BREAKING NEWS

About

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Φύλο 28 Σεπτέμβριος




Για να την κατευάσετε πατήστε εδώ

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

«Είδομεν το φως»


Ήταν Κυριακή 24 Ιουλίου 1926 όταν οι κάτοικοι των Καλαβρύτων αναφώνησαν με ένα στόμα «Είδομεν φως». Ήταν την ώρα που ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας, Πάνος Τσαπάρας μετά τον καθιερωμένο αγιασμό άναψε τον διακόπτη και «άπλετον φως σταθερό και εκθαμβωτικόν εφώτισε το εργοστάσιον πρώτον και κατόπιν όλη την πόλη», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εποχής στην εφημερίδα ΄΄ΠΡΟΟΔΟΣ΄΄. Μάλιστα η εταιρεία για την τελετή είχε διακοσμήσει το εργοστάσιο με ποικιλόχρωμα φώτα, λαμπατέρ και πολύφωτα. Το δημοσίευμα συγχαίρει τους επιχειρηματίες που έδωσαν το σύνθημα της προόδου και του πολιτισμού. Το άρθρο όμως, τότε έκλεινε με την εξής σύσταση 

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Ας… αρχίσουν οι χοροί !


Οι εγγραφές ξεκίνησαν
Την νέα χορευτική περίοδο, η οποία ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς καλωσόρισαν οι χορευτές, παλιοί και νέοι, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποίησαν την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας. Ο ενθουσιασμός, αλλά και η ανυπομονησία για τις ήδη προγραμματισμένες παρουσιάσεις των χορευτικών τμημάτων εντός και εκτός της Ελλάδος ήταν έκδηλος, ενώ εντύπωση προκάλεσε και η μεγάλη προσέλευση νέων μελών που φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1.000.

Στην εκδήλωση, που άνοιξε με την τέλεση το καθιερωμένου αγιασμού από τον π. Βασίλειο Πατσιό, τους χορευτές καλωσόρισε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής, ο οποίος αφού έκανε έναν σύντομο απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, ευχήθηκε σε όλους καλή επιτυχία και δημιουργική χορευτική χρονιά, ανακοινώνοντας παράλληλα τις ήδη μεγάλες προγραμματισμένες συμμετοχές των χορευτικών στο εξωτερικό. Τα μέλη των χορευτικών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες από τα προηγούμενα χρόνια και να θυμηθούν σημαντικούς σταθμούς στην παρουσία των χορευτικών τμημάτων, τα οποία έχουν μετατραπεί σε κήρυκες της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και της παραδοσιακής μας κουλτούρας. Όλοι ευχήθηκαν καλή χορευτική χρονιά, θέτοντας τους στόχους της επόμενης περιόδου, η οποία ξεκινά δυναμικά, χάρη και στο μεγάλο ενδιαφέρον πολλών ακόμη νέων, αλλά και μεγαλύτερων ανθρώπων να ενταχθούν στην ήδη πολυπληθή οικογένεια των χορευτικών του Π.Σ.
Το Δ.Σ. καλεί όλους όσοι θέλουν να μάθουν παραδοσιακούς, ευρωπαϊκούς και σύγχρονους χορούς, ανεξαρτήτως τόπου καταγωγής να δηλώσουν συμμετοχή, στο χώρο εκμάθησης των χορευτικών, στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου 17Α, κάτω από το Κάστρο της Πάτρας (πίσω από το παλιό Δημοτικό Νοσοκομείο).
Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2610 272722 από 7 μ.μ. έως 10 μ.μ. και 6972 296949.
ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΧΟΡΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ

5.00 – 6.15 μ.μ.: Τμήμα παιδικό.
6.30 – 7.45 μ.μ.: Τμήμα αρχαρίων. «χοροί από όλη την Ελλάδα».
8.00 – 9.00 μ.μ.: Ειδικό τμήμα έμπειρων για παραστάσεις.
9.00 – 10.15 μ.μ.: Τμήματα παραστάσεων ΝΕΩΝ.
10.15– 10.45 μ.μ.: Τμήμα Χοροδιδασκάλων.
ΔΕΥΤΕΡΑ
6.00 – 7.15 μ.μ.: Τμήμα αρχαρίων. «χοροί από όλη την Ελλάδα»
7.30 – 8.45 μ.μ.: Τμήμα δεύτερο παραστάσεων
9.00 – 10.15 μ.μ.: Τμήμα παραστάσεων Ευρωπαϊκών Χορών.
ΤΡΙΤΗ
7.00 – 8.15 μ.μ.: Τμήμα αρχαρίων. «χοροί από όλη την Ελλάδα».
8.30 – 9.30 μ.μ.: Τμήμα αρχαρίων Ευρωπαϊκών Χορών (Ταγκό, Βαλς, Ροκ εν Ρολ, κλπ
9.30 – 10.00 μ.μ.: Τμήμα οριεντάλ.
ΤΕΤΑΡΤΗ
6.00 – 7.15 μ.μ.: Τμήμα αρχαρίων. «χοροί από όλη την Ελλάδα».
7.30 – 8.45 μ.μ.: Τμήμα δεύτερο παραστάσεων.
9.00 – 10.15 μ.μ.: Τμήμα πρώτο παραστάσεων ΝΕΩΝ.
ΠΕΜΠΤΗ
7.30 – 8.45 μ.μ.: Τμήμα αρχαρίων. «χοροί από όλη την Ελλάδα».
9.00 – 10.00 μ.μ.: Τμήμα αρχαρίων Ευρωπαϊκών Χορών (Ταγκό, Βαλς, Ροκ εν Ρολ, κλπ).
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
8.30 – 10.00 μ.μ.: Τμήμα αρχαρίων.
ΣΑΒΒΑΤΟ
11.30 – 13.00: Τμήμα παιδικό.
Στόχος του Δ.Σ. είναι να μεγαλώσει η «παρέα» μας, γι’ αυτό φέρτε και τους φίλους σας!!

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Μπήκαν οι πινακίδες!!!


Το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΛΑΥΡΑ» στο προηγούμενο φύλλο για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι επισκέπτες του Μικροποντέϊκου Ανταμώματος λόγω της ανύπαρκτης σήμανσης, κινητοποίησε φορείς και κατοίκους και έφερε θετικά αποτελέσματα. Η υποψήφια βουλευτής, Ασπασία Ρηγοπούλου ήταν η πρώτη που ευαισθητοποιήθηκε, ζητώντας με επιστολή της προς τον Διευθυντή της ΔΕΣΕ, Διονύση Παναγιωτόπουλο τη συνδρομή της υπηρεσίας για την τοποθέτηση 12 πινακίδων. Η ανταπόκριση του κ. Παναγιωτόπουλου ήταν άμεση και το αίτημα των κατοίκων έγινε αποδεκτό, ώστε η περιοχή να αποκτήσει σήμανση για την καθοδήγηση προς τον Μικρό Ποντιά και τα γειτονικά χωριά.


Μάλιστα, οι πινακίδες τοποθετήθηκαν κιόλας, από τους Μικροποντιώτες, Ιωάννη ΦραντζήΘάνο ΦραντζήΛεωνίδα ΓκοτσόπουλουΠαναγιώτη ΚουτρουμάνηΝίκο Γιαννόπουλο και τον μικρό Νικόλαο Ι. Φραντζή στα σωστά σημεία του οδικού δικτύου για την εξυπηρέτηση των διερχόμενων οδηγών. Ο Π.Σ. ευχαριστεί θερμά όλους όσοι επέδειξαν άμεσο ενδιαφέρον για την άμεση ικανοποίηση του αιτήματός του.

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Αναγνώριση !!!


Η προβολή των δραστηριοτήτων του Π.Σ. και των χορευτικών του τμημάτων, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι η απόδειξη πως το έργο και οι προσπάθειες του Συλλόγου αναγνωρίζονται από τους Αχαιούς και όχι μόνο. Στις 10 Ιουλίου, λίγες μόλις ημέρες αφότου επέστρεψαν τα χορευτικά από το τελευταίο τους ταξίδι στο εξωτερικό και συγκεκριμένα, στη Σερβία, ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής προσεκλήθη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του SUPER B, το οποίο για τουλάχιστον δέκα λεπτά προέβαλε εικόνες από τη συμμετοχή των χορευτικών στο εξωτερικό. Η δράση του Π.Σ. παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, γι’ αυτό άλλωστε και έχει τύχει της αναγνώρισης και προβολής της.

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Λαοθάλασσα στην Κλειτορία !!!


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 7ο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα.

Λαοθάλασσα τριών χιλιάδων και πλέον Καλαβρυτινών και όχι μόνο, «πλημμύρισε» την Κλειτορία στο πλαίσιο του 7ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Αυγούστου 2008 με πρωτοβουλία του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου και την υποστήριξη του Δήμου Κλειτορίας, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και της Νομαρχίας Αχαΐας. Το φετινό Αντάμωμα, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο των τελευταίων ετών, αποτέλεσε έναν πρωτόγνωρο «σταθμό» στα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής, αναδεικνύοντας την παράδοση, την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.
Δεκάδες χορευτικά απ’ όλη την Ελλάδα έδωσαν στην εκδήλωση ξεχωριστό τόνο με τους χορευτές ντυμένους με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες να δημιουργούν ένα μοναδικό «ψηφιδωτό» πολιτισμού και κουλτούρας που ένωσε τη χώρα από άκρου σε άκρο.
Η πρωτοφανής συμμετοχή του κόσμου έδωσε το έναυσμα στους διοργανωτές να συνεχίσουν με το ίδιος σθένος τις προσπάθειες για την διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Τόσο η κεντρική πλατεία της Κλειτορίας, όσο και τα σοκάκια της γραφικής κωμόπολης φιλοξένησαν τις χιλιάδες κόσμου, που από νωρίς είχαν κατακλύσει όλες τις περιοχές του Δήμου. Ένα απέραντο υπαίθριο συναπάντημα που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις έγινε το πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού.
Οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση της μεγάλης γιορτής κορυφώθηκαν την Παρασκευή, οπότε και έγινε η υποδοχή των χορευτικών τμημάτων που κατέφθασαν από τη Μακεδονία και άλλες περιοχές της Ελλάδος. Τα μέλη των χορευτικών κατέλυσαν στα ξενοδοχεία, τα οποία τις ημέρες της εκδήλωσης, δεν είχαν διαθέσιμο ούτε ένα δωμάτιο και στη συνέχεια «ξεχύθηκαν» στους δρόμους, δημιουργώντας ένα πανηγυρικό κλίμα και προμηνύοντας τι θα επακολουθούσε.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ
Την επόμενη ημέρα, το πρωί στο εκκλησάκι της Παναγίας Χαλικιώτισσας στον οικισμό Βάλτου πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός μετ’ αρτοκλασίας υπέρ υγείας των μελών του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ένα από τα χορευτικά του Π.Σ. παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς ξεσηκώνοντας τον κόσμο. Εμφανώς συγκινημένοι παρακολουθούσαν τους χορευτές οι ηλικιωμένοι του χωριού, οι οποίοι αναπόλησαν τα παιδικά τους χρόνια, τότε που έστηναν υπαίθρια γλέντια μέσα στο πράσινο.
Στη συνέχεια, οι χορευτές και τα μέλη των αντιπροσωπειών κατέκλυσαν τα εστιατόρια και τις ταβέρνες του όμορφου Πλανητέρου, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το μεγαλείο της φύσης, στις πηγές του Αροάνιου ποταμού. Ακολούθησε ολιγόωρη ξεκούραση, καθώς το απόγευμα θα ξεκινούσε η μεγάλη γιορτή.
ΣΚΟΡΠΙΣΑΝ ΧΡΩΜΑ» ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Το ραντεβού όλων των χορευτικών τμημάτων είχε δοθεί νωρίς το απόγευμα στον προαύλιο της Μαθητικής Εστίας Κλειτορίας. Ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής έδωσε σύνθημα και ξεκίνησε η μεγάλη παρέλαση των χορευτών στα γραφικά σοκάκια της Κλειτορίας. Όλα τα χορευτικά τμήματα των ξένων και των Καλαβρυτινών αντιπροσωπειών κρατώντας τα λάβαρά τους και με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων ξεχύθηκαν στους δρόμους της Κλειτορίας, ξεσηκώνοντας στο πέρασμά τους, κατοίκους και επισκέπτες που τους «έραναν» με το θερμό τους χειροκρότημα. Στην κεφαλή της παρέλασης βρισκόταν ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθ. Φραντζής, οι αντιπρόεδροι Γ. Αγγελόπουλος και Γ. Παλαιολογόπουλος, η Γ.Γ. Γεωργία Χασαποπούλου, η ταμίας και τελετάρχης Μιμίκα Μακατσώρη- Λιναρδάτου και οι πρόεδροι των φιλοξενούμενων συλλόγων. Τα χορευτικά λίγο πριν φθάσουν στην κεντρική πλατεία, η οποία από νωρίς είχε κατακλειστεί από τον κόσμο, σταμάτησαν στον Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου και αφού προσκύνησαν την Σεπτή εικόνα, ξεκίνησαν για το μεγάλο Παγκαλαβρυτινό συναπάντημα.
Τον χορό «άνοιξαν» πρώτα τα μέλη του πρώτου χορευτικού του Π.Σ., ενώ τη «σκυτάλη» πήρε το χορευτικό του Συλλόγου Νέας Μεσημβρίας. Οι χορευτές παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία ποντιακούς και βορειοελλαδίτικους χορούς εντυπωσιάζοντας το κοινό. Ακολούθησε η παρουσίαση νησιώτικων χορών από το χορευτικό τμήμα του Σκεπαστού Καλαβρύτων, ενώ στη συνέχεια τα χορευτικά του Συλλόγου «Παράδοση» της Φλώρινας με τη συνοδεία παραδοσιακών, δικών τους οργάνων «ξενάγησαν» τον κόσμο στον μακεδονίτικο πολιτισμό.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ
Αμέσως μετά την παρουσίαση των χορών, πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Κλειτορίας, Ανδρέας Δημόπουλος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για τη μεγαλειώδη αυτή συμμετοχή, συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Π.Σ. για την άψογη διοργάνωση. «Ο Δήμος Κλειτορίας προχωρεί σε σημαντικές κινήσεις αξιοποίησης και ανάπτυξης της περιοχής κινούμενος στους βασικούς άξονες του πολιτισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανάδειξης των ιστορικών και αρχαιολογικών μας χώρων και του τουρισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Δημόπουλος.
Από την πλευρά της, η βουλευτής Νατάσα Ράγιου, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την εκδήλωση, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δράση του Π.Σ., τον οποίο μάλιστα κατέταξε στους μεγαλύτερους συλλόγους της Ελλάδος, επισημαίνοντας πως παρακολουθεί εντυπωσιασμένη τη δράση του, η οποία όπως είπε, έχει βγει εκτός συνόρων προβάλλοντας την Αχαΐα. Στη συνέχεια απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο βουλευτής, Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος με θερμά λόγια δήλωσε υποστηρικτής των προσπαθειών του Π.Σ., ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας υποδομών στην τέως επαρχία Καλαβρύτων με σκοπό την ανάπτυξη και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.
Ο Δήμαρχος Παΐων, Κώστας Ασημακόπουλος, ανέφερε πως ο Π.Σ. είναι ο μοναδικός Σύλλογος στην Αχαΐα, ο οποίος όπως διαρκώς αποδεικνύει, μπορεί να διοργανώνει εκδηλώσεις με τέτοια απήχηση. «Αυτό συνιστά μια ξεχωριστή δύναμη και αποδεικνύει πως η επαρχία Καλαβρύτων έχει τη δυνατότητα μέσα από τις τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες να δημιουργήσει ευκαιρίες ανάπτυξης», είπε ο κ. Ασημακόπουλος.
Ο υποψήφιος βουλευτής, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, επεσήμανε ότι τέτοιες εκδηλώσεις προάγουν τον πολιτισμό και την παράδοση, ενώ όπως ανέφερε είναι πολύ σημαντικές διότι προβάλουν και την περιοχή. Μάλιστα, δήλωσε εντυπωσιασμένος με τη δράση του Π.Σ., τον οποίο όπως είπε, στηρίζει και εμπράκτως. Πρόσφατα με δική του παρέμβαση χρηματοδοτήθηκε ο Π.Σ. από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης με το ποσό των 6.000 ευρώ, ενώ 3.000 ευρώ δόθηκαν και στον Πολιτιστικό σύλλογο Κλειτορίας.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος του Νομάρχη, νομαρχιακός σύμβουλος Βλάσης Δρακόπουλος, ο οποίος και κατάγεται από τον Δήμο Κλειτορίας. Ο κ. Δρακόπουλος μετέφερε τους χαιρετισμούς του κ. Κατσικόπουλου και εντυπωσιασμένος από την εκδήλωση συνεχάρη τον Π.Σ. και ευχήθηκε να συνεχίσει με την ίδια δύναμη την πορεία του.
Η εκπρόσωπος του Δημάρχου Πατρέων, Α. Φούρα, γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, Χαρά Παντελή, τόνισε πως ο Δήμος είναι υπερήφανος για τη δράση του Π.Σ., ενώ μεταφέροντας τις ευχές του Δημάρχου, είπε πως ο κ. Φούρας και ως Καλαβρυτινός βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Συλλόγου, αλλά και των κατοίκων της περιοχής, κάτι άλλωστε που αποδείχτηκε και από τη θητεία του στο Υφυπουργείο Αθλητισμού. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Αροανίας, Ι. Φιλιππόπουλου, αντιδήμαρχος Κώστας Νικολόπουλος, επανέλαβε ότι ο Δήμος βρίσκεται δίπλα στον Π.Σ. και στηρίζει ενεργά τις προσπάθειες που καταβάλει για τη διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και την προβολή της περιοχής.
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ Β’ ΥΠΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ Γ.Ε.Σ.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Δήμος Κλειτορίας ανακήρυξε επίτιμο δημότη τον Β’ Υπαρχηγό του ΓΕΣ, Δημήτριο Λυμπέρη σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κλειτορίας, Περικλής Λυμπέρης αναφέρθηκε στο βιογραφικό του καταξιωμένου τέκνου της Κλειτορίας και στην επαγγελματική του καταξίωση. Εμφανώς συγκινημένος ο Υπαρχηγός του ΓΕΣ παρέλαβε το κλειδί της πόλης εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την τιμητική αυτή αναγνώριση και δήλωσε πως αν και τυπικά έχει φύγει από τον Δήμο, είναι πάντα νοητά και συναισθηματικά δίπλα στους συμπατριώτες του. Μάλιστα, χαρακτήρισε διπλή την ευθύνη της ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη, λέγοντας πως στηρίζει όλα τα παιδιά της επαρχίας που κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να καταξιωθούν στη ζωή τους.
ΦΩΤΙΣΕ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής, το καλωσόρισμα του οποίου συνοδεύθηκε από «βροχή» βεγγαλικών που κυριολεκτικά φώτισαν τον ουρανό, μετατρέποντας τη νύχτα σε ημέρα.
Ο κ. Φραντζής αφού καλωσόρισε τον κόσμο στην εκδήλωση και ανάφερε πως η διοργάνωση του 7ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος στην Κλειτορία ήταν ιδέα του αντιπροέδρου και καταγόμενου από τον Δήμο, Γιώργου Αγγελόπουλου που δικαίωσε όλες τις προσδοκίες, έκανε μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Π.Σ. και στην πλούσια πολιτιστική και κοινωνική του δράση. Κάλεσε δε, όλους τους συμπατριώτες να γίνουν μέλη του Συλλόγου, έξω από πρόσωπα, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «η ισχύς εν τη ενώσει». Επίσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους χορηγούς της εκδήλωσης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Δήμο Κλειτορίας, στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, στη Νομαρχία Αχαΐας, στο τυπογραφείο Κατριβέση, στο τυροκομείο Μηλιτσόπουλος, τις Ψησταριές των Γ. Παπαγιανόπουλου, Β. Παλυβού, και του Π. Γιαννούλια, την καφετέρια Γιαννόπουλου, αλλά και το Αρτοποιείο του Βασίλη Καρά.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Π.Σ.

Στη συνέχεια ο Π.Σ. τίμησε τον Δήμαρχο Κλειτορίας και τον παραδοσιακό τραγουδιστή Τάκη Μπαλάση, καθώς και το τυροκομείο Μηλιτσόπουλος ως πρότυπο της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στην περιοχή. Τις απονομές έκαναν, η κ. Ράγιου και ο κ. Τσούκαλης.
Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών μεταξύ των συλλόγων που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Πρώτος ο πρόεδρος του Συλλόγου Νέας Μεσημβρίας, Λευτέρης Μαργαρίτης στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, δήλωσε ενθουσιασμένος από τη διοργάνωση, επισημαίνοντας πως βρέθηκε στην περιοχή για πρώτη φορά, διαπιστώνοντας την σπουδαία πολιτιστική δράση που αναπτύσσεται, αλλά και την απαράμιλλη ομορφιά της Κλειτορίας. Μάλιστα ανταπέδωσε την πρόσκληση, καλώντας τον Π.Σ. στο μεγάλο φεστιβάλ που θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης, πρόσκληση που ήδη έγινε αποδεκτή.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Αθήνας, Γιώργος Κοσμάς, ο οποίος συνεχάρη τον Π.Σ. για τη σπουδαία διοργάνωση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Η Παράδοση» της Φλώρινας, Παναγιώτης Πασχαλίδης, ευχαρίστησε με τη σειρά του τους διοργανωτές για τη μεγάλη αυτή γιορτή, αλλά και για την υποδοχή που επεφύλαξαν στα χορευτικά του Συλλόγου, επισημαίνοντας πως ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα. Και ο κ. Πασχαλίδης απηύθυνε πρόσκληση στον Π.Σ. να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Φλώρινα, η οποία επίσης έγινε αποδεκτή.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ενέργεια των παιδιών του χορευτικού Σκεπαστού να δωρίσουν στον Π.Σ. έναν πίνακα με την πλατεία του χωριού τους. Ανταλλαγή αναμνηστικών έγινε όμως και με τον Σύλλογο Κλειτορίας, όπου ο πρόεδρος Άγγελος Κονταλής ευχαρίστησε τους διοργανωτές και ιδιαίτερα τον Π.Σ., αναφερόμενος στη σπουδαία δράση του, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικροί σύλλογοι προκειμένου να διατηρήσουν αναμμένη τη φλόγα του πολιτισμού και της παράδοσης. Τα αναμνηστικά στους συλλόγους επέδωσε ο αντιδήμαρχος Κλειτορίας, Σωτήρης Δουκλιάς ο οποίος ενθουσιασμένος από το κλίμα και την απήχηση του κόσμου είπε πως «απόψε αποδείχτηκε στην πράξη πως η επαρχία Καλαβρύτων δεν είναι μόνο τα Καλάβρυτα».
ΓΛΕΝΤΙ ΜΕΧΡΙ ΠΡΩΙΑΣ
Ο κύκλος των παρουσιάσεων, έκλεισε με τους φουστανελοφόρους του Π.Σ., οι οποίοι παρουσίασαν με επιτυχία χορούς απ’ όλη την Πελοπόννησο, συνδέοντας το πανηγυρικό κλίμα με τον πατροπαράδοτο γλέντι που θα ακολουθούσε. Τη σκυτάλη πήρε ο γνωστός δημοτικός τραγουδιστής Τάκης Μπαλάσης με το συγκρότημά του, οι οποίοι ξεσήκωσαν τον κόσμο σε ένα μοναδικό γλέντι που κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες.
Το πρωί της επόμενης ημέρας, τα χορευτικά των ξένων αποστολών επισκέφθηκαν την μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων και συγκεκριμένα τις Ιεράς Μονές Μεγάλου Σπηλαίου και Αγίας Λαύρας, καθώς και τον Τόπο Θυσίας. Μετά από μία μικρή ξεκούραση στον πεζόδρομο των Καλαβρύτων, όπου απόλαυσαν τον καφέ τους αναχώρησαν για τις πόλεις τους, ικανοποιημένοι από την καλαβρυτινή φιλοξενία και ενθουσιασμένοι από την μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης του 7ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Ολυμπιονίκης Κάχι Καχιασβίλι, οι πολιτευτές, Παναγιώτης Παπαγιαβής και Ανδρέας Παπαρρηγόπουλος, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Νίκος Σταθακόπουλος, εκπρόσωπος του π. Βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και φορέων, ενώ επιστολή απέστειλε και ο βουλευτής, Μιχάλης Μπεκίρης.

 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα