.μ.: Τμήμα δεύτερο παραστάσεων.
9.00 – 10.15 μ.μ.: Τμήμα πρώτο παραστάσεων ΝΕΩΝ.
ΠΕΜΠΤΗ
7.30 – 8.45 μ.μ.: Τμήμα αρχαρίων. «χοροί από όλη την Ελλάδα».
9.00 – 10.00 μ.μ.: Τμήμα αρχαρίων Ευρωπαϊκών Χορών (Ταγκό, Βαλς, Ροκ εν Ρολ, κλπ).
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
8.30 – 10.00 μ.μ.: Τμήμα αρχαρίων.
ΣΑΒΒΑΤΟ
11.30 – 13.00: Τμήμα παιδικό.
Στόχος του Δ.Σ. είναι να μεγαλώσει η «παρέα» μας, γι’ αυτό φέρτε και τους φίλους σας!!

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Οι Συμμετοχές των Χορευτικών μας Τμημάτων το 2007-2008

Oι καλοκαιρινές εξορμήσεις των χορευτικών τμημάτων, τα οποία συνέχισαν τις εμφανίσεις τους εντός και εκτός Αχαΐας μάγεψαν το κοινό.
Δεν σταμάτησαν λεπτό! Τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας μπορεί να «επισφράγισαν» επίσημα τη λήξη της χορευτικής περιόδου 2006- 2007, ωστόσο καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποίησαν δεκάδες εξορμήσεις, ακολουθώντας τα χνάρια της πολιτισμικής μας παράδοσης σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Αχαΐας. Οι περιοδείες τους σε κάθε γωνιά της Αχαΐας άφησαν για ακόμη μία φορά τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ οι προσκλήσεις που δέχτηκε ο Σύλλογος για τη συμμετοχή των χορευτικών σε πολιτιστικές εκδηλώσεις συλλόγων και φορέων ήταν δεκάδες. Μετά από μια πλούσια χειμερινή χορευτική περίοδο, οι χορευτές συνέχισαν με αμείωτο ρυθμό τις εμφανίσεις τους υπό τις οδηγίες του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Παναγιώτη Φραντζή και της Χοροδιδασκάλισσας Δήμητρας Λιναρδάτου. Στο μεταξύ το προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Βελιγράδι της Σερβίας, ματαιώθηκε λόγω των εθνικών εκλογών και θα γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα. Κατά τους καλοκαιρινούσ μήνες ο Σύλλογος μας επισκεύτηκε:


ΤΗ ΡΟΥΠΑΚΙΑ ΤΡΙΤΑΙΑΣ
Οι καλοκαιρινές τους εμφανίσεις ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου, οπότε και συμμετείχαν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Άγιο Ανδρέα Ρουπακιάς Τριταίας. Εκεί, οι χορευτές, καλεσμένοι από τον ιερέα και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ναού, παρουσίασαν ένα παραδοσιακό πρόγραμμα χορών απ’ όλη την Ελλάδα κάτω από τα βελανιδιές, στον αύλειο χώρο της γραφικής εκκλησίας. Οι φουστενελοφόροι του Συλλόγου δέχθηκαν το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων, ενώ συγχαρητήρια στον Π.Σ. έδωσαν ο Δήμαρχος Τριταίας Μ. Γκοσιμήδας, ο Aντινομάρχης Α. Τριανταφυλλόπουλος και ο πρόεδρος του Τ.Σ. Ρουπακιάς Κ. Σπυρόπουλος.


ΤΗΝ ΚΑΤΩ ΒΛΑΣΙΑ
Επόμενος σταθμός τους, ήταν η Κάτω Βλασία. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής διοργάνωσε μια μεγάλη εκδήλωση, στην οποία έδωσαν το «παρών» περισσότεροι από 1.000 Καλαβρυτινοί καταγόμενοι από την Κάτω Βλασία που διαμένουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ακόμη και του εξωτερικού. Οι χορευτές παρουσίασαν ένα πλούσιο πρόγραμμα χορών, από την Πελοπόννησο, τη Θράκη μέχρι και τα νησιά του Ιονίου. Η πρόεδρος του Συλλόγου Ειρήνη Μητροπούλου σε σχετικό χαιρετισμό ευχαρίστησε και συνεχάρη το Σύλλογο για τη μεγάλη προσφορά του στην ιστορία και την παράδοση του τόπου.


ΤΗ ΜΕΘΩΝΗ
Ακολούθησε η συμμετοχή των χορευτικών στη Μεσσηνία, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν πολιτιστικοί σύλλογοι της Μεθώνης υπό την αιγίδα του Δήμου.
Η Μεθώνη που βρίσκεται στο νότιο άκρο της δυτικής ακτής της Πελοποννήσου συνδέεται ιδιαίτερα με την Αχαΐα, αφού το 191 π.Χ. είχε προσχωρήσει και ήταν μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος της περιοχής σε σχετικό χαιρετισμό. Ο Σύλλογος έλαβε τα θερμά συγχαρητήρια των διοργανωτών για την αξιόλογη συμμετοχή του.

ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟ
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι φουστανελοφόροι του Συλλόγου κράτησαν και μετέφεραν τη Σεπτή Εικόνα του Αγίου Αιμιλιανού στη διάρκεια της λιτανείας που έγινε στο πλαίσιο των θρησκευτικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο ιερέας και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού, στην περιοχή Ταραμπούρα, στις 8 Αυγούστου. Αμέσως μετά τη λιτάνευση, στον προαύλιο χώρο του Ιερού ναού, τα χορευτικά τμήματα του Π.Σ. παρουσίασαν χορούς απ’ όλη την Ελλάδα. Για ακόμη μία φορά απέδειξαν τους άρρηκτους δεσμούς της παράδοσης με την Εκκλησία μας.

ΤΗ ΜΑΝΟΛΑΔΑ
Στις διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μανολάδας «ΥΡΜΙΝΕΙΑ 2007», συμμετείχαν το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου, τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου. Τα χορευτικά παρουσίασαν ένα πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα και κατέπληξαν τους πάντες, ενώ το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συμμετοχής τους, ήταν το γεγονός ότι αποδέχτηκαν την πρόσκληση στις εκδηλώσεις, οι οποίες είχαν σκοπό αλληλεγγύης και βοήθειας προς τους πυροπαθείς της Ηλείας, καθώς τα έσοδα διατέθηκαν για την ανακούφιση των κατοίκων του γειτονικού Νομού. Μάλιστα, ο Σύλλογος ευαισθητοποιήθηκε άμεσα και μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφάσισε να συνεργαστεί και με άλλους φορείς της Αχαΐας για τη συγκέντρωση χρημάτων και αγαθών που θα δοθούν σύντομα στους πυρόπληκτους.


Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Λαμπρή υποδοχή της εικόνας της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας.


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη εκατοντάδες πιστοί έσπευσαν στα Καλάβρυτα να προσκυνήσουν τη σεπτή και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας, η οποία για πρώτη φορά βγήκε εκτός της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου. Πλήθος κόσμου υποδέχτηκε στις 13 Αυγούστου στην πλατεία του ΟΣΕ τη σεπτή εικόνα, η οποία κατόπιν με πομπή μεταφέρθηκε στον καθεδρικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία της πόλης των Καλαβρύτων όπου και εκτέθηκε για προσκύνημα. Την επόμενη μέρα το πρωί τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιου και του Μητροπολίτη Φιλαδέλφειας κ. Βενέδικτου καθώς και μνημόσυνο για την Καλαβρυτινή μάνα. Ακολούθησε ομιλία από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων, Θ. Παπαδόπουλο.
Η εικόνα αναχώρησε το μεσημέρι για την ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου μιας και το μοναστήρι γιορτάζει και πανηγυρίζει τον Δεκαπενταύγουστο και δέχεται μεγάλο όγκο επισκεπτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι από τις λίγες φορές που η θαυματουργή αυτή εικόνα βγαίνει από το μοναστήρι για να πάει σε άλλο σημείο για προσκύνημα.
ΑΠΟΝΟΜΗ ΧΡΥΣΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ
Τιμήθηκαν και ιερείς.
Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Μητρόπολης σε οκτώ ιερείς για την πολύπλευρη προσφορά τους και τη γόνιμη ιερατική τους διακονία.
Ανάμεσα σε αυτούς και ο π. Νικόλαος Φραντζής (Φωτο) που σχεδόν μια ολόκληρη ζωή υπηρέτησε το ποίμνιό του στον Ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μικρού Ποντιά, με πνευματικότητα και ιδιαίτερη σεμνότητα. Επίσης τιμήθηκαν οι ιερείς: π. Νικόλαος Κουτσαντώνης (Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεύκου), π. Χρήστος Παπαντωνόπουλος (Τιμίας Ζώνης Αγριδίου), π. Άγγελος Συριόπουλος (Αγ. Γεωργίου Λειβαρτζίου), π. Δημοσθένης Παπαζαφείρης (Αγ. Γεωργίου Καστελίου), π. Ιωάννης Κρίγκος (Αγίας Τριάδος Χόβολης), π. Γεώργιος Ζίγκηρης (Αγίου Δημητρίου Νασίων) και π. Βασίλειος Κοτσορώνης (Αγίου Βασιλείου Κάτω Λουσών).

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Τυρί από… σπίτι!


Το τυροκομείο Μηλιτσόπουλος που λειτουργεί από το 1951 στην Κλειτορία τίμησε ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος, αναγνωρίζοντας αφενός την μοναδική ποιότητα των προϊόντων που παράγει η επιχείρηση κι αφετέρου, την προσπάθεια που καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια, συμμετέχοντας επάξια στον διεθνή και ελληνικό εμπορικό ανταγωνισμό. Το τυροκομείο Μηλιτσόπουλος, που παράγει αγνά παραδοσιακά προϊόντα, με κυρίαρχη την φέτα, συνεργάζεται με μεγάλα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, τα οποία και προσφέρουν τα τυροκομικά είδη της επιχείρησης, ενώ ετοιμάζεται να εισέλθει δυναμικά και στην αγορά της Γερμανίας και των Η.Π.Α. Εκεί που η παράδοση συναντά την άψογη ποιότητα το αποτέλεσμα είναι μοναδικό! Αυτό άλλωστε αποδείχτηκε και από την προτίμηση των επισκεπτών της Κλειτορίας κατά το Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα, που έσπευσαν να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν τα τυροκομικά προϊόντα της επιχείρησης και έμειναν πραγματικά ενθουσιασμένοι.
 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα