BREAKING NEWS

About

Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Ο Π.Σ. σας Εύχεται Καλό Πάσχα



Σήμερον μαύρος ουρανός,σήμερον μαύρη μέρα, σήμερον εσταυρώσανε, τον πάντων βασιλέα.
Σήμερον όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται.
Σήμερον έβαλαν βουλήν οι άνομοι Εβραίοι, οι άνομοι και τα σκυλιά και οι τρισκαταραμένοι.
Σαν κλέφτη τον επιάσανε και σαν φονιά τον πάνε και στου Πιλάτου τις αυλές εκεί τον τυραγνάνε.
Κι' η Παναγιά η δέσποινακ' οι άλλες οι γυναίκες έπιασαν το στρατί στρατί,στρατί το μονοπάτι.
Το μονοπάτι τς' έβγαλεμεσ' στου ληστή την πόρτα.Τηρά δεξιά, τηρά ζερβά,κανέναν δεν γνωρίζει.
Τηρά και δεξιώτεραβλέπει τον Άγιο Γιάννη-Άγιε μου Γιάννη Πρόδρομε και βαπτιστή του γιου μου μην είδες τον γιόκα μου και σένα δάσκαλό σου;
Δεν έχω γλώσσα να σου πω γλώσσα να σου μιλήσω,δεν έχω χεροπάλαμο,για να σού τονε δείξω.Βλέπεις εκείνον τον γυμνό,τον παραπονεμένο,οπού φορεί πουκάμισο στο αίμα βουτημένο;
Οπούναι τα ματάκια του ραμμένα με μετάξι,κι οπού φορεί στην κεφαλή αγκάθινο στεφάνι;
Εκείνος είναι ο γυιόκας σου και μένα δάσκαλός μου.
Η Παναγιά σαν τ'άκουσε βαριά λυποθυμάει, σταλιά νερό τις ρίξανε, τρία κανάτια μόσχο, για να της έρθει ο λογισμός, για να της έρθει ο νους της!
Και σαν της ήρθε ο λογισμός, και σαν της ήρθε ο νους της ζητάει μαχαίρι να σφαγεί, γκρεμό να πέσει μέσα, ζητάει φωτιά για να καεί...για το μονογεννή της!!!

Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Όλη η Ομιλία του Προέδρου του Π. Σ. Πάτρας κ. Αθανάσιου Ν. Φραντζή, για τον Λαικό μας Πολιτισμό


Κυρίες και κύριοι, 

Πρώτα απ΄ολα θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση που απευθύνατε στο Σύλλογο μας, τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο Πάτρας.
Προσωπικά σας ευχαριστώ θερμά που μου δώσατε την ευκαιρία να βρίσκομαι ανάμεσα σας, ανάμεσα σε επιφανείς προσωπικότητες.
Στον Σύλλογο μας, τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο Πάτρας συμμετέχουν πολίτες των Πατρών που καταγόμαστε από την ιστορική ορεινή επαρχία Καλαβρύτων.
Ο τόπος μας είναι ιερός.
Το χώμα μας ποτισμένο με ιδρώτα για επιβίωση και αίμα για την ελευθέρια.
Τα ιστορικά γεγονότα είναι γνωστά από το 1821 έως το 1943.
Σεβόμαστε και τιμάμε την ιστορία μας και τους αγώνες των προγόνων μας. Αγαπάμε τον τόπο μας με την απαράμιλλη φύση του, γιατί και στο περιβάλλον είναι αποτυπωμένη η ψυχή του λαού, στη φύση, όπως μας λέει και ο Ελύτης.
Οι απαρχές της ιστορίας της περιοχής μας χάνονται στα άδυτα της άγνωστης και παραμελημένης προϊστορίας των Ελλήνων, αφού στην επαρχία μας έχουν διαδραματισθεί δυο άθλοι του Ηρακλέους, ο Ερημάνθιος Κάπρος και η Κερυνίτης Έλαφος.
Και ακόμη… ο ποταμός Λάδωνας που κατά τους αρχαίους ήταν ο ομορφότερος των ποταμών και αναφέρεται στους 50 πρώτους ποταμούς της κοσμογονίας του Ησιόδου.
Σώζονται ακόμη στην επαρχία μας ιερά των προγόνων μας και αλλά μνημεία προ της Μυκηναϊκής εποχής που περιμένουν το Υπουργείου Πολιτισμού, για την ανάδειξή τους.
Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1873 στην πόλη τον Πατρών. Έχει μια μακρά και αδιάκοπη πορεία 134 χρόνια και μέλη του Συλλόγου μας έχουν αναδειχθεί στην επιστήμη στην κοινωνική προσφορά και την επιχειρηματική δραστηριότητα στην κοινωνία τον Πατρών.
Αριθμεί 4.500 μέλη τα οποία δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως στον εθελοντισμό, τα Χορευτικά την Χορωδία και την Μουσική.
Εκδίδουμε την εφημερίδα ΛΑΥΡΑ σε 6.000 φύλλα που μέρος αυτών αποστέλλεται σε ομογενιακές οργανώσεις και μεμονωμένους ομογενείς, ενισχύοντας έτσι τους δεσμούς μας με τους ξενιτεμένους αδερφούς μας.
Επίσης διοργανώνουμε παραδοσιακές εκδηλώσεις με προεξάρχουσες πάντα τις εθνικές μας επετείους.

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι, ζούμε στο κατώφλι του 21ου αιώνα.
Στην εποχή της επέλασης της παγκοσμιοποίησης, που απώτερο και καμουφλαρισμένο στόχο έχει την οικονομική υποδούλωση και εκμετάλλευση των λαών.
Για να πετύχει το στόχο αυτό, προσπαθεί να εκμηδενίσει τις κοινωνίες των ανθρώπων, ισοπεδώνοντας την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, τις αξίες, τα ήθη και έθιμα.
«Ζωντανό πρόσφατο παράδειγμα το βιβλίο της ΣΤ’ Δημοτικού».

Για τους εμπνευστές και τους διαχειριστές της παγκοσμιοποίησης όλα πρέπει να συμβαίνουν υπό την επήρεια μιας μαζικής ύπνωσης σένα ασυνείδητο πολιτισμό.
Αποπειράται να οδηγήσει σε αφομοίωση του ατόμου, σε μια ανώνυμη μάζα και μάλιστα ΖΕΛΩΔΗ, άμορφη μάζα, σε μια κοινωνία ΣΟΥΠΑ, από την οποία θα περνά χωρίς δυσκολίες τους στόχους της.
Την οικονομική εκμετάλλευση των λαών.
Εμείς πιστοί στην ιστορία μας, όπως όλως ο Ελληνικός λαός και ο Ελληνισμός ιδιαίτερα στην οικουμενική του διάσταση, φορέας ενός πανάρχαιου πολιτισμού, όταν με την γλώσσα μας γονιμοποιήσαμε τον παγκόσμιο λόγο, όταν η Αγγλική έχει 160.000 λήματα, ελληνικές λέξης η ρίζες (30%), όταν ο ουρανός είναι ένας ελληνικός Χάρτης και όταν η ιατρική επιστήμη φθέγγεται Ελληνιστί, θέτοντας έτσι τα θεμέλια του σύγχρονου Δυτικού πολιτισμού.

Θα είναι ιεροσυλία για μας να παραδοθούμε αμαχητί.
Θα είμαστε ανάξιοι της ιστορίας μας και των θυσιών των προγόνων μας.
Ο τόπος μας έχει περάσει πολλές περιπέτειες στην μακραίωνη ιστορική του διαδρομή. Πέρασαν από εδώ πολύ κατακτητές, όμως το γεγονός και μόνο ότι περισσότερο από 4.000 χρόνια μιλάμε την ίδια γλώσσα και όταν, στην νεοελληνική καθημελουμένη χρησιμοποιούμε πάνω από 2.500 λέξεις, αυτό και μόνο αποδεικνύει στην πράξη την αντοχή του λαού μας και την δυναμική του να διασφαλίσει την ιδιαίτερη ταυτότητα του, αρνείται την ισοπέδωση και τη διαμόρφωση άχρωμων και άβουλων, χωρίς ταυτότητα, κοινωνιών.

Στην καθημερινή μας ζωή διατηρούμε ακόμη πανάρχαιες συνήθειες, εκφράσεις, δοξασίες και συμπεριφορές, ακόμη και δεισιδαιμονίες, που αποδεικνύουν στην πράξη την ιδιαίτερη και συνεχή αδιάσπαστη πολιτισμική μας ταυτότητα.
Για μας πολιτισμός είναι το σύνολο ενεργειών, πράξεων συμπεριφορών και εκφράσεων ενός λαού…

Επειδή στην αρχή μιλήσαμε εν ολίγοις για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, μελετώντας την κατευθυνόμενη φθίνουσα πορεία των τελευταίων χρόνων στις παραδοσιακές δράσεις, στην περιοχή μας, ύστερα από σοβαρή και υπεύθυνη σκέψη με τους συνεργάτες μου αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε χορευτικά τμήματα, επιλέγοντας να συνεχίσουμε τον αγώνα της πολιτισμικής και ιστορικής μας επιβίωσης.
Είμαστε ικανοποιημένοι από τα μέχρι τώρα, χωρίς να σταματάμε την προσπάθεια να γίνουμε ακόμη καλύτεροι.

Στα χορευτικά μας τμήματα συμμετέχουν περισσότερα από 600 άτομαόλων των ηλικιών κυρίως όμως ηλικίας από 5 έως 30 ετών.
Εντυπωσιακή είναι η προθυμία με την οποία έρχονται οι νέοι μας να διδαχθούν και να χορεύουν Ελληνικούς χορούς απο ολα τα διαμερίσματα της χώρας, αλλά και η προθυμία των γονέων να στείλουν τα παιδιά τους στα χορευτικά μας.


Καλούμαστε να πλαισιώσουμε πολλές εκδηλώσεις, όχι μόνο στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, αλλά και διαρκώς μας καλούν για χορευτικές εμφανίσεις, σε διάφορα μέρη της χώρας, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Λευκάδα και σε αλλά μέρη.

Όμως βγήκαμε και έξω από τη χώρα. Συγκεκριμένα στην Ιταλία , στην Μάνια Γκρέτσια επισκεφτήκαμε 15 και πλέον Δήμους όπως Κρότωνα, Μπιβόντζι, Τάραντο, Κρισπιάνο, Δήμους της Απουλίας όπου κυριολεκτικά με σεμνότητα σας αναφέρω μας αποθέωσαν και μας έμεινε η κοινή συγκίνηση μεταξύ των κατοίκων των περιοχών αυτών και εμάς από την Ελλάδα.
Επίσης πήραμε μέρος στο 42ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ στην πόλη Γκούτσε της Σερβίας που συμμετείχαν 42 χώρες προβάλλοντας τον τόπο μας και την λαϊκή μας παράδοση.
Ακόμη έχουμε δεχθεί δεκάδες προσκλήσεις από πολλές χώρες, Αυστραλία, Γερμανία, Αμερική και αλλού και για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε είναι ανάγκη η πολιτεία να στηρίξει τις προσπάθειες μας.
Ο χορός, αποκλειστικά ανθρώπινο φαινόμενο, είναι πολιτισμικό δρώμενο μεγάλης σημασίας. Είναι τέχνη, είναι τρόπος ζωής και έκφρασης της ιστορίας, της θρησκείας και του πολιτισμού μας.
Η κίνηση με το χορό επιτρέπει στον άνθρωπο να πει όλα όσα δεν μπορεί να πει με τα λόγια.
Στο πέρασμα των αιώνων, ο χορός άφησε τα σημάδια του στην εθνική μας πορεία και τη γνήσια λαϊκή μας παράδοση, Είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι η ψυχή του λαού μας είναι αποτυπωμένη στο χορό. Έχει λεχθεί ότι για να σου πω αν ένας πολιτισμός είναι υγιείς η άρρωστος διξε μου πως χορεύει.
Έφθασε δε στο αποκορύφωμά του, στο Χορό της Αρχαίας Τραγωδίας, εκφράζοντας τα συναισθήματα την κριτική του λαού στα δρώμενα εκείνης της εποχής.
Και πολύ αργότερα όμως, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της άμεσης ανάγκης του Έλληνα να εκφραστεί χορευτικά ακόμη και τη στιγμή που οδεύει προς το θάνατο, είναι οι Σουλιώτισσες. Μία-μία χορεύοντας έπεφταν στο γκρεμό, προτιμώντας το θάνατο από την τουρκική αιχμαλωσία, αντλώντας θάρρος από τα ίδια τα χορευτικά βήματα. Όλη αυτή η δυναμική παρουσία του χορού αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ιστορικής μας συνέχειας.
Σήμερα υπάρχει όπου ζουν Έλληνες. Η κληρονομιά ανάμεσα στους αιώνες. Ζωντανή, δυναμική, συγκλονιστικό βίωμα, σ’ αυτό το γεμάτο μαγεία τόπο. Τον τόπο που επέζησαν η πεμπτουσία της ιστορίας μας, οι χοροί μας και η ελληνική μας γλώσσα.
Η ιστορία βρήκε την έκφρασή της, με το θησαυρό αυτό, που κανείς κατακτητής δεν μπόρεσε να της αφαιρέσει. Γι’ αυτό οι λαϊκοί μας χοροί και τα δημοτικά τραγούδια μας άμεσα συνδεδεμένα με το χορό έχουν διαχρονική αξία. Μια αξία αμετάβλητη στο πέρασμα του χρόνου που μαζί με τη γλώσσα μας κρατούν ψηλά την ταυτότητα του Έλληνα σε όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα στα μνημεία του λόγου του ελληνικού λαού, εξαίρετη θέση κατέχουν τα δημοτικά μας τραγούδια. Όχι μόνο γιατί δονούν και εκφράζουν την ψυχή του λαού μας διαχρονικά, αλλά και για την αβίαστη απλότητα και ομορφιά τους, την πρωτοτυπία και τη φραστική τους δύναμη.
Κυρίως όμως, εκφράζουν ακριβέστερα, από κάθε άλλη πνευματική δημιουργία του λαού μας, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ελληνικού έθνους.
Στα δημοτικά μας τραγούδια ο εθνικός χαρακτήρας αποτυπώνεται ακραιφνής και ακίβδηλος. Απεικονίζουν με πιστότητα και τελειότητα τον Βοίον, τα ήθη, τα συναισθήματα και την διανόηση του ελληνικού λαού, εξωραΐζοντας τον ποιητικό διάκοσμο. Αναζωπυρώνουν τις αναμνήσεις του εθνικού μας βίου και τις περιπέτειές του.

Τελειώνοντας θέλω να διευκρινίσω ότι δεν ανήκει στη φιλοσοφία μας, μια κοινωνία κλειστή, απομονωμένη και αποστεωμένη. Ούτε στο ελεύθερο δημοκρατικό μας φρόνημα ανήκουν οι αποκλεισμοί. Είμαστε ανοικτοί στις εξελίξεις, σε κάθε τι καινούργιο για την πρόοδο στην επιστήμη, την γνώση. Σεβόμαστε την διαφορετικότητα, γιατί η πολυμορφία είναι εκείνη που συνθέτει την ισορροπία και την αρμονία στη φύση και την κοινωνία.
Εμείς απλά διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για τη δική μας ταυτότητα, για τη δική μας εθνική παρουσία στο διεθνές στερέωμα.

Κλείνοντας επειδή πιστεύουμε πως ο λαϊκός μας πολιτισμός έχει την δύναμη να αντισταθεί σε αυτό το τσουνάμι της παγκοσμιοποίησης σας προτείνουμε,
1) Κίνητρα στις νέες και τους νέους μας για να συμμετέχουν στις πολιτιστικές δράσεις των φορέων πολιτισμού όπως μοριοδότηση σε διαγωνισμούς θέσεων εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας.
2) Την Οικονομική υποστήριξη από την πολιτεία τον φορέων του λαϊκού μας πολιτισμού στις διάφορες δραστηριότητες τους.
3) Οι κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί να συμπεριλαμβάνουν στα προγράμματα τους περισσότερες εκπομπές από το θησαυρό των Ελληνικών μας παραδοσιακών χορών και τραγουδιών.
4) Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να συμπεριλάβει στην διδακτέα ύλη του Δημοτικού, μάθημα Λαϊκής Παράδοσης.
5) Πραγματοποίηση Φεστιβάλ Ελληνικών χορών και τραγουδιών.

Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Να διασώσουμε το Λαϊκό μας Πολιτισμό


«Ο λαϊκός μας πολιτισμός έχει τη δύναμη να αντισταθεί στις επιρροές που συντηρεί η παγκοσμιοποίηση, αρκεί να υπάρξει μια οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια καταγραφής της πολιτισμικής μας ταυτότητας». Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε το πανελλαδικό συμπόσιο που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο με τη συμμετοχή της Ακαδημίας Αθηνών και δεκάδων άλλων πολιτιστικών φορέων που εκλήθησαν απ’ όλη την ελληνική επικράτεια. Στο συμπόσιο, το οποίο αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για προβληματισμό και κατάθεση προτάσεων, οι οποίες και θα υποβληθούν στο Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό την αξιοποίησή τους, συμμετείχε και ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος της Πάτρας, με τον πρόεδρο του, Αθανάσιο Φραντζή.
Διακεκριμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων προσέγγισαν όλες τις πτυχές του νέου είδους πολιτισμού της εικόνας που δημιουργεί η εποχή μας, αναδεικνύοντας την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας κάθε κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο διαμόρφωσης του πολιτισμού των πολιτών της Ευρώπης.
Οι ομιλητές κρίθηκαν να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα, αν η ελληνική παράδοση, ως τρόπος ζωής, έχει τη δύναμη να αντισταθεί και αντί να αλλοτριωθεί, να επικρατήσει αφομοιώνοντας τα νέα στοιχεία που εμφανίζονται δυναμικά στην καθημερινότητά μας.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα, οι παραδόσεις και τα στοιχεία που συνθέτουν το λαϊκό μας πολιτισμό δεν έχουν ερευνηθεί συστηματικά, σε όλο τον ελλαδικό χώρο και φυσικά δεν καταγράφηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν με αξιόπιστο τρόπο, ώστε να μπορεί να εφαρμοσθεί μια διαπολιτισμική αγωγή. Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που παρέθεσε κατά την ομιλία της, η Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη ότι στη Μακεδονία έχουν μεταβεί έως σήμερα 2.500 αποστολές για την καταγραφή της παράδοσης, τη στιγμή που σε άλλες περιοχές της χώρας, δεν έχει γίνει ποτέ κάτι αντίστοιχο.
Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στο συμπόσιο είπαν «όχι» στους συλλόγους- σφραγίδες και επεσήμαναν ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας πανελλαδικός «πυρήνας» που θα έχει συντονιστικό ρόλο και υπό την επίβλεψη της Ακαδημίας Αθηνών και τη «σκέπη» του Υπουργείου Πολιτισμού θα αναλάβει κυρίαρχο ρόλο στη διάσωση των παραδόσεων και ηθών και εθίμων κάθε περιοχής.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δικηγόρος, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μιχαήλ Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής μιας οργανωμένης από το κράτος, προσπάθειας διατήρησης και ανάπλασης των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας μας.

Η Αναγνώριση του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου 
Η πρόσκληση για τη συμμετοχή του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας στο σημαντικό αυτό συμπόσιο, αποτελεί τίτλο τιμής για τον ιστορικό σύλλογο, ο οποίος επελέγη ανάμεσα σε σπουδαίους φορείς πολιτισμού. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθανάσιος Φραντζής, αφού κατέθεσε τις προτάσεις του για τη διάσωση και διάδοση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, πρότεινε το συντονιστικό όργανο που αποφασίσθηκε να συγκροτηθεί να συνεδριάζει εκ περιτροπής σε όλη την Ελλάδα, απευθύνοντας πρόσκληση στους συμμετέχοντες να βρεθούν σύντομα στην Πάτρα. «Για εμάς αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, ότι ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος επελέγη να συμμετάσχει στον σημαντικό αυτό πυρήνα πολιτισμού που συγκροτείται σε πανελλαδικό επίπεδο, με σκοπό να διασώσουμε την παράδοση του τόπου μας. Το σημαντικότερο στοιχείο όμως, είναι ότι τα πρακτικά του συμποσίου και οι προτάσεις που κατέθεσαν όλοι οι ομιλητές θα κοινοποιηθούν στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο και θα κληθεί να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για τη διαφύλαξη του λαϊκού μας πολιτισμού. Πιστεύουμε ότι το πρώτο ουσιαστικό βήμα έγινε. Όπως προέκυψε και από τη συζήτηση οι εθνικοπατριωτικοί σύλλογοι έχουν κυρίαρχο ρόλο στην προσπάθεια να περισώσουμε την ιστορία του τόπου μας», δήλωσε ο κ. Φραντζής.

Οι Προτάσεις του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου
Ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της Αχαΐας και κυρίως της τέως επαρχίας Καλαβρύτων, ανέφερε μεταξύ άλλων:«Ζούμε στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Στην εποχή της επέλασης της παγκοσμιοποίησης, που απώτερο και καμουφλαρισμένο στόχο έχει την οικονομική υποδούλωση και εκμετάλλευση των λαών.
Για να πετύχει το στόχο αυτό, προσπαθεί να εκμηδενίσει τις κοινωνίες των ανθρώπων, ισοπεδώνοντας την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, τις αξίες, τα ήθη και έθιμα. Ωστόσο θέλω να διευκρινίσω ότι δεν ανήκει στη φιλοσοφία μας, μια κοινωνία κλειστή, απομονωμένη και αποστεωμένη. Ούτε στο ελεύθερο δημοκρατικό μας φρόνημα ανήκουν οι αποκλεισμοί. Είμαστε ανοικτοί στις εξελίξεις, σε κάθε τι καινούργιο για την πρόοδο στην επιστήμη, την γνώση. Σεβόμαστε την διαφορετικότητα, γιατί η πολυμορφία είναι εκείνη που συνθέτει την ισορροπία και την αρμονία στη φύση και την κοινωνία. Εμείς απλά διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για τη δική μας ταυτότητα, για τη δική μας εθνική παρουσία στο διεθνές στερέωμα.
Επειδή πιστεύουμε πως ο λαϊκός μας πολιτισμός έχει τη δύναμη να αντισταθεί σε αυτό το τσουνάμι της παγκοσμιοποίησης προτείνουμε:
1)Να δοθούν κίνητρα στις νέες και τους νέους μας για να συμμετέχουν στις πολιτιστικές δράσεις των φορέων πολιτισμού όπως μοριοδότηση σε διαγωνισμούς θέσεων εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας
2)Την οικονομική στήριξη από την πολιτεία τον φορέων του λαϊκού μας πολιτισμού στις διάφορες δραστηριότητες τους
3)Μεγαλύτερη και συστηματικότερη προβολή του θησαυρού των ελληνικών μας παραδοσιακών χορών και τραγουδιών, από τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης
4)Να συμπεριληφθεί στη διδακτέα ύλη του Δημοτικού, μάθημα Λαϊκής Παράδοσης
5)Διοργάνωση Φεστιβάλ Ελληνικών χορών και τραγουδιών».

Τρίτη 15 Απριλίου 2008

«Παράθυρο» στο Σύμπαν


Ο υπουργός ΑνάπτυξηςΔημήτρης Σιούφας, ο υφυπουργός ΑνάπτυξηςΓιάννης Παπαθανασίου και ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής Γιάννης Τσουκαλάς εγκαινίασαν το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην κορυφή Νεραϊδοράχη σε ύψος 2340 μέτρα του όρους Χελμός.
Πριν από τα εγκαίνια ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος τέλεσε τον αγιασμό ο οποίος παρατήρησε πως μέσα από τηλεσκόπια όπως ο «Αρίσταρχος» μας δίνουν την δυνατότητα να εξερευνούμε τα δημιουργήματα του Θεού όχι όμως και τον ίδιο τον Θεό. Στην συνέχεια ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος έκανε ιστορική αναδρομή της από το 1999 που ξεκίνησε η διαδικασία και μέχρι τα εγκαίνια και ευχαρίστησε όλους εκείνους που με οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου που δίνει προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή των Καλαβρύτων. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός και ο Ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σπύρος Σπυρίδων στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: "Μοιράζομαι μαζί σας τα συναισθήματα χαράς και υπερηφάνειας για το μεγάλο αυτό έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα. Ο «Αρίσταρχος», το υπερσύγχρονο αυτό τηλεσκόπιο παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο φέρει το όνομα του πραγματικού πατέρα του ηλιοκεντρικού συστήματος, αποτελεί προϊόν συνεργασίας πολλών και διαφορετικών φορέων. Παρακολουθώ προσωπικά το μεγαλόπνοο αυτό έργο από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Περιφερειάρχης, τον Νοέμβριο του 2006. Έχουμε πραγματοποιήσει σειρά συσκέψεων με διάφορους φορείς για το έργο, το έχουμε δει να προχωράει και να μεγαλώνει σιγά-σιγά. Με την άδεια των εμπνευστών και των υπευθύνων του έργου, θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να το θεωρώ, στον μικρό βαθμό που αναλογεί, κομμάτι και του δικού μου εαυτού".
Στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε τα εξής: «Βρισκόμαστε εδώ μαζί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου και το γενικό γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, καθηγητή Γιάννη Τσουκαλά για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο. Το 2006 ήμασταν εδώ για να δούμε την πορεία του έργου. Και τώρα για τα εγκαίνια λειτουργίας του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος». Του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου της Χώρας μας. Ενός από τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης. Με το νέο τηλεσκόπιο συνεχίζεται στον 21ο αιώνα η μακρά παράδοση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η παράδοση που ξεκίνησε το 1846 με δωρεά του Βαρώνου Σίμωνος Σίνα. Δικαίως το τηλεσκόπιο βαπτίστηκε «Αρίσταρχος» προς τιμήν του πρώτου αστρονόμου που πρότεινε το ηλιοκεντρικό σύστημα πολλούς αιώνες πριν από τον Κοπέρνικο. Το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» είναι ένα από τα πιο σύγχρονα στον κόσμο και έγινε πραγματικότητα με τη χρηματοδοτική συμβολή και της ΕΕ. Ως υπουργός Ανάπτυξης αναγνώρισα από την πρώτη στιγμή τη σημασία του έργου αυτού για την ελληνική επιστημονική κοινότητα και προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να το στηρίξω ποικιλοτρόπως. Το πρώτο αναγκαίο έργο ήταν η διάνοιξη του δρόμου από το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων μέχρι την κορυφή του Χελμού στην οποία βρισκόμαστε τώρα. Όλοι άλλωστε θυμόμαστε ότι ο δρόμος αυτός για πολλά χρόνια, ήταν σε τραγική κατάσταση. Το δεύτερο σημαντικό βήμα, απόλυτα αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία του τηλεσκοπίου, ήταν η ηλεκτροδότηση του Αστεροσκοπείου από τη ΔΕΗ, την οποία και συγχαίρω. Και αυτό ήταν ένα έργο ιδιαίτερα δαπανηρό λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Η ηλεκτροδότηση ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες χάρις και στις προσπάθειες των στελεχών της ΔΕΗ».

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Όταν ο Π.Σ. Επισκέφθηκε το Μέτσοβο


Μία ακόμα σημαντική πολιτιστική συνεργασία «εγκαινίασε» ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος της Πάτρας, στο πλαίσιο του δράσεων που έχει αναπτύξει εκτός των συνόρων της Αχαΐας. Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου αντάξιοι πρεσβευτές της παράδοσης του τόπου μας ταξίδεψαν πρόσφατα στην «καρδιά» της Ηπείρου, στο Δήμο Μετσόβου, μεταφέροντας τη «φλόγα» του πολιτισμού. Η κουλτούρα και η πολιτιστική ιστορία των δύο περιοχών αντάμωσαν σε μια μεγάλη εκδήλωση που έγινε στο κέντρο της πόλης με πρωτοβουλία του Δήμου Μετσόβου, ο οποίος και απηύθυνε την πρόσκληση στα χορευτικά του Π.Σ. Ήταν μια μοναδικήΠατρινομετσοβίτικη παραδοσιακή εκδήλωση μέσα από την οποία και θεμελιώθηκε η ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας ανάμεσα στις δύο περιοχές.
Η αχαϊκή αντιπροσωπεία αναχώρησε για το Μέτσοβο το πρωί του Σαββάτου 30 Μαρτίου και με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό και την ηλιοφάνεια, αφού έκανε ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση στην Αμφιλοχία και στο Φράγμα του Λούρου έφθασε στον προορισμό της το μεσημέρι. Εκεί υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία ο υπεύθυνος των χορευτικών τμημάτων του Δήμου Μετσόβου, Γεώργιος Μέτσιος. Το μεσημέρι ήταν αφιερωμένο σε μια βόλτα στα αξιοθέατα της όμορφης αυτής, πόλης αλλά και στην προετοιμασία των χορευτών για την απογευματινή εκδήλωση. Το απόγευμα οι χορευτές ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές διασχίζοντας πεζοί τα σοκάκια του Μετσόβου, έφθασαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, η οποία είχε διαμορφωθεί και στολιστεί κατάλληλα για την εκδήλωση, δίνοντας παραδοσιακό χρώμα. Σε μικρό υψόμετρο και σε σημείο εμφανές από την πλατεία, στο χώρο του Δημαρχείου είχαν πάρει τις θέσεις τους τα χορευτικά τμήματα του Δήμου. Μουσικοί με παραδοσιακά όργανα συνόδευσαν τους χορευτές, οι οποίοι άρχισαν να κατηφορίζουν το δρόμο με επικεφαλής τον Δήμαρχο Μετσόβου, Κωνσταντίνο Τζαφέα. Στην κεντρική πλατεία επικρατούσε ήδη το αδιαχώρητο με κατοίκους και επισκέπτες να θαυμάζουν το μοναδικό αυτό θέαμα.
Την εκδήλωση άνοιξε το μικρό χορευτικό τμήμα του Δήμου Μετσόβου, το οποίο παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς της περιοχής. Ακολούθησε μια μικρή διακοπή για τους καθιερωμένους χαιρετισμούς και την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Ο Δήμαρχος εντυπωσιασμένος από την παρουσία των χορευτικών του Π.Σ. συνεχάρη τους χορευτές και το Σύλλογο, επισημαίνοντας ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί την απαρχή μιας σπουδαίας συνεργασίας ανάμεσα στις δύο περιοχές, οι οποίες όπως είπε, έχουν κοινά γνωρίσματα και χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του για τη θερμή υποδοχή που τους επεφύλαξαν, αλλά και για τη ζεστή φιλοξενία μετέφερε τις επιστολές του Νομάρχη Αχαΐας, του Δημάρχου Πατρέων, αλλά και των Δημάρχων Καλαβρύτων και Παΐων, ανταποδίδοντας την πρόσκληση. «Ήρθαμε μεταφέροντας μήνυμα συνεργασίας στη μεγάλη προσπάθεια για τη διατήρηση της παράδοσης του τόπου μας, της παράδοσης της Ελλάδας μας, κόντρα στο τσουνάμι της παγκοσμιοποίησης και της ισοπέδωσης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς που επιχειρούν κάποιοι», είπε ο κ. Φραντζής, κάνοντας και μια σύντομη αναφορά στην ιστορία και τις δράσεις του Συλλόγου.
Στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ενώ ο Δήμαρχος Μετσόβου έδωσε στον πρόεδρο του Π.Σ. καλάθια με τοπικά προϊόντα της περιοχής προκειμένου να τα δώσει στους εκπροσώπους των φορέων της Αχαΐας μεταφέροντας τους θερμούς του χαιρετισμούς.
Αμέσως μετά συνεχίστηκε η μεγάλη χορευτική εκδήλωση. Τα χορευτικά του Π.Σ. πήραν τη «σκυτάλη» και παρουσίασαν ένα πλούσιο πρόγραμμα χορών, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Ο χορός που έκλεψε όμως την παράσταση ήταν αυτός του «Αί Γιώργη», ένα τραγούδι που αντιπροσωπεύει την Άνοιξη και λένε οι ίδιοι οι τραγουδιστές χορεύοντας με τις γκλίτσες τους, οι οποίες είναι στολισμένες με άνθη.



Κάντε διπλό κλικ πάνω στο slide show για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγένθυση (Gallery View ή Original Size)



Ακολούθησε το μεγάλο χορευτικό τμήμα του Δήμου Μετσόβου, ενώ μετά την παρουσίαση δεν άργησε να στηθεί ένα μεγάλο υπαίθριο συναπάντημα. Πρώτος ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Π.Σ. έσυραν το χορό συμπαρασύροντας τον κόσμο σ’ ένα πρωτοφανές παραδοσιακό γλέντι. Για περισσότερες από τρεις ώρες, η κεντρική πλατεία του Μετσόβου μετατράπηκε σε χώρο κεφιού και διασκέδασης.

Το βράδυ ο Δήμαρχος παρέθεσε δείπνο στα μέλη της αχαϊκής αντιπροσωπείας σε γνωστό κατάστημα του κέντρου της πόλης, στο οποίο μεταφέρθηκε το παραδοσιακό κλίμα με την παρουσία των μουσικών που είχαν συνοδέψει νωρίτερα τα χορευτικά τμήματα.
Την επόμενη ημέρα το πρωί και λίγο πριν την αναχώρηση των μελών των χορευτικών και του Π.Σ. από το Μέτσοβο, ο Δήμαρχος επισκέφθηκε τους εκπροσώπους της Αχαΐας για να τους αποχαιρετήσει, αλλά και για να τους εκφράσει και πάλι τον θαυμασμό και τα συγχαρητήρια του για την παρουσίασή τους. «Έχω δεχτεί πολλές αποστολές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σαν και τη δική σας, όμως πρώτη φορά. Η οργάνωσή σας, η ποιότητα, αλλά και η παρουσίασή σας ήταν πραγματικά υποδειγματική και μας εντυπωσίασε όλους. Πραγματικά θα ήταν πολύ καλό να μας συνομιλήσετε και με τα δικά μας χορευτικά για να ανταλλάξετε προτάσεις και ιδέες», ανέφερε ο κ. Τζαφέας, απευθύνοντας νέα πρόσκληση στα χορευτικά τμήματα για τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος. Ο πρόεδρος του Π.Σ., ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και ανταπέδωσε την πρόσκληση για το Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα. Όπως αποκάλυψε ο Δήμαρχος Μετσόβου η επικοινωνία από εδώ και στο εξής θα είναι συχνή, καθώς επισκέπτεται την Πάτρα τακτικά, καθώς σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο η κόρη του.
Με πλούσιες εμπειρίες και ικανοποίηση στις αποσκευές τους, τα μέλη της αχαϊκής αντιπροσωπείας αναχώρησαν από το Μέτσοβο το μεσημέρι της Κυριακής. Κάνοντας μια μικρή στάση στα Ιωάννινα, όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο των Κέρινων Ομοιωμάτων, αλλά και το νησάκι της κυρά Φροσύνης πήραν τον δρόμο της επιστροφής.

 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα